makó

Autóipari beszállító miatt nyög Makó, nincs költségvetése a városnak

Nincs 2020-as költségvetése a városnak, mert nem tudtak a fideszes többségű közgyűlésben a képviselők dűlőre jutni. 200 milliós lyukat üt a német autóiparnak beszállító helyi cég, a ContiTech csökkenő adóbefizetése, és a tavaly novemberi rendkívüli építményadót is bíróságon támadta meg egy helyi vállalkozás. Még Lázár János szerint is gondban van a büdzsé.

“A stabilitás megőrzését, a fejlesztések továbbvitelét, s ezzel együtt a helyi gazdaság növekedési ütemének fenntartását tartottuk szemelőtt” – az idézet Makó város költségvetésének bevezetőjéből származik, melyet februrár 26-án tárgyaltak a képviselők. A fideszes Farkas Éva Erzsébet polgármester által is jegyzett költségvetési tervezet szerint optimista a kormánypárti városvezetés, mint írják, fenntartható a költségvetés, annak ellenére, hogy 200 millió forinttal kevesebb iparűzési adóra számítanak.

Az összes tervezett bevétel 5,3 milliárd forint, az iparűzésiadó-bevétel 1,2 milliárd forint lenne a tervezett szerint. A DK-s Mucsi Tamás képviselő azt mondta az Átlátszónak, hogy szerinte “válságköltségvetés” született.

“A választási kampányban a Fidesz elhallgatta, mekkora a baj. A város egyik legnagyobb, közel 1800 főt foglalkoztató autóipari cége már saját bőrén érzi a németországi autóipar lassulását. A városnak a cég egyre kevesebb iparűzési adót fizet, kevesebb embernek is ad munkát. Ezt már a választás előtt tudni lehetett, a kormánypárt a problémát akkor a szőnyeg alá söpörte” – mondta Mucsi.

Úgy tűnik, hiába állította Orbán Viktor, hogy szerinte „a magyar autóipar modern, és készen áll majd az elektromos autók nagy mennyiségű gyártására is”, Makón már más szelek fújnak.

Az önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP képviselői győztek, a testületben 7 kormánypárti, egy ellenzéki képviselő jutott be egyéni körzetből, listáról 1 kormánypárti és kettő további ellenzéki. A város polgármestere is fideszes.

Mucsi Tamás azt is mondta az Átlátszónak, hogy a tavaly novemberben septében megemelt építményadóból sem biztos, hogy befolyik a tervezett összeg. “Az adóemelés a multikra lett szabva, a 250-nél több embert foglalkoztató cégeket érinti. A város 100 milliós többletbevételt remélt. De az egyik cég bíróságon támadta meg a határozatot. Az adóemelés ezen formáját már korábban is kritizáltam, mert ha gond van, tárgyalni kell, nem így lépni. A munkáltató megteheti, hogy odébbáll, és akkor már nem csak az adóbevétel csökken, hanem a munkanélküliség is nő” – folytatta Mucsi.

Makón egyelőre nem hozták nyilvánosságra, melyik helyi cég fordult a bírósághoz. Az építményadóról és annak bírósági ügyéről a helyi Fidesz minenesetre valamiért éppen a ContiTech épülete előtt tartott február közepén sajtótájékoztatót. A frakcióvezető Mágori András akkor azt mondta, “a testület által novemberben elfogadott építményadó-emelést törvényességi eljárással megtámadták, erre válaszolva 2021-re ugyanekkora emelést fognak megszavazni.” és, hogy “a makói Fideszt nem zsarolhatják multicégek!”. A cikket közlő makohirado.hu oldaláról ugyan eltávolították a képviselő szavait, de a Google Archive-ban elérhető.

A térség országgyűlési képviselőjének, Lázár Jánosnak pedig van tapasztalata az építményadó megtámadásával. A Kúria ma is elérhető döntései között szerepel az az ügy, melyben a bíróság kimondta, Hódmezővásárhely önkormányzata törvényellenes telekadó-rendeletet fogadott el, ráadásul 200 milliós adóhiányt állapított meg a pert indító cégnek. A város akkor jogerősen vesztett, még a cégre kiszabott 100 ezres bírságot is vissza kellett utalniuk.

Mucsi szerint az is beszédes, hogy a költségvetési vitán Lázár János – aki Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi győzelme óta személyes jelenlétével inkább a fideszes Makót erősíti – azt javasolta, hogy függessze fel a testület az önként vállalt szociális feladatait.

Ami azt is jelentené, hogy nem kapnák meg időben a gyerekek a beiskolázási támogatást, felfüggesztenék az időskorúak ingyenes szemétszállítását, nem kapnák meg a megígért utalvànyokat, felfüggesztenék a járdaprogramot. Ezt a képviselők nem vállalták, a költségvetés március elején újra napirendre kerül.

A közgyűlési előterjesztésekből az is kiderül, hogy a város saját cégéin is spórolna. Egy holdingba rendezne mindent, ettől 100 milliós megtakarítást remélnek. A városi tévé 41 milliójába kerül a városnak, itt 2 fővel csökkentik a stábot. Mucsi szerint az önkormányzat saját magán is spórolhatna, azaz elbocsájtások várhatók a városházán is. “81 fő jelenleg a létszám, 46 lehetne, ennyire kapunk finanszírozást, a különbözetet adóbevételből fizeti a város” – mondta.

Segesvári Csaba

Fotó: Farkas Éva Erzsébet és Lázár János a turisztikai fórumon, forrás: Facebook.com/Farkas Éva Erzsébet

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás