nem megy előre

Mészárosék bezárták a 2Rule fióktelepeit, a lakossági értékesítés is szünetel

Bár a tavalyi pénzügyi beszámolót még nem tették közzé, több jel is arra utal, hogy most épp nem szárnyal annyira a Mészáros Lőrincék által pár éve létrehozott sportmárka, a 2Rule (ejtsd: turul). A Magyar Sportmárka Zrt. ugyanis nemrég mindkét fióktelepét bezárta, és a webshop sem működik. A Mészáros Csoport érdeklődésünkre megerősítette az információkat, ugyanakkor részleteket nem árultak el. Így viszont a cégcsoport nyári akciója, melynek során 70 ezer 2Rule-terméket adományoztak el, egy kicsit más megvilágításba került. 

„Kedves Vásárlóink! Webshopunk átmenetileg nem üzemel.” Ez az üzenet fogadja azokat, akik a Magyar Sportmárka Zrt. honlapjára, a 2rule.hu-ra kattintanak. Mi is így tettünk, és ezután lettünk kíváncsiak arra, vajon csak informatikai karbantartásról van szó vagy valami egész másról. Ezért néztünk rá a cégadatbázisban a társaság aktuális adataira.

Az Optenben található információk szerint a Magyar Sportmárka Zrt. herceghalmi székhelyét az Andrássy út 59. szám alatti Mészáros-központba tették át idén februárban. Emellett megszüntették a cég két fióktelepét Budapesten, a Váci út 80-ban és a Ferihegyi út 280-ban. Mindkettőt 2019-ben, azaz csupán öt éve nyitották.

Egyúttal új ügyvezetőt is kineveztek a cég élére: Dr. Vincze Anettet, aki saját lányát, Dr. Aszalós Enikő Klárát váltotta a poszton. Aszalós most a Testőr Kft.-nél és a Testőr-Audit Kft.-nél ügyvezető. Ezek a cégek és a Magyar Sportmárka Zrt. is a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Groupé.

A lakossági értékesítés jelenleg szünetel

Érdeklődtünk a cégnél, hogy miért zárták be a két budapesti fióktelepet. Továbbá arra is rákérdeztünk, jelenleg hány üzlete van a Magyar Sportmárka Zrt.-nek az országban, vagy ha nincsenek saját boltjaik, akkor hol/hogyan értékesítik a termékeiket. A webhsoppal kapcsolatban is tettünk fel kérdést (ld.: mióta tart az üzemszünet és mi az oka), de arról is próbáltuk faggatni a céget, hogy kik a Magyar Sportmárka Zrt. termékeinek vásárlói. Külföldi vagy magyar cégek, sportegyesületek, vagy inkább magányszemélyek?

Azt is észrevettük, hogy a közbeszerzési adatbázis szerint a Magyar Sportmárka Zrt. 2019 óta nem nyert közbeszerzést, sőt, nem is indult egyetlen tenderen sem. Érdeklődtünk, hogy helytálló-e ez az információ és ha igen, mi ennek az oka.

A Mészáros Csoport kommunikációs igazgatósága rekordgyorsan, fél napon belül válaszolt, bár igaz, részletekbe nem mentek bele. Mint írták: „az Opten cégadatbázisból megismerhető tényadat, hogy a 2Rule Magyar Sportmárka Zrt. új telephelyre költözött, ennek megfelelően

az iroda és bemutatóterem is megszűnt.

Továbbá tájékoztatásul közöljük, hogy a termékeink értékesítése értékesítési managereken keresztül történik, a lakossági értékesítés jelenleg szünetel, partnereink főként nagyvállalatok és sportegyesületek.”

2rule Váci út80

A Váci úti 2Rule bemutatóterem a Google felvételén 2022 májusában

Jobbára külföldön gyártják

Arra tehát a cég érdemben nem reagált, hogy pontosan miért zárták be a fióktelepeket és miért szünetel a lakossági értékesítés. A 2023. évi pénzügyi beszámolók pedig még nem nyilvánosak, így egyelőre nem tudni, van-e anyagi oka a döntésnek.

A korábbi években ugyanis nem ment rosszul a vállalkozásnak: 2018-ban nettó 168 milliós, majd 400-500 millió körüli forgalmat bonyolítottak, 2022-ben pedig már nettó 807 millió forint bevételük volt. Ahogy az egy kezdő vállalkozásnál gyakori, az első évük veszteséges lett (-127 millió forint), de aztán először 21, majd 108 és 138 milliós hasznot termeltek, 2022-ben pedig a cég profitja majdnem elérte a 200 milliót.

Tv2 2rule

A TV2 híradójában is gyakran felbukkant a magyar márka. Fotó: TV2/Tények

A szárnyaló magyar márkáról a TV2 is többször beszámolt, és mi sem bizonyítja jobban a sikeres rajtot, minthogy rögtön az alapítást követő évben három NB I-es labdarúgócsapat: a Diósgyőr, a Haladás és a felcsúti Puskás Akadémia is hátrahagyta korábbi mezeit, hogy 2Rule-ban játszhasson.

A termékek minőségével ugyanakkor néha akadtak gondok, a 444 pedig mindössze egy rövidnadrágot, egy melegítőalsót és egy kapucnis felsőt talált az egyik sportáruházban, ami „Made in Hungary” címkét viselt. Minden más 2Rule terméket Kínában, Törökországban vagy Bangladesben gyártottak a 2019-es riport szerint.

2rule Felcsút

A Bicske elleni tavaszi rajtra készült a felcsúti utánpótláscsapat 2Rule-mezben. (fotó: Puskás Akadémia/Facebook)

70 ezer 2Rule-mezt adományoztak el

A fióktelepek bezárása mindenesetre más megvilágításba helyezi azt a múlt nyári hírt, hogy a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványa mintegy 70 ezer 2Rule-terméket adományozott rászoruló fiataloknak összesen 200 millió forint értékben.

A nemes felajánlás így inkább készletkisörpésnek tűnik.

Rá is kérdeztünk ezért a cégcsoportnál, van-e a sportmezek elajándékozásának bármi köze a fióktelepek megszüntetéséhez.

Profilii 2rule 230828

Mészáros Lőrinc alapítványa 2Rule-termékeket adományozott 2023. augusztus 29-én (fotó: Pro Filii/Facebook)

Ezt a választ kaptuk: „A Mészáros Csoport a magyar gazdaság meghatározó szereplőjeként üzleti tevékenysége mellett régóta kiemelt figyelmet fordít a társadalmi szerepvállalásra, a jótékonykodásra. Ennek jegyében zajlott a Pro Filii Alapítvány Együtt mozdulunk! sportmez-adományozási programja is.”

Mészáros Lőrinc az adományok átadásakor egyébként azt mondta, a vállalatcsoport fejlődésével kötelességüknek és feladatuknak érezték így is segíteni a rászorulókat, valamint hozzátette, a sportszeradományok célja az is, hogy ösztönözzék a fiatalokat a mozgásra, a sportra és az egészséges életmódra.

Katus Eszter

Címlapkép: Mészáros Lőrinc és a Váci úti 2Rule-bolt (Átlátszó-montázs)

Megosztás