Szeged

Kevesebb szemét a kukákban Szegeden – a pszichológus szerint ezen is spórolunk

A kijárási korlátozás első hetén picit megugrott, majd erősen beesett a Szegeden kukába kerülő szemét mennyisége – derült ki a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Átlátszónak küldött adataiból. A kevesebb szemétben viszont több az élelmiszer.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Maradj otthon! – talán ez a legismertebb üzenete a kormánynak az új típusú koronavírus kapcsán, de sokan ezt nem tehetik meg. A kukások esetében ez legalább annyira elképzelhetetlen, mint mondjuk a kőműveseké – előbbi ráadásul közszolgáltat, nélkülük rövid idő alatt olyanná válnának az utcák, mint 2010-ban Nápolyban. A kukások tipikusan azok, akiket akkor veszünk észre, ha nincsenek, talán éppen ezért is indult mozgalom a megtapsolásukra még a kijárási korlátozás első hetében.

A koronavírus egyébként annyiban változtatta meg a szemétszállítást (legalábbis Szegeden), hogy az eddigi munkaruha mellé védőmaszkot is kaptak a dolgozók. Ők azóta is szüntelen gyűjtik a szemetet, és már azt is lehet tudni, Szegeden mennyit.

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. az Átlátszónak küldött adataiból kiderül, hogy március első két hetében átlagosan közel 190 tonna szemét kerül a Sándorfalvi úti lerakóba. Ez a kijárási korlátozás első hetében megugrott, meghaladta az előző évi mennyiséget, 25 tonnával. Majd jött a fordulat: a számok szerint az otthonmaradottak visszafogták a szeméttermelést, méghozzá nagyon.

Szegedi Hulladéklerakóra érkező szemét mennyisége

“Úgy gondolom, az emberek többsége megrémült a kijárási korlátozástól, ezt mutatja az első időszakban tapasztalt felvásárlási láz. Szerintem ez hozta azt is, hogy az emberek kevesebbet szemeteltek, ugyanis a félelem felülírta a korábbi fogyasztói szokásokat. Gondolok itt arra, hogy míg korábban egy kicsit száradt kenyeret is könnyedén a kukába dobtunk, mivel úgy is tudunk másikat venni, a mostani helyzetben inkább tartalékolunk. Vagy újrahasznosítunk. Hiszen, ha a száraz kenyérnél maradunk, abból lehet bundáskenyér vagy éppen morzsa is „- mondta az Átlátszónak Benák-Tömöri Judit klinikai szakpszichológus.

A szakember szerint a szemét mennyisége akkor lesz az előző időszakhoz hasonló, amikor az emberek újra korlátozások nélkül élhetnek. – “Az tény, hogy túl sok élelmiszert dobunk a szemétbe. Lehet, hogy ez a válság változtat ezen a szemléleten, ami jó lenne. A 2008-as gazdasági válság is hozott változást” – tette hozzá.

Kevesebb üveg, több csomagolóanyag

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. azt közölte az Átlászóval, hogy a hirtelen visszaesés után újra “emelkedik a lakossági szemét mennyisége, jellemzően a lakótelepeken került több hulladék az edényekbe, a lakóházas övezetekben ez kisebb mértékű volt. A lakótelepi, városi környezetben első sorban az étel hulladék mennyisége növekedett meg, addig a lakóházas övezetekben ez kevésbé volt jellemző, ott a jó idővel megindult „kertészkedési kedv” miatt a zöld hulladék megjelenése okoz hulladék mennyiség növekedést. A zöld hulladék megjelenése viszont a járványtól független, ez minden évben megjelenik ebben az időszakban és ősz végéig a falevél hullásig tart” – írták.

Nemcsak a hagyományos, lerakóra kerülő, hanem a váltogató üzembe érkező, újrahasznosítható alapanyag is hasonló trendet mutat. A másodnyersanyag értékesítésből a cég 2018-ban 64,8 millió forint bevételt ért el, ez 40 százalékkal kevesebb az előző évinél. A koronavírus ezt a piacot is érinti, a gazdasági leállások a másodnyersanyagok árát is befolyásolják.

“Már van olyan haszonanyag fajta (lakossági fólia), amelyet egyenlőre nem tudunk hasznosításra átadni azért, mert a hasznosító az ebből előállított másodlagos nyersanyagot nem tudja értékesíteni a világpiacon, és mivel a raktározási kapacitásai véglegesek, ezért a feldolgozást – így a bálázott haszonanyag átvételét – is korlátozta. Ez egyelőre társaságunknál nagyobb problémát még nem okozott, gond abban az esetben lehet, ha többfajta haszonanyagra is kiterjed az átvételi korlátozás és ezzel raktározási problémák léphetnek fel nálunk” – mutatott rá a hulladékkezelő.

Szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége

A hulladékgazdálkodási cég szelektív szemetet tartalmazó bontásából az is látszik, hogy üvegből kevesebb megy a kukába, míg műanyagból, papírból és fémből több, mint az előző évben.

Segesvári Csaba

Fotó: a szerző felvétele

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás