Közadatigénylés

Saját tévéjét, baráti céget és egy képviselő vállalkozását hívta meg egy közbeszerzésre Makó 

Uniós beruházásokon tarol a fidesz-közeli makohirado.hu, ami az algyői Fidesz-elnök cége. Közadatigénylés után derült ki, hogy a meghívásos közbeszerzésekre egy sándorfalvi önkormányzati képviselő cégét, valamint Fidesz-közeli üzletembereket invitáltak meg még.

Nincs megfelelőbb pályázó az uniós támogatások kommunikálására Makón, mint a Csanád Média Kft., ami Pongrácz Tamás, algyői Fidesz-elnök cége. Közadatigénylés után tudtuk meg, hogy a fideszes Farkas Éva Erzsébet vezette makói önkormányzat 2018-ban összesen 40,4 millió forintra szerződött a makohirado.hu-t üzemeltető céggel – írtuk szeptemberben:

40 millió forintos önkormányzati megbízást kapott az algyői Fidesz-elnök cége a makói fideszes polgármestertől

Nincs megfelelőbb pályázó az uniós támogatások kommunikálására Makón, mint a Csanád Média Kft., ami Pongrácz Tamás, algyői Fidesz-elnök cége. Közadatigénylés után tudtuk meg, hogy a fideszes Farkas Éva Erzsébet vezette makói önkormányzat 2018-ban összesen 40,4 millió forintra szerződött a makohirado.hu-t üzemeltető céggel.

A fideszes többségű önkormányzat akkor azt hangsúlyozta az Átlátszónak küldött levelében, “Makó Város Önkormányzata a beszerzési eljárások során mindenben az arra vonatkozó hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el. Minden ezzel ellentétes állítás hazugság.”

Arra, a korábban feltett kérdésünkre, miszerint mely cégeket hívták meg  a pályázatra, és azok milyen ajánlatot adtak, szerintük mennyire elfogadható, hogy pártpolitikus tulajdonában álló cég pályázzon önkormányzati megbízásra, ezen belül közpénzre, továbbra sem válaszoltak.

Így újabb közadatigénylést nyújtottunk be a KiMitTud-on keresztül. Érdekes, hogy önkormányzat ugyan nem válaszol levelünkre, a közadatigénylést viszont határidő előtt teljesíti.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely az állam működtetésében részt vesz, vagy közpénzt költ.

A Makó városi piac tetőszerkezetének és infrastruktúrájának rekonstrukciójával kapcsolatos nyilvánosságért 166 ezer forint jutott a Csanád Média Kft.-nek, a közbeszerzésre még a Kisbíró Kft.-t, és a Szerdahelyi József Nkht.-t hívtak meg. Mindketten 6-8 ezer forinttal nagyobb ajánlatot adtak, nem nyerhettek.

A Kisbíró Kft. 2018 októberéig annak a hódmezővásárhelyi Égető Gyulának a tulajdonában állt, akiről megírtuk, 2018-ban az időközi polgármester-választáson nyíltan a fidesznek kampányolt. Cége ősszel először Lázár János jobbkezéhez, Csepreghy Nándorhoz, majd Rákay Philiphez került.

Lázár-közelbe került a korábban az önkormányzat által pénzelt hódmezővásárhelyi Rádió 7

Sajtószabadságért kiáltott a Rádió 7, pedig 16 évig a hódmezővásárhelyi önkormányzat pénzelte benne a róla szóló előre egyeztetett híreket. Mindezt havi nettó 540 ezer forintért. Azután lett fontos a szabadság, hogy Márki-Zay Péter felmondta a szerződést. Égető Gyula gyorsan el is adta Fidesz-közeli embereknek a rádiót.

De a másik meghívott pályázó sem valódi piaci szereplő. A Szerdahelyi József Nkht. valójában a már bezárt hódmezővásárhelyi önkormányzati tévé.

Megújuló Csipkersor “soft programok megvalósítására” is Égető egykori cégét és a vásárhelyi tévét hívták meg a Fidesz-elnök vállalkozása mellé. A két ajánlattevő 7,2, illetve 7,4 millió forintos ajánlatot tett a Csanád Média közel 7 milliós ajánlatával szemben.

A közadat-igénylésből az is kiderül, hogy a Csanád Médiával egyidőben szinte mindig ugyanazokat hívták meg.

Az önkormányzat adatai szerint az “Értékközvetítés a Makó térségi közösségekben”, “Humán kapacitások fejlesztése térségi szemléletben” projektek kötelező nyilvánosságára és szakmai kommunikációjára két további céget is meghívtak.

Az egyik a hódmezővásárhelyi Puerto de Dinero Kft., a másik pedig a budapesti Euro M-Érték Kft. A  Puerto de Dinero Kft. (beszédes elnevezés, a név magyarul nagyjából Pénzkikötőt jelent) honlapján azt ígéri, hogy hamarosan lesz. Ez az egyetlen ott fellelhető információ, az oldalt 2011-ben regisztrálták.

Ha működő honlapja nincs is, a Google azt legalább látja, hogy a Puerto de Dinero a hódmezővásárhelyi közbeszerzéseken is indult a korábbi kormánypárti városvezetés idején, a már említett fidesz-barát Kisbíró Kft.-vel. Nyert is 10 millió csatornázási kommunikációs tendert.

És nem csak ott, a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál is nyertek, 2016-ban 10 millió forintot „Csongrád megye munkaerőpiaci helyzete 2010-2016 között” című tanulmány elkészítése és webes felületű informatikai alkalmazás fejlesztésére.

A cég mérlege azt mutatja, míg 2015-ban 81 millió forintos nettó bevétellel számolhattak, addig ez 2018-ra 17 millió forintra apadt. Tulajdonosa a pályázatok idején Sebestyén András volt, aki a cégadatok szerint korábban a budapesti Euro M-Érték Kft. tulajdonosai között is feltűnik.

Sebestyén sem mondható civilnek, a sándorfalvi képviselőtestület tagja. Forrásaink szerint korábban jó kapcsolatot ápolt Kakas Bélával, a Csongrád Megyei Önkormányzat egykori fideszes elnökével. 2006-óta testületi tag, 2014-ben és 2019-ben is függetlenként indult. A Puerto de Dinero Kft. 2018 januárjáig volt Sebestyéné.

Az Euro M-Érték Kft-nek sincs honlapja. Vagyis átlagos piaci szereplő nem találhat rájuk, ahogy a sándorfalvi képviselő kommunikációs cégére sem. Az Euro M-Érték Kft. nevét is uniós pénzek elköltésénél találja meg a Google, a közbeszerzési adatbázisban 22-szer szerepel nyertésként a nevük, országszerte vittek el tendereket. Hódmezővásárhelyen még 2014-ben nyert, 31 millióért végezték a keleti elkerülő megvalósíthatósági tanulmányát. Ezen kívül számos kisebb projektben is megjelenik, mint projektmenedzser, van éppen tanulmánykészítő, közbeszerzés lebonyolító.

A makói önkormányzattól korábban kérdeztük, hogy aggályosnak tartják-e hogy pártelnök cégét hívták meg közbeszerzésre, de arra nem válaszoltak. Látva, hogy a kérdéses közbeszerzésekre önkormányzati képviselő cégét, saját városi tévéjüket, Fidesz-közeli vállalkozót is meghívtak, talán érthető, miért kerülték a választ.

Segesvári Csaba

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Fotó: Farkas Éva Erzsébet makói polgármester Lázár Jánossal, forrás: Farkas Éva Erzsébet/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás