ellenszélben

Addig tolta a kormánymédia a makói Fidesz alelnökét, míg megnyerte az időközi választást

Időközi polgármester választást tartottak a Csongrád-Csanád Megyei Kiszomboron. A voksolásnak itt nem volt olyan tétje, mint a borsodinak, ahol a kétharmad sorsa dől el, „csak” új vezetőt választottak a település élére. A választást Szirbik Imre nyerte, akiről a kormánypárti médiában függetlenként írtak a szavazást megelőzően, miközben köztudottan ő a makói Fidesz alelnöke. Az ellenzéki aspiránsok pedig mintha nem is léteztek volna.

A SAJTÓSZABADSÁG NEM CSAK A HATALOMTÓL, TŐLED IS FÜGG – MUTATJUK, MENNYIBE KERÜL AZ ÁTLÁTSZÓ

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

 

“Kiszombor a szívügyünk” – ezt üzente választási plakátján Szirbik Imre a Csongrád-Csanád megyei településen. A plakátján az is állt, hogy független jelölt, és a színek a Momentumra hajaztak. Szirbik plakátja szinte minden második oszlopra kikerült, keresgélni kellett, hogy kiderüljön: nem csak ő indult a vasárnapi időközi polgármester választáson. És nem csak a plakáthelyeken tengett túl Szirbik.

Orbán Viktor még 2019-ben is arról beszélt, média-ellenszélben telnek a kormánypárt és a kormányfő mindennapjai, pedig a KESMA – a fideszes médiabirodalom nagyobb része – 2018 óta segíti a kormánypártot. A központosítás jól nyomon követhető a Délmagyarországban is, főleg, ha a választásokról van szó. Kiszomboron vasárnap lehetett az új polgármesterre voksolni, miután az előző idő előtt lemondott. Jelöltként Csanádi Ferencet, Szirbik Imrét és Tóth Antalt vette nyilvántartásba a kiszombori Helyi Választási Bizottság.

A Délmagyarország a választást megelőző csütörtökön címoldalon jelentetett meg írást az időközi választásról, ebben mindössze a jelenlegi alpolgármester, egyben induló Szirbik Imre szólalhatott meg. A lap szerint „a polgármesteri posztért három független jelölt” indul, és „Szirbik Imre mindenki polgármestere lenne”. A lap idézi a jelölt szavait, miszerint „elképzelései megvalósításához Lázár János honatya támogatását is bírja.” Lázár nemrég Kiszomboron járt, a lap a bölcsőde átadásról is tudósított.

Forrás: delmagyar.hu

Azt, hogy a többi jelölt mit gondol, nem derült ki. És nem csak ebből a cikkből. A Google szerint a Délmagyarország egyetlen alkalommal sem írt idén Csanádi Ferencről, ahogy Tóth Antalról sem.

A kormánypárti napilap azt sem forszírozta – mint az a Jobbik-közeli mcsipos.hu megjegyezte -, hogy „Szirbik  bő egy éve lett a makói Fidesz alelnöke, a tavaly őszi választáson a Fidesz jelöltjeként került be a képviselő-testületbe, most viszont ő is függetlenként indul.” 

Makón és térségében nem csak a Délmagyarország a mérvadó. A napilap évekkel ezelett fideszes kihívót kapott a makohirado.hu személyében. A lapról megírtuk, hogy a vállalkozás az algyői Fidesz-elnök, Pongrátz Tamás tulajdona – őt Szirbikkel egyidőben választották újra, erről a vasarhely24.com írt – , nemrég 40 millió forintos önkormányzati megbízást kapott a makói fideszes polgármestertől.

A makohirado.hu az elmúlt 1 hónapban hétszer írt Szirbikről, miszerint “csak olyat ígérek, ami megvalósítható”, “Ingyenessé tenné a nyári táborokat”, “Versenyképes, család- és vállalkozóbarát települést csinálna Kiszomborból”Az, hogy van más jelölt is, mindössze egy cikkben szerepelt, amikor is nyilvántartásba vették az aspiránsokat.

A Rákay Philip érdekeltségéhez köthető hódmezővásárhelyi radio7.hu is szorgalmasan írt Szirbik lépéseiről, egy hónap alatt 9 alkalommal. Vagyis így nézett a kormányfő által vizionált média-ellenszél egy vidéki időközi polgármesterválasztás előtt:

Csanádi Ferenc a közösségi oldalán azt írta, “keressünk közösségépítő, közösségerősítő és a falusi turizmusba beilleszthető programokat”, szerinte építeni kell arra, hogy “egyedülálló és különleges” a település történetük. Tóth Antalról nem hozott értékelhető találatot a Google.

 

Segesvári Csaba

Fotó: Szirbik Imre plakátja szinte minden második oszlopra kikerült a településen. A szerző felvétele.

Támogatási kampány – fektess be a demokráciába, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás