Szeged

Államosították az árambekötést, az építési vállalkozók túl hosszú határidőkre panaszkodnak

Akár két évig is tarthat, mire áramhoz juthatnak a Szegeden épülő társasházak – erre panaszkodtak építési vállalkozók az Átlászónak. Egyiküknek 17 hónapos határidővel vállalta az államosított NKM Áramhálózati Kft. a több mint 3,5 millió forintos munkát.

– “A határidő, a megrendelés beérkezésétől számított 17 hónap.” Ide van írva, ennyi időre vállalják a társasház bekötését, és ez nem vicc, ez komoly – mutatta az Átlátszónak az NKM Áramhálózati Kft-től kapott visszaigazolását egy Csongrád-Csanád megyei építési vállalkozó. A férfi – aki kérte, nevét ne írjuk le – azért fordult portálunkhoz, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy az állami monopol szolgáltató kénye-kedve szerint végzi a bekötéseket.

“Minden tervet időben leadtunk, és arra sem lehet hivatkozni, hogy ne lennének építkezések, hiszen folyamatosan épülnek a társasházak. Nekünk sem ez az első, és nem egy félreeső helyen, hanem Szeged frekventált területén építünk – ahol nem csak mi, hanem mások is egymás után húzzák fel a társasházakat. Ideiglenes áramot kaptunk, ami azt jelenti, hogy a gépek épphogy működnek, de ez a használatbavételhez nagyon kevés” – folytatta.

Az állami szolgáltatótól kapott visszaigazolás szerint a vállalkozó összesen 512 amper áramot kért, ehhez a szolgáltatónak 150 méter földkábelt kellene lefektetnie. “Az árambővítésért 2 millió forintot fizetek, a földkábelért 1,6 milliót. Ezt nekem előre be kell fizetni, majd várni, hogy hozzákezdjenek. De előre leírták, ha november 1. és március 15. közé esik a munka, akkor az időjárás miatt késhetnek. Tehát várok 17 hónapot, ha jól látom, akkor pont télen kellene kezdeni, így valószínűleg késnek. Elképesztő” – mondta a vállalkozó.

 

 

Több kivitelezővel is beszéltünk, mind megerősítették, hogy áldatlan állapotok uralkodnak az árambekötések körül. Egyikük 2 évet várt a bővítésre, de akadt jó példa is: a tervezettnél hamarabb történt a bővítés. De ez a név nélkül nyilatkozó vállalkozó szerint is ritkaság. Akadt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy

mivel a társasházak többsége hitelből épül, addig nem jut a kivitelező a pénzéhez, amíg nincs meg a lakhatási engedély – ennek viszont feltétele az áram.

A bővítést és a szolgáltatást Csongrád-Csanád megyében az NKM Zrt., valamint az NKM Áramhálózati Kft. végzi. Utóbbi 2019. június 30-ig a Démász Zrt. tulajdona volt. A g7.hu tavaly februárban összesítette az Orbán-kormány energetikai vásárlásait, eszerint a dél-magyarországi fogyasztók “az áramot a 2017. februárban visszavásárolt Démász helyett névleg már az NKM Áramszolgáltatótól vételezik.” A lap szerint 2019-ig ez volt az áramszektorban az első és az eddigi egyetlen jelentős állami vásárlás.

A bekötést végző cég és a szolgáltató is immár az MVM Zrt.-é. Azé az MVM Zrt.-é, amelyik idén februárban Mészáros Lőrinctől megvásárolta a Mátrai Erőművet. Az index.hu akkor azt írta, 11 milliárdot rakott az MVM a Mészáros Lőrincéktől átvett Mátrai Erőműbe, az állami MVM Zrt. végül mintegy 17 és fél milliárd forintot fizetett a korábbi tulajdonosoknak. Az NKM Áramhálózati Kft. 2019-ben 55 milliárd forintos bevétel mellett 4 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el.

Kerestük az állami szolgáltató sajtóosztályát, hogy a társasházi (300 amper feletti) bekötéseket milyen határidőre vállalják, miért tarthat több, mint 12 hónapig egy városban a bekötés, de egyetlen kérdésünkre sem válaszoltak.

Megpróbáltunk az ELMŰ-től és az EON-tól is választ kapni, hogy mennyi idő lehet a bekötés, de azt írták, “mivel minden társasházi bekötés egyedi felmérést igényel annak függvényében, hogy egyebek mellett a beruházáshoz szükséges-e a meglévő hálózat fejlesztése, milyen tervek engedélyeztetése szükséges hozzá, a csatlakozás kiépítését hogyan lehet összehangolni a társasház építésével. Emiatt minden esetben egyedileg egyeztetjük az igényt benyújtó ügyfeleinkkel a bekötés várható határidejét.”

Az ELMŰ Hálózati Kft. tájékoztatója viszont ad némi támpontot: eszerint a lakossági igényeket még földkábel építésével együtt is fél éven belül megoldják. És volt, aki úgy fogalmazott, amíg a Démász kezében, pontosabban francia kézben volt a hálózati kft., addig egy-egy ilyen bekötés 6-7 hónap volt. Az államosítás óta viszont nem mennek a dolgok. Azt is mondta, hiába építettek ki jó rendszert a franciák, azt most nem tudják az állami alkalmazottak üzemeltetni.

 

Segesvári Csaba

A kép illusztráció, forrás: pixabay.com

 

Frissítés (2020.07.29.) Cikkünk megjelenését követően reagált az NKM:

„Egy társasház villamos energiával történő ellátásához nem csupán az ingatlanon belüli hálózat kiépítése szükséges, hanem egyes esetekben a villamos csatlakozáshoz közcélú hálózatot, csatlakozóvezetéket kell építeni, és ez után történhet meg a mérőhely telepítése. Az új hálózati szakasz jellemzően nem kizárólag a megrendelő ügyfél tulajdonát érinti, emiatt a hatályos szabályozás szerint hozzájárulások és engedélyek beszerzése is szükséges, amely több hónapig tartó folyamat és a pandémiás időszakban többlet időt is igénybe vehet. Az építendő hálózat hossza, a nyomvonal által érintett tulajdonosok száma, az épülő ingatlan jövőbeni rendszerhasználóinak száma mind befolyásolják a rendelkezésre álláshoz szükséges időt. Az NKM Áramhálózati Kft. a fentiek miatt egy maximális időszükségletet ad meg a vállalási határidőként, de jellemzően ennél gyorsabban készülnek el a szükséges hálózati elemek.
Ügyfeleink elégedettsége fontos számunkra, így folyamatainkat rendszeresen felülvizsgáljuk. Jelenleg is keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel a villamos csatlakozásokat a jelenleginél gyorsabban meg tudjuk építeni, ezzel is támogatva ügyfeleink terveinek megvalósulását.”

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás