veszprém

Egymilliárd forinttal drágul a veszprémi uszoda, mert elmaradt a Veszprém Aréna bővítése

A tervezett nettó 9,4 milliárd forint helyett 10,6 milliárdért épülhet meg Veszprémben a város új uszodája. Az áremelkedést az okozza, hogy a Veszprém Aréna bővítése egyelőre elmaradt, így az ahhoz kapcsolódó közműfejlesztésre sem került sor. Ez azonban elengedhetetlen az uszoda-beruházáshoz, így most pluszpénzt ad rá az állam.

 

Az uniós közbeszerzési értesítőből derült ki, hogy a Nemzeti Sportközpontok (NSK) mint beruházó módosított a meglévő szerződésen a veszprémi uszoda építését illetően.

Az NSK még 2018 decemberében írt alá megállapodást a kivitelezőkkel, a VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft-vel, valamint a LATEREX Építő Zrt.-vel az uszoda megépítésére. Ezt egyszer már módosították 2019. április 12-én, majd most 2020. július 17-én újra.

Utóbbi tartalmazza az egymilliárdos áremelkedést, amit a következőkkel indokoltak a felek.

Az NSK (mivel kormány rendelet is született róla), arra alapozta az uszoda terveit, hogy a Veszprém Aréna bővítése során megvalósuló közműfejlesztés biztosítja majd az uszoda beruházás közműszükségleteit is. A Veszprém Aréna bővítése azonban nem kezdődött meg, „ezért az uszoda beruházás üzembe helyezéséhez szükséges közműfejlesztés nem valósult, nem valósulhatott meg.”

Mivel közművek nélkül a műszaki átadás-átvétele nem teljesíthető, a Kormány a Modern Városok Program keretében biztosítja a többlettámogatást, 1 milliárd forintot – olvasható a leírásban. Így az eredeti nettó 9 401 461 630 forintos végösszeg nettó 10 644 309 007-ra módosult.

A kivitelezők feladata ezért az összegért a fedett uszoda rendeltetésű épület kivitelezése teljes körű, kulcsrakész kivitelben, a kapcsolódó uszodatechnológiai, környezetrendezési, külső közműépítési munkákkal, továbbá a nem jogerős használatbavételi engedély megszerzésével együtt.

A létesítményben lesz versenymedence (50m x 25m), edzőmedence (25m x 12,5m) és tanmedence (5m x 12,5m), emellett „wellness világ” gyermek élménymedencével, 24 fős pezsgőmedence, 20 fős tepidárium, 20 fős panoráma szauna, gőzkabin, jégkabin, valamint infra szauna sófallal és hidegvizes merülőmedencével. Az uszoda befogadóképességét 500 főre tervezik, a lelátón 750 fő fér majd el, és egy 100 férőhelyes parkolót is kialakítanak.

Közös projektek Mészárossal

A kivitelező veszprémi VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. és a budapesti LATEREX Építő Zrt. nem ismeretlenek a piacon.

Utóbbi nem először bukkan fel nagy összegű beruházásoknál – többnyire a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV partnereként. A Veresegyházi Katolikus Gimnáziumot 2,3 milliárd forintért építették fel közösen, de együtt húzták fel a városban a Szentlélek templomot is, amelynek költségei elérték a bruttó 2,1 milliárd forintot.

A cég emellett persze önállóan is dolgozik. Ők voltak a kivitelezői a gyáli tanuszodának is, amelynek ünnepélyes átadásra, az eredeti dátumhoz képest tíz hónap csúszással, 2017. november 22-én került sor. Az építkezésnél többletköltségek is felmerültek, így a létesítmény 296 millió forint helyett 46 millió forinttal drágábban, 342 millió forintért épült fel.

Most a gazdagréti tanuszodán dolgoznak, nettó 870 millió forintért. A Laterex tavaly és tavalyelőtt is 13 milliárd forintos árbevételt ért el. Az adózott eredménye azonban 339 millió forintról 2 milliárd forintra ugrott.

Gazdagréten közel egymilliárd forintért épül meg a tanuszoda, ami máshol 300 millióból kijött

Úgy tűnik, végre megvalósul Gazdagréten a tanuszoda, amit elsősorban a közeli általános iskolák diákjai használhatnak majd. Csak a harmadik próbálkozásra sikerült eljutni egy érvényes közbeszerzés lezárásáig, amit a Laterex Építő Zrt. nyert meg nettó 870 millió forintért.

A VEMÉV-SZER szintén tarol a közbeszerezéseken: csak idén kilencet sikerült behúznia. Részt vesznek többek között a várpalotai tanuszoda kivitelezésében, a Püspöki Palota részleges belső felújításában, és a Csetényben és Balatonfűzfőn zajló iskolafejlesztésekben is. A cég éves forgalma tavaly (hasonlóan a 2018. évihez) 5,3 milliárd forint volt 530 millió forint adózott eredmény mellett.

 

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A veszprémi uszoda látványterve. Forrás: Veszprém város Facebook oldala

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás