cikkünk nyomán

A rendőrségen kötött ki cikkünk után a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság tendere is

Polt Péter legfőbb ügyész feljelentéskért értékelte a DK-s Vadai Ágnes országgyűlési képviselő kérdését, amely arra vonatkozott, történt-e jogsértés Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság egyik friss tenderének kiírása és lebonyolítása során. Az érintett közbeszerzési eljárásról lapunk írta meg pár hete, hogy már a felhívás közzétételekor meg lehetett jósolni, ki fogja elnyerni a tendert. Ez pedig felveti annak gyanúját, hogy kiírás több okból is versenykorlátozó lehetett. 

Ahogy azt januárban megírtuk, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) idén január 17-én üzemeltetési és ingatlankarbantartási feladatokra írt ki tendert 24 + 12 hónapos időszakra. A mennyiségek és a keretösszegek impozánsak voltak: az ország teljes területén több száz ingatlanról és összesen 88 milliárd forint értékű megbízásról volt szó. Rögtön adta magát a kérdés, hogy vajon hány cég képes ennek a hatalmas ingatlanállománynak az üzemeltetésére. Nyilván nem sok. De a KEF még tovább csökkentette a verseny lehetőségét a rendkívül komplex feltételek meghatározásával.

Emiatt nem kockáztattunk túl nagyot, amikor azt mondtuk, hogy az állami takarítási feladatok nagy részét elnyerő B+N Referencia Zrt. lehet a befutó. És így is lett. Március végén kiderült, hogy felhívásra öten jelentkeztek: a B+N Referencia mellett a korábban is próbálkozó Jánosik és Társai Kft., illetve a HM EI Zrt., továbbá a NEO Property Services Zrt. és az ÉP-ÜZ-BAU Kft. Mivel azonban mindkét rész esetén a B+N adta a legolcsóbb ajánlatot, a többi cég ajánlatát már el sem bírálták.

A versenykorlátozó feltételrendszer miatt előzetes vitarendezési kérelem is érkezett az ajánlattétel alatt, de a KEF erre adott válasza már nem érhető el az ekr.gov.hu-n.

Az Átlátszó közbeszerzési szakértője szerint nehezen érthető, hogy miért írta ki a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság már sokadjára is ugyanazokkal a feltételekkel a közbeszerzést több tízmilliárd forintra (szinte teljes mértékben garantálva ezzel egy adott cég győzelmét), miközben megtehette volna, hogy több kisebb részfeladatra bontja a kiírást, nagyobb versenyt generálva ezzel a kis- és középvállalkozások között is.

Cikkünk nyomán erre, valamint arra a kérdésre szeretett volna választ kapni Vadai Ágnes DK-s parlament képviselő, hogy Polt Péter szerint történt-e jogsértés a tender kiírása és lebonyolítása során.

A legfőbb ügyész a kérdést „tartalmilag feljelentésként” értékelte,

és továbbküldte azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának. Arról, hogy a nyomozó hatóság indít(ott)-e eljárást, egyelőre nincsenek információink.

A napokban egyébként egy másik cikkünk kapcsán is kérdéseket tett fel Vadai, amelyeket Polt szintén feljelentésként értékelt és Nemzeti Nyomozó Irodához továbbított. Erről ebben a cikkben írtunk:

Katus Eszter

Nyitókép: Polt Péter legfőbb ügyész. Fotó: Youtube

Megosztás