makó

Nettó 7,2 milliárdba kerül a Lázár János felügyelte makói termál- és gyógyfürdőfejlesztés

Sokáig döcögve haladt a makói termál- és gyógyfürdő fejlesztésének megvalósítsa, azonban tavaly év végén Lázár Jánost nevezték ki a beruházás kormánybiztosává. A projekt ezután hirtelen beindult, lett pénz és paripa is, most pedig hivatalosan is nyertest hirdettek a kivitelezésre kiírt tenderben. A Fehérép Kft. végül egy mindössze 12 millió forinttal olcsóbb árajánlattal lett befutó a nettó 7,2 milliárdos közbeszerzésen, amelyre korábban 3,6 milliárd állt rendelkezésre.

A napokban jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben, hogy a székesfehérvári Fehérép Építőipari és Kereskedelmi Fővállalkozó Kft. nyerte a makói termál- és gyógyfürdő fejlesztésére kiírt tendert. A cég 7,2 milliárdért vállalta a kivitelezést.

A vállalkozó feladata lesz egy családi- és élményzóna építése Makovecz Imre tervei alapján, amelynek elemei többek között:

  • csúszdaérkező és élményelemes medence (nyak, derék, fenék masszázs) rész;
  • 2 db karéjos medence;
  • galériában interaktív játszótér: Atlantis kalandzóna (1831,99 m²);
  • 8 db szobor telepítése;
  • csúszdatorony: 3 db csúszda indítása, 12 m magasból (105,34 m²);
  • nyári öltözők (340 fős) fedett átjáróval a csúszdatoronyhoz;
  • tetőn napozó terasszal (1011,64 m²);
  • motoros árnyékolók a napozóteraszon;
  • wireless és töltő pontok a nyári öltözőben;
  • beléptetőrendszer;
  • átkötő torony a nyári bejáratnál: lifttel a majdani Teleki utcai szállodákhoz;
  • ivókút a nyári bejáratnál;
  • külső termálmedence 220 m²;
  • medencebár konyhatechnológiával;
  • lombhullató fák és cserjék telepítése;
  • vízbázis bővítése.

A Fehérép a munkálatokhoz alvállalkozókat is be akar vonni, az alkalmasságot a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt., valamint a Lászlóvill Kft. igazolta.

Csak 3,6 milliárdjuk volt a fejlesztésre

A Makovecz-fürdőt három részletben tervezték bővíteni erről 2018-ben beszélt a város fideszes polgármestere. Farkas Éva Erzsébet a makohirado.hu tudósítása szerint azt mondta, hogy „a kormány három részletben adja a fürdő Makovecz Imre tervei alapján való bővítésére a 9,5 milliárdot Makónak”: 2018-ban közel 2 milliárdot, 2019-ben 4,7 milliárdot, míg 2020-ban 2,8 milliárdot. 2019-ben a magyarepitok.hu írta meg, hogy elkészültek a tervek, „a beruházás pedig 2020 végére fejeződik be”.

A Makói Hagymatikum Fürdő 2015-ben. Fotó: Facebook

 

közbeszerzést 2019 augusztusában tették közzé, majd egy évvel később eredményt is hirdettek. Pontosabban azt, hogy nincs eredmény. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer szerint hárman pályáztak: a Fehérép Kft., a stadionépítésekről ismert – Orbán Viktor vejének volt üzlettársa tulajdonában álló – West Hungaria Bau Kft., valamint a szegedi Dél-Konstrukt Kft.

A Fehérép 7,1 milliárd, a WHB pedig 7,7 milliárd forintos ajánlatot adott. A Dél-Konstruktról annyit írtak, hogy az „ajánlattevő figyelemmel arra, hogy ajánlatát nem tartotta fenn kifejezett nyilatkozatával, így az ajánlati kötöttség lejártának eredeti időpontját követően az eljárás további részében az értékelés során ajánlatát figyelmen kívül hagyta Ajánlatkérő”.

A dokumentumból az is kiderült, hogy önkormányzatnak

„a rendelkezésre álló fedezete 3 659 507 874 forint”, amelynek összege „nem elegendő a szerződés megkötéséhez”.

Így akkor végül senkivel sem állapodtak meg a beruházás kivitelezésére.

Túl olcsó volt a drága ajánlat

Az egy évig tartó közbeszerzésnek voltak további érdekes pontjai is. A Dél-Konstrukt Kft. vitarendezési kérelméből kiderül, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat túl alacsonynak tartotta a szegedi cég ajánlatát.

„Tárgyi közbeszerzési eljárás vonatkozásában a nyilvánosan elérhető önkormányzati előterjesztés alapján a közbeszerzési eljárás becsült értéke nettó 3 659 507 874 Ft, Ajánlati árunk pedig ezt meghaladóan nettó: 4 357 814 321 Ft. A bontási jegyzőkönyv sem a becsült érték, sem a rendelkezésre álló keret vonatkozásában nem tartalmaz adatot. Az aránytalanul alacsony vállalás így esetünkben nem állhat fenn – a nyilvánosan elérhető becsült értéken alapulva , ha maga az ajánlatkérő is a mi vállalásunknál alacsonyabb összegben határozta meg a becsült értéket.”

Vagyis annak ellenére, hogy a Dél-Konstrukt Kft. a rendelkezésre álló összegnél 600 millió forinttal drágább ajánlatot adott, az önkormányzat szerint ez túl alacsony volt.

Az viszont nem derült ki, mire alapozva írta ezt az önkormányzat. „Az sem tisztázott továbbá, hogy mi az a mérce, melyhez viszonyítva Ajánlatkérő aránytalanul alacsonynak találja az ajánlati árunkat” írta akkor a Dél-Konstrukt.

Félmilliárddal meghaladta az árajánlat a fürdőre szánt összeget, mégis túl olcsónak találták

Kicsivel több mint 4 milliárd forintos ajánlatot adott a makói fürdő bővítésre a szegedi Dél-Konstrukt, de nem lett nyertes, arra hivatkozva, hogy az ár túl alacsony bár az önkormányzatnak a beruházásra csak 3,7 milliárd forintja van. Új közbeszerzést írta ki, ahová csak azokat a pályázókat hívták meg, akik első körben 7 milliárd fölötti ajánlatokat adtak.

A vita végül azzal zárult, hogy az önkormányzat kimondta: a Dél-Konstrukt kérelme „vitathatatlanul elkésettnek tekinthető, így arra Ajánlatkérő jogszabályi felhatalmazás hiányában érdemi választ nem ad”. Vagyis a fideszes önkormányzatnak nem kellett megindokolnia, miért nem tetszett neki a Dél-Konstrukt ajánlata.

Ezek után feltételes, közzététel nélküli tárgyalásos közbeszerzést indítottak, ahová csak az elkaszált közbeszerzésen 7 milliárd fölötti ajánlatot adó cégeket hívták meg. A döntést azzal indokolták, hogy csak a WHB és a Fehérép adott be érvényes ajánlatot a korábbi közbeszerzésen. Az új kiírásban az „Ajánlatkérő azt a tájékoztatást adta, hogy jelen eljárás becsült értéke (nettó értékben): 7 295 545 078 HUF”.

Ezek után a Fehérép 7 123 390 357 forintos, míg a WHB (először 7,6, majd) 7 135 756 162 forintos ajánlatot adott.

Vagyis mindössze 12 millió forint különbség döntött a nettó 7,2 milliárdos tenderben.

A nyertes Fehérép Kft.-vel végül nettó 7 279 135 637 forint értékben kötött szerződést a makói önkormányzat.

Lázár János színre lép

Tavaly év végén derült ki, hogy Lázár János lett a Hagymatikum fejlesztésének kormánybiztosa. A december 29-én megjelent Magyar Közlönyben lévő kormányhatározat szerint ezentúl a térség országgyűlési képviselőjének feladata lesz az, hogy koordinálja a beruházás felújítási munkálatainak végrehajtását. Ezért nem is volt meglepő, hogy a látványterveket éppen Lázár János mutatta be február végén a Facebook-oldalán.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A kormánybiztos akkor azt írta, a Makovecz-fürdő továbbfejlesztése utolsó szakaszába érkezett, mivel
megvan a kivitelező.

„Már csak pénz kell.

Az a dolgom, hogy a makóiaknak több mint 9 milliárdot szerezzek. Ezen fogok dolgozni!” írta Lázár János.

A munka jól sikerülhetett, ugyanis hamarosan a kormány bejelentette, biztosítja a szükséges forrásokat. A Kormány 1163/2021. (IV. 7.) Korm. határozata az április 7-i Magyar Közlönyben jelent meg. Eszerint a Makói Városi Termál- és Gyógyfürdő (Hagymatikum) fejlesztésének megvalósításával kapcsolatban a „Kormány a Beruházás megvalósításának felelőseként az emberi erőforrások miniszterét jelöli ki” és „felhívja a pénzügyminisztert, hogy az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére gondoskodjon a Beruházás megvalósításához szükséges források biztosításáról”.

A munkálatok egyébként már május végén megkezdődtek a területen, amikor Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere jelképesen átadta a munkaterületet a Teleki utcában a Fehérép Kft. ügyvezető igazgatójának, Sipos Tamásnak.

 

Katus Eszter – Segesvári Csaba

Nyitókép: Lázár János és Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere (jobbra). Forrás: Lázár János Facebook oldala

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás