budapest

Kartellgyanús, nyomozás alatt álló cégekkel szerződött Újbuda önkormányzata

Négy év alatt több mint 6 milliárd forintot nyert el különböző közbeszerzésekre az újbudai DK-s önkormányzattól a vesztegetésért letartóztatott Z. Zsolthoz köthető cégháló, egy friss szerződés alapján pedig újabb 8 milliárdhoz juthat a „kertészeti kartell” egyik tagja. A cégháló tagjait fideszes és ellenzéki önkormányzatok is finanszírozták, az egyik legjövedelmezőbb kifizetőhelyük pedig Újbuda volt, ahol az elmúlt ciklusban Z. Zsolték négy nagy cégéből három is tarolt a közbeszerzéseken.

Áprilisban a 24.hu írta meg, hogy üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés gyanújával letartóztatták Z. Zsoltot, a Pannon Park Forest Kft. korábbi tulajdonosát. A Pannon Park Forest Kft. számos közbeszerzés nyertese: az azonos tulajdonosi körhöz tartozó Deergarden Kft-vel, Parkfenntartó Kft-vel és a ZÖFE Kft-vel közösen olyan kartellszerű céghálót alkotott, amely ciklusokon át, Budapest-szerte uralta a kertészeti közbeszerzéseket.

Az újbudai DK-s önkormányzat honlapján elérhető dokumentumokból kiderül, hogy a XI. kerületi önkormányzat a Z. Zsolthoz köthető cégek egyik legbőkezűbb partnere volt az elmúlt négy évben. A „nyerő négyesből” a kerületben három cég is nyert közbeszerzéseket, és ezek együttes értéke az elmúlt négy évben meghaladta a 6 milliárd forintot.

Kocsi

Z. Zsolt ügyéhez kapcsolódó nyomozás során lefoglalt luxusautók a NAV felvételén (Forrás: NAV / Facebook)

Másfélszer annyi pénz feleannyi munkáért

A XI. kerületben a jelenlegi polgármester, László Imre a beiktatása után

szinte azonnal aláírt egy négy éves, 5,8 milliárd forint értékű keretmegállapodást az úgynevezett Zöld Újbuda Konzorciummal.

Ennek tagjai a Pannon Park Kft, a Parkfenntartó- Kertészeti és Szolgáltató és a Vianova 87 Zrt. Az első két cég valójában egy tulajdonoshoz tartozik, az Opten adatai szerint mindkét társaságban többségi tulajdonos az Umbrella-Holding Kft. nevű cég. A Vianova 87 Zrt. egy zuglói közbeszerzési botrányból ismerős, itt 2021-ben kaptak egy túlárazottnak tűnő felújítási megbízást. Ennek részleteit a városfenntartó „üzleti titokra” hivatkozva próbálta visszatartani, annak ellenére, hogy közpénzes megbízásról van szó.

A 2019-es újbudai – László Imre által szignált – keretmegállapodás lejárta után sem maradt közpénz nélkül a kertészeti cégháló: az EU-s közbeszerzési adatbázisból kiderül, hogy idén januárban az önkormányzat új keretszerződést kötött kertészeti munkákra. A nyertes a konzorciumból ismert Parkfenntartó Kft., de ennél meglepőbb a szerződés időtartama és értéke: a jelenlegi ciklusban a kerület zöldítési feladatait négy év alatt 5,8 milliárd forintból oldották meg az önkormányzat és partnerei.

Az új keretszerződés értelmében már feleannyi idő alatt (24 hónap) költenek el csaknem másfélszer annyi pénzt (7,9 milliárd forintot).

Kukaürítés százmilliókért

Az újbudai önkormányzat honlapjáról elérhetők a keretszerződés alapján megrendelt munkák részletei is, ezek között vannak egészen zavarba ejtő tételek. Több alkalommal előfordult például, hogy a keretből százmillió forintnál is több pénzt számoltak el „szemetes és kutyapiszok és csikkgyűjtő edények ürítése, parkok és kerékpárutak takarítása” címszó alatt, jellemzően néhány hónapos időtartamra.

2020. augusztus 18-a és december 31-e között például négy hónapnyi kukaürítésért és útsöprésért fizetett nettó 122 milliót az önkormányzat, ami mintegy 75 ember négyhavi bérének felel meg. 2023-ban június és december között ugyanez a munka már 216 millió forintba került.

417903703 390173300184097 6650507721196814067 N

Az újbudai önkormányzat egy hirdetése a parkfelújításokról. Forrás:Facebook.com/ladostamas.momentum

Kisebb, de feltűnően magas tétel a kerület karácsonyfáinak felállítása, amire évente 3-4 millió forintokat számlázott a konzorcium. Az önkormányzat öt helyen állít karácsonyfát, 5 nagy méretű fenyő piaci ára nagyjából 3-400 ezer forint lehet, így a beszerzés még a munkadíjakat, esetleg a díszek árát beleszámítva is túlárazottnak tűnik.

Más közbeszerzéseken is ugyanaz az üzleti kör nyert

A Zöld Újbuda Konzorcium egyik tagja, a Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft. egyénileg is nyert közbeszerzéseket: 2020-ban összesen 85 millió forintot kapott különböző munkálatokra. Ezen belül említésre méltó két „zöldhulladék aprítása” címszóval között szerződés. Az egyik szerint június 8. és 30. között, azaz szűk egy hónapig, a másik szerint augusztus és december között szűk négy hónapig végeztek ilyen munkálatokat, mindkét alkalommal 7,874 millió forintért.

Szintén a konzorciumon kívül nyert közbeszerzéseket a DeerGarden Kft, amely szintén az Umbrella-Holding-féle céghálóhoz köthető: a DeerGarden tulajdonosa (egy harmadik holdingon keresztül) a TEMPORA ORIENTIA Vagyongazdálkodási Kft., amelynek ügyvezetője, Bubláné Latinovics Eszter egyben a Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft. cégvezetője is. A DeerGarden különböző közbeszerzéseken összesen 268,95 millió forintot nyert az újbudai önkormányzattól.

Ceghalo Ujbuda

A cikkben említett cégek és személyek kapcsolati hálója

Az újbudai önkormányzatot e-mailben és telefonon is próbáltuk elérni. Azt próbáltuk megtudni, hogy miért rendre ezekre a cégekre esett a választás, és hogy a monopolhelyzetben levő cégeken kívül jelentkeztek-e mások is a zöldterület-fenntartási pályázatokra, valamint hogy mennyivel nőttek az önkormányzat zöldterület-fenntartási költségei az előző, Hoffman Tamás (Fidesz) vezette városvezetéshez képest. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdésekre.

Tasnádi László és Molnár Zsolt is feltűnik

A Pannon Park Forest és a hozzá kapcsolódó cégháló kartellgyanúja 15 éves múltra tekint vissza: a Gazdasági Versenyhivatal már 2009-ben vizsgálódott, azt gyanítva, hogy

négy nagy kertészeti vállalkozás 2004-től „felosztotta egymás között a fővárosi parkrendezési piacot”, az önkormányzatokkal megállapodva.

A hivatal gyanúsnak tartotta, hogy az önkormányzatok 2005-2006 után nem kisebb kertészeti munkákra írtak ki közbeszerzéseket, hanem olyan cégeket keresnek közbeszerzéseken, amelyek egységesen tudják vállalni az egész kerület zöldterületeinek fenntartását. Ez, írta akkor a GVH, eleve leszűkítette az esélyesek körét „a nagy kapacitással rendelkező vállalkozásokra”, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy a közbeszerzéseket rendre egy cégháló tagjai nyerték el: a Főkert Parkfenntartó- Kertészeti és Szolgáltató Kft., a Garden Kertészeti és Erdészeti Szolgáltató Kft., a Lián Kertészeti Kft. és a Pannon Park Forest Parkfenntartó és Parképítő Kft.

A GVH szerint emellett „felmerültek arra utaló információk, hogy eljárás alá vonták, befolyásolták a kiírókat, de erre vonatkozó bizonyíték nem került elő”, és végül megszüntették az eljárást. Zuglóban később a Civil Zugló, a Kétfarkú Kutya Párt és a Momentum képviselői sikertelenül kezdeményezték, hogy a kertészeti közbeszerzési kiírásokat bontsák le kisebb feladatokra a nagyobb verseny érdekében.

2020-ban a Szabad Európa részletes cikksorozatban mutatta be a budapesti és vidéki kerületekben is tartoló kertészeti kartellt és annak politikai kapcsolatait, mind az ellenzék, mind a kormánypártok felé. A nemrég letartóztatott Z. Zsolt egyik cégén keresztül például feltűnik Tasnádi László, Pintér Sándor korábbi államtitkára, aki a rendszerváltás előtt a BRFK III/II-es operatív tisztje volt. A kertészeti cégek egy másik központi figuráján, Borbényi Zoltánon keresztül pedig a háló egyik cége pedig köthető Molnár Zsolt feleségéhez. Molnár az MSZP pártigazgatója és budapesti elnöke, és a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke.

Vesztegetés, költségvetési csalás miatt folyik nyomozás

Újbuda nem az egyetlen kerület, ahol a közbeszerzéseken aratnak a kertészeti kartell tagjai. Zugló önkormányzata például a fideszes Papcsák Ferenc alatt, majd Karácsony Gergely idején, végül a mostani polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba vezetése alatt is a Parkfenntartót és a ZÖFE Kft-t bízta meg parkfenntartási feladatokkal. A Parkfenntartó és más cégek itt is egy konzorciumba tömörülnek (Zöld Zugló Konzorcium) amely milliárdos szerződést kötött az önkormányzattal, legutóbb 2020-ban.

A cégháló tagjai megjelentek Pécsett és Gyöngyösön is. Gyöngyös önkormányzata a ZÖFE Kft.-vel szerződött 2019-ben közel 70 millió forint értékben. Pécsett az önkormányzat cége, a Biokom Kft. az elmúlt ciklusban szintén több közbeszerzésben is a ZÖFE-t választotta, 2022-ben például 365 millió forintot fizetett neki.

Az Opten cégadatbázis adatlapjáról kiderül, hogy január 30-án a NAV büntetőjogi intézkedést indított a Pannon Park Kft. ellen.

Eljáró hatóságként a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságát tünteti fel a közlemény. A 24.hu a Baranya Vármegyei Főügyészség szóvivőjét idézve azt írta, hogy a letartóztatott Z. Zsolt egy olyan üggyel kapcsolatban került rács mögé, melyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, illetve üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés miatt.

Feltételezhető, hogy a Pannon Park Kft-t érintő eljárás is ennek a nyomozásnak a része – erről megkérdeztük a NAV-ot, de egyelőre az adóhatóság nem erősítette meg, hogy ugyanarról az ügyről van-e szó. Z. Zsolt hivatalosan már 2011 óta nem tölt be tisztséget a Pannon Parkban, de a Szabad Európa forrásai szerint továbbra is központi szerepe van a céghálóban, különösen a közbeszerzési eljárások egyengetésében.

Zubor Zalán

Frissítés (2024. április 25.): E cikk megjelenése után az újbudai önkormányzat válaszolt a megkeresésünkre. Válaszukban azt írták, hogy a közbeszerzést még az előző, 2019-ben a fideszes városvezetés írta ki és folytatta le, és ők választották ki a Pannon Park Forest Kft-t, az új kerületvezetés már csak aláírta a fideszes önkormányzattól megörökölt szerződést. Az önkormányzat szóvivője közölte azt is, hogy a DK-s vezetés önkormányzat a 2020 és 2023 közötti időszakban 5,5 milliárd forintot költött zöldterületek felújítási és karbantartási munkáira, legalábbis a „fideszes keretmegállapodás” keretében végzett munkálatokra. Egy hasonló keretmegállapodás során korábban Hoffmann Tamás önkormányzata 3,8 milliárd forintot fizett ki, valamivel több mint két év alatt – írta. A friss, szintén a Zöld Újbuda konzorciummal kapcsolatban az önkormányzat azt írta, egyelőre csak 3,8 milliárd forintról szóló, két éves időtartamú szerződést kötöttek, ami opcionálisan további két évre hosszabbítható, így a teljes költség 7,6 milliárd forint lehet. A kukaürítés árát az alábbi módon magyarázta az önkormányzat: „a cikkben kirívó példaként említett kukaürítés ára valójában a 2400 kerületi szemetes és kutyapiszok gyűjtőjének heti többszöri ürítése, valamint a hulladék kezelés, elszállítás és lerakás díját tartalmazza.  A teljesítés nyomon követése a szemetesek saját QR kódjának segítségével történik; minden ürítés után fénykép és kód beolvasás történik. Az önkormányzat munkatársai naponta ellenőrzik ezeket az adatokat.”

Címlapkép: Átlátszó montázs

Megosztás