közbeszerzés

Húszezer darab csapatszolgálati kiszerelésű könnygázt venne a rendőrség

Rekordszámú, 111 ezer darabos is lehet a rendőrség könnygázállománya, ha sikerül beszállítót találni a megrendeléshez. Az elmúlt években egyszer sem állt ilyen nagy mennyiség a hatóság rendelkezésére sőt, tavaly év elején csak 43 ezer könnyfakasztó spray volt a rendőrség intézményeiben. Ezt végül sikerült feltornázni 91 ezerre egy nettó 286,8 millió forint értékű közbeszerzéssel. A rendőrség mellett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is venne kényszerítő eszközöket, de azt kérdésünkre nem árulták el, jelenleg mennyi könnygázzal, gumibottal vagy bilinccsel rendelkeznek.

Húszezer darab, 750 ml-es csapatszolgálati kiszerelésű könnyfakasztó spray beszerzésére írt ki tendert a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Ha eredményes lesz a közbeszerzési eljárás, akkor akár több mint 110 ezer könnyfakasztó spray is lehet a rendőrség intézményeiben.

Ezt onnan tudjuk, hogy pár hete közadatigénylést nyújtottunk be az ORFK-nak, hogy megtudjuk, 2024. január elsején összesen hány darab állt a rendőrség rendelkezésére egyes kényszerítő eszközökből. Az ORFK válasza szerint a rendőrség vagyonkezelésében január 1-jén:

  • gumibotból 59 788 darab,
  • zsanéros kézbilincsből 10 386 darab
  • könnyfakasztó spray-ből pedig 91 843 darab állt rendelkezésre.

Egy tavaly nyári adatigénylésből pedig az derült ki, hogy:

  • 2020. január 1-jén 88 647 db,
  • 2021. január 1-jén 81 405 db,
  • 2022. január 1-jén 70 460 db,
  • 2023. január 1-jén pedig már csak 43 438 db könnygáz állt a rendőrség rendelkezésére.

Vagyis a rendőrségnek tavaly sikerült 43 ezer darabról 91 ezerre feltöltenie a könnyfakasztó-spray készletet. Ez vélhetően annak két éve lefolytatott, 6 hónapra szóló eljárásnak volt köszönhető, amelynek eredménye 2022 novemberében jelent meg a közbeszerzési értesítőben. Akkor VBÜ összesen nettó 286,8 millió forintért vett 50 ezer db 40 ml-es és 10 ezer db 750 ml-es gázspray-t a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-től.

A mostani megrendeléssel pedig akár 111 ezer darabra duzzadhat a rendőrség könnygázállománya, ami több mint két és félszerese a tavaly év eleji mennyiségnek.

Mivel az elmúlt években egyszer sem ment 100 ezer fölé a könnyfakasztó spray-k száma, a tervezett mennyiség rekordnak számítana.

A BvOP nem ad ki adatokat

A Védelmi Beszerzési Ügynökség február végén a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) számára is keresett kényszerítő eszközöket. A közbeszerzési eljárással az állami cég 2000 darab 40 ml-s könnyfakasztó spray, 60 darab 750 ml-s könnyfakasztó spray, 300 darab gumibot és 200 darab zsanéros kézbilincs vásárlását tervezi. A tendernek cikkünk megjelenésekor még nincs eredménye.

A felhívás közzétételét követően – hasonlóan az ORFH-hoz – megkérdeztük a BvOP-t, hogy a felsorolt eszközökből mennyi állt a rendelkezésükre az elmúlt öt évben. A BvOP válaszában közölte, hogy:

„A büntetés-végrehajtási szervezetről szóló 1995. évi CVII. törvény 12/A. § (1) b) bekezdése szerint „A fogvatartás biztonsága szempontjából fontos létesítmény vagy eszköz működéséhez kapcsolódó létesítmény- és személyvédelemre vonatkozó adatok megismerése iránti igényt a létesítmény vagy az eszköz használatának időtartama alatt, de legfeljebb az adat keletkezésétől számított harminc évig el kell utasítani, ha az adat megismerése a bűncselekmények üldözéséhez vagy megelőzéséhez fűződő érdekeket – így különösen a bv. intézet fogvatartás biztonságával, illetve a végrehajtás rendjével összefüggő feladatainak ellátását – veszélyeztetné.”

Ezért a kért adatokat nem állt módjukban megküldeni.

Katus Eszter

Nyitókép: Rendőrök könnygázzal 2023 májusban az egyik diáktüntetésen Budapesten. Fotó: Balogh Dénes/Facebook

Megosztás