Szombathely

Milliárdos állami támogatásból fejlesztheti sportlétesítményét Király Gábor Szombathelyen

Még tavaly ősszel derült ki, hogy a kormány a 2019-es költségvetésből 426 millió, míg az ideiből 4 milliárd 78 millió forintot ad a Király Sportlétesítmény fejlesztésére. Akkor még nem lehetett tudni, pontosan mit takar a rehabilitációs központ létrehozása elnevezésű beruházás, most azonban kiderültek részletek.

 

A KIRÁLY Szabadidősport Egyesület vállalkozási szerződést kötött a „Király Sportegyesület és Kapusakadémia fejlesztés II. ütem – C épület és műfüves pálya és egyéb hozzá kapcsolódó feladatok elvégzésére” – olvasható az uniós közbeszerzési értesítőben.

A kivitelezőnek a beruházás keretében a következő feladatai lesznek:

  • C épület Rehabilitációs épületének építése (pinceszint, földszint, emelet);
  • szabadtéri, szabadidő és sportlétesítmények (pl. 2816 m2 műfüves pálya) kialakítása;
  • gépészeti és világítási munkák elvégzése.

Miután az első pályázati kiírást visszavonták, az újabb felhívásra mindössze egy ajánlat érkezett, a Veres és Társai Kereskedelmi, Vendéglátó és Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaságtól, amit el is fogadott a kiíró. A szombathelyi székhelyű cég nettó 1,38 milliárd forintért valósíthatja meg a beruházást, amelyhez alvállalkozók segítségét is igénybe veszik. Ez az összeg a 45 fős, 1998-ban alapított Veres és Társai Kft. éves forgalmának többszöröse: tavaly 416, tavalyelőtt 671, míg korábban 504, illetve 163 millió forintos éves nettó árbevételük volt, az adózott eredményük pedig 4,8 és 133 millió forint között mozgott.

Állami támogatásból gyarapodnak

Az egyesület honlapján található információk szerint a KIRÁLY Sportlétesítmény Szombathely nyugati oldalán, Újperinten található. „A létesítmény nyugodt, csendes helyen, közel 6 hektárnyi területen helyezkedik el. Az ideális környezetben működő komplexum lehetőséget nyújt különböző szabadidősportok űzésére, kulturális rendezvények megtartására, azonban a fő szerepet természetesen a labdarúgás kapja” – olvasható a leírásban.

A bemutatkozó szerint az új, körpanorámás épületben (B épület) található rendezvénytermek „ideális helyszínt biztosítanak céges rendezvények, csapatépítő programok, tréningek, meetingek, tanfolyamok, konferenciák, kiállítások számára az év bármely szakában.” A létesítmény emellett kiváló helyszínt biztosít szabadtéri sportokhoz (labdarúgás, kosárlabda, kézilabda), szabadidős tevékenységekhez, sportnapok, családi és baráti összejövetelek, szülinapi partik lebonyolításához is.

Az említett kétszintes épületet, valamint egy kis és egy nagy méretű műfüves pályát 2018-ban adták át (ez lehetett az első ütem). A megyei lap beszámolója szerint a 108-szoros válogatottsági rekorder kapus, Király Gábor önerőből hozta létre a sportcentrumot, és mivel a sportolói létszám évről évre emelkedett, szükség volt a bővítésre. Ezért épült meg az „1000 négyzetméteres körpanorámás szülői váró” öltözőkkel, valamint „egy parafagranulátumos, ízületkímélő, környezetbarát kis- és nagyméretű műfüves pálya” is.

Bár a Vaol nem, a szombathelypont.hu azt is megemlítette, hogy

„a beruházás az önerő mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – intézményi beruházások keretén belül, az Egyedi sportlétesítmény-fejlesztések körében kapott támogatást.”

„A cél, hogy a válogatottsági rekorder Király Gábor a labdarúgásban eltöltött több, mint két évtized tapasztalatát át tudja adni a felnövekvő nemzedéknek. Ehhez méltó körülményeket teremt az új környezet, az innovatív megoldásokkal és a környezettudatos épülettel és pályákkal.”

A megyei lap viszont arra is rámutatott, hogy a fejlesztéseknek nincs vége, és hogy a következő lépés egy rehabilitációs központ felépítése lesz.

Ez beruházás valósul most meg, méghozzá jelentős állami támogatásnak köszönhetően.

Ahogy arról a Napi.hu 2019 otóberében beszámolt a Magyar Közlöny alapján, a szombathelyi Király Sportlétesítmény fejlesztésének második üteméhez 4 milliárd 505 millió forinttal járul hozzá a kormány – az adófizetők pénzéből. A határozat szerint a támogatást két részben kapja meg az egyesület: a tavalyi költségvetés terhére 426 millió forintot, míg az ideire 4 milliárd 78 milliót biztosítanak a Király Sportlétesítmény fejlesztésére.

Hogy az 1,3 milliárdon túl fennmaradó összeg sorsa mi lesz, arról egyelőre nem esett szó.

Nem ez az egyetlen nagy sportberuházás Szombathelyen: a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő ZÁÉV Építőipari Zrt. nettó 5,9 milliárd forintért húzza fel a városban a Nyugat-magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrumot.

Közel 6 milliárd forintért épít fociakadémiát a ZÁÉV Szombathelyen

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő ZÁÉV Építőipari Zrt. nettó 5,9 milliárd forintért húzza fel Szombathelyen a Nyugat-magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrumot. A beruházást a kormány már 2014-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította, de az építkezés eddig csúszott. A Nemzeti Sportközpontok (NSK) már korábban is kiírt egy közbeszerzést a kivitelezésre, de azt a tendert tavaly júliusban eredménytelennek nyilvánították azzal az indokkal, hogy a legkedvezőbb ajánlatra sincs elég pénz. Vagyis a pályázók a becsült árnál drágább ajánlatot tettek.

 

NBIII-as csapat a cél

Király Gábor és édesapja, Király Ferenc 2006-ban alapították meg Szombathelyen a Király Sportegyesület elődjét, a Király Szabadidősport Egyesületet, amely kezdetben a szabadidő- és tömegsport űzését, támogatását tűzte ki célul. Ezt követte 2016-ban a labdarúgó utánpótlás műhely. Az egyesületnek ma már több mint 200 igazolt labdarúgója van, és a hosszú távú céljuk az, hogy saját bázisukra építve kiállítsanak egy NBIII-as csapatot Szombathelyen.

A sportegyesület hosszútávú együttműködést kötött a Hertha Akadémiával, amely „egyrészt kinyitotta az egyesület előtt a lehetőségeket, másrészt a német filozófia és tapasztalat segíti a szakmai munkát” – áll az egyesület honlapján.

 

Katus Eszter

Fotó: kiralysportletesitmeny.hu 

A céginformációkat az Opten Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás