Szeged

Családi házát és a cégét is zár alá vette a NAV a szegedi képviselőnek

Politikusoktól próbált segítséget kérni Joób Márton – ezt állította az Átlátszónak egy, az ügyre rálátó forrás. A szegedi önkormányzati képviselőt kedden fogták el, több mint 1 milliárd forint fiktív számlázás a gyanú ellene. A NAV a politikus elfogása előtt egy nappal vette zár alá a férfi cégét.

 

“Hétfőn szóltak neki, hogy a hét második felében elvihetik. Tudta, hogy baj van, több szegedi politikustól is próbált segítséget kérni, de már késő volt. Kedd reggel a családja szeme láttára bilincselték meg és vitték el, majd tartottak házkutatást” – mondta az Átlátszónak a szegedi önkormányzati képviselő Joób Mártonnak az ügyére rálátó forrásunk. Nem akarta megnevezni, ki értesítette a vállalkozó-képviselőt a veszélyről, de megjegyezte, tavaly, amikor a képviselőnél házkutatást tartott a NAV, sejteni lehetett, hogy baj van.

Joób Márton, a háromszoros kenu világbajnokot, 11 gyermekes családapát kedden reggel vették őrizetbe – erről először az origo.hu írt. A médiában családjával gyakran szereplő politikust a kormánymédia ugyan Botka bizalmasaként írja le, ugyanakkor szegedi – jobb és baloldali – politikusok szerint ez nem ilyen egyértelmű. Joób a 2019-es önkormányzati választásokon az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben indult, a többi ellenzéki képviselővel ellentétben a neve mellett nem szerepelt az MSZP, a DK és a Jobbik logója sem. Ezt forrásaink azzal magyarázták, hogy a Hit Gyülekezetéhez tartozó családapának ez már nem fért volna bele.

Az, hogy „baj van” Joóbbal, a szegedi Fidesz tavaly a választások előtt megszellőztette. Kérték a politikust, tisztázza magát. Úgy tudjuk, Joób a fideszes képviselőknek tagadta, hogy gondban lenne, és ezt a legtöbben el is fogadták. Ezért lehet, hogy a helyi Fidesz-t annyira meglepte Joób őrizetbe vétele, hogy a KESMA-tag Délmagyarországnak küldött közleményükben MSZP-s képviselőnek titulálják Joóbot, és csak óvatosan fogalmaznak róla. Tény, hogy Joób 2018-ban az MSZP színeiben, az mszp.hu szerint Bokta László felkérése indult az országgyűlési választásokon, de a párt helyi igazgatója szerint sosem volt párttag. 2014-ben pedig a MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Szegedért színeiben lett képviselő.

Akkor sem fogalmaztak meg élesebb kritikát, amikor többüket az ügyről kérdeztük, mindenki az ártatlanság vélelmére hivatkozott, ami a Fidesztől elég visszafogott. Erős példa erre, hogy korábban a Szeviép-ügy kapcsán a Fidesz úgy támadta Botka Lászlót az cég csődjével, hogy a polgármester még csak gyanúsított sem volt. Most Joób nem csak gyanúsított, de már le is tartóztatták.

Árulkodó cégadatok

Az ügyészség részletes közleménye szerint „a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű – gazdasági társaság a 2013 és 2017 vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólap terjesztést 4 megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal.” (…) „Az eddigi adatok szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot. A nyomozás során gyanú merült fel arra is, hogy a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy 3 millió forint adótartammal.”

Joób Mártonnak az önkormányzat honlapján elérhető vagyonbevallása szerint két cége van, az egyik a Műsorkalauz Kft., a másik a Sálem Kft.. Mindkettőben felesége is részes, a cégek székhelye a 11 gyerekes családfő szegedi háza. A vádbeli időszak előtt a Műsorkalauz Kft.-nek így alakultak a bevételei és az eredménye.

Jól látszik, a cég 2013-ben megtízszerezte bevételét, de eredménye alig volt. És nem csak akkor: 2-300 millió forintos bevételek mellett mindössze egyszer sikerült 3 százalékos mérleg szerinti eredményt elérni, annak ellenére, hogy 2017-ben is csak 4-en dolgoztak a cégnek, a bérük bruttó 157 ezer forint, vagyis minimálbér közeli. Éppen az ilyen szerény eredmények miatt vált forrásunk szerint gyanússá a cég az adóhatóságnak.

De volt egy közvetlenebb szál is. Információink szerint egy Szeged környéki, szintén szórólapterjesztéssel foglalkozó cég – pontosabban számlagyár – már másfél éve megbukott. Úgy tudjuk, az akkor elfogott cégvezető információkat ajánlott a hatóságnak enyhébb büntetésért – így jutottak el Joóbhoz. Ezt erősíti Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének vezetője is, aki azt mondta a Joóbot védő ügyvédre hivatkozva, hogy:

„egy elítélt tett terhelő vallomást a Marcira, valami ilyesmi lehet”.

Az ügyvédet mi is kerestük, de ő még azt sem akarta elismerni, hogy Joóbot védi, nyilatkozni sem akart.

Nem hitték el

Több jobboldali és baloldali politikussal is beszéltünk az ügyről. Mind azt mondta, Joóbot jó embernek ismerték, aki a családjáért élt. Senki sem fogalmazott meg komolyabb bírálatot. Jobb oldalon a tavalyi sajtótájékoztatót azzal magyarázták, kampány volt, nem tudták igaz-e. A baloldaliak nem akarták elhinni, hogy Joób ilyet tehetett.

Pedig az ügyészség szerint alaposan felépített rendszert üzemeltettek, “A számlázási láncban levő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsájtására jöttek létre és a láncok legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket vagy ha tettek is bevallást, az adót már nem fizették meg. A bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezése végett a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fent maradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez.”

250 milliós a kár, ami azt jelenti, valamivel több mint 1 milliárd forintnyi számla vándorolt körbe a cégek között. Egy forrásunk arra is utalt, hogy fideszes érintett is lehet a fiktív számla ügyben, ezért óvatos a párt.

Joóbot július 28-án fogták el, a NAV – a cégbírósági adatok szerint – egy nappal korábban, július 27-én kérte a cégbíróságot, hogy jegyezzék be a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának büntetőjogi intézkedéseit. A családi házat is zár alá vették, a földhivatali iratok szerint július 28-án.

 

Segesvári Csaba

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás