Szeged

Egészségügyi államosítás Szegeden: einstand után egy kamionban vizsgálják a betegeket

A betegek akadozó ellátásra panaszkodnak, az SZTE az előző szolgáltatóra, az Affideára mutogat, miközben a nemzetközi cég tételesen cáfolja a Rovó László rektor vezette tudományegyetem közleményeit. Szegeden közel 5 milliárd forintot költöttek el képalkotó berendezésekre, de mivel szinte semmi sincs kész, egy kamionban vizsgálják a betegeket.

Hatalmas kamion áll a helikopterleszálló toronynál a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikájánál: a felirat szerint ebben végzik a CT vizsgálatokat. Az SZTE-n ezt a feladatot hosszú éveken keresztül a nemzetközi hátterű Affidea látta el, de az egyetem szerződést bontott, amiből per lett – erről itt írtunk.

Pereskedik és titkolózik az SZTE – nem árulják el, hogyan hat a szakellátásra a röntgen cég kirakása

Röntgen és ultrahang szobák tervezésére költött el év elején 20 millió forintot a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), 300 millióból pedig sürgősségi radiológiát alakíttat ki: a képalkotó szolgáltatásokat eddig az Affidea Kft. látta el. A céggel tavaly bontott szerződést az SZTE, amiből per lett – tudta meg az Átlátszó.

Az egyetem akkor egyetlen, a betegellátást érintő kérdésünkre sem válaszolt, a május végén kiküldött sajtóközleményből csak annyi derült ki, hogy a 4,8 milliárd forintos pénzköltést követően „a magasabb színvonalú betegellátás biztosítása mellett újonnan kialakított betegellátó helyszíneken várják a diagnosztikai vizsgálatra beutalt pácienseket.”

A magasabb színvonalat csak nem sikerült elérni – legalábbis erről panaszkodtak a júniusi indulás után a betegek az egyik szegedi közösségi oldalon lévő csoportban. „Korábban az SZTK-ban is volt mammográfia, nem csak a patológia épületében. Az SZTE szerződést bontott az Affideával, ezért van egy kis káosz” – írta egyikük.

Mivel akadozott az ellátás, az SZTE a kormánypárti szegedma.hu-nak azt írta június végén, hogy „az Affidea kellő együttműködésének hiányában néhány, a gyógyítás és a betegek érdekeit szolgáló változtatási elképzelés bevezetése 1-2 hónap késedelmet fog szenvedni. Ezek a változások ugyanakkor csökkenteni fogják a várakozási időket, mérsékelni, egyszerűsíteni fogják a vizsgálatokkal kapcsolatos adminisztrációs teendőket mind a betegek, mind az SZTE részéről.”

Kérdés, ha az egyetem felelősen járt el, miért akadozik az ellátás, miért kellett kamiont bérelni. És nem csak a kamion jelzi, hogy nincs minden rendben. A közbeszerzési értesítő szerint urológiai ultrahangra július elején írtak ki közbeszerzést, a radiológiai manipulációs fülke sem készült el, radiológiai leletező monitorokra is már jóval az átállás után hirdettek nyertest, de az SZTE SZAKK sürgősségi radiológiai kialakítása sem fejeződött be.

A váltást az SZTE – a szegedma.hu-nak válaszolva – azzal magyarázta, hogy „a szerződést a felek egy nappal Magyarország európai uniós csatlakozása előtt írták alá, amivel hosszú időre valósággal gúzsba kötötték az egyetemet.”, valamint, hogy “a cég for-profit alapon dolgozott, vagyis azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb pénzt kivegye az ellátásból. Elmaradtak azok az eszközcserék, amelyek révén a gyógyítás a legkorszerűbb szakmai és egészségügyi követelményeket kielégíthette volna.”

Az Affidea az Átlászónak úgy kommentálta az eseményeket, hogy

“az SZTE a – várható súlyos következmények ellenére – egyoldalúan és jogellenesen felmondta az Affidea Magyarországgal 2029-ben lejáró szolgáltatási szerződését. Ez azt is jelenti, hogy a szerződésünk a felmondás miatt nem szűnt meg.”

Hangsúlyozták, az „SZTE mindent megtett azért, hogy a működésünket ellehetetlenítse, és azt kommunikálta a munkavállalóink felé, hogy a felmondása meg fogja szüntetni a szerződésünket, és el fogjuk veszíteni a feladatunkat és a bevételeinket, a közel 160 dolgozónk többsége kénytelen volt átszerződni az egyetemhez, hogy a szakterületén a város egyetlen képalkotó diagnosztikai szolgáltatójánál alkalmazást nyerjen.”

Csoportos létszámleépítés

Az Affidea az egyetem pénzéhességre vonatkozó állítását úgy kommentálta, hogy „az Affidea díjazása mindvégig az OEP, illetve a NEAK által az SZTE Klinikai Központnak járóbeteg-ellátásra kifizetett finanszírozás összege alatt volt. Egy példával élve: ha az egyetem az OEP-től egy vizsgálatért 1000 Ft-ot kapott, akkor abból az Affideának ugyanazért a vizsgálatért csak 960 vagy 970 Ft-ot kellett továbbadnia. Ez évtizedeken keresztül jelentős többletbevételt biztosított az egyetemnek. Eközben az Affidea viselte a működésének összes beruházási és fenntartási költségét, ideértve az állami ingatlanokba történő beruházásokat és az SZTE dolgozóinak képzését is.”

Cáfolták az egyetem uniós csatlakozásra vonatkozó állítását is: a szerződést „2004. október 1-jén, tehát már az uniós csatlakozást követően írták alá. Ami a szerződés időtartamát illeti: a tervezett  15 éves együttműködési időtartam helyett – az egyetem által a képalkotó diagnosztikával közel egyidőben kiszervezett dialízis szolgáltatással párhuzamosítva –  az SZTE kifejezett kérésére kötöttek 25 évre szerződést a felek” – hangsúlyozták. Azt is hozzátették, a jogszabályi és szerződéses kötelezettségek alapján 10 milliárd forintos nagyságrendben fektetett modern berendezésekbe, illetve az SZTE alkalmazottainak folyamatos továbbképzését is.

Megismételték, hogy „2020. május 31-én éjféltől az SZTE minden lehetséges módon megakadályozta, hogy a betegek eljussanak az Affidea szegedi radiológiai központjába.

Telefonjainkat átirányították, és 31-én éjfél körül biztonsági őrök jelentek meg a központ bejáratainál, azzal az utasítással, hogy betegeket nem engedhetnek be hozzánk.

Az Affidea mellett végig kitartó dolgozókat, mintegy 30 embert – központ és páciensek nélkül – sajnos nem tudjuk tovább foglalkoztatni, ezért tőlük csoportos létszámleépítés keretében kell elbúcsúznunk.”

Úgy folytatták, „az egyetem közpénzmilliárdokat felemésztő felelőtlen döntésének újabb kárvallottjai a páciensek, akik az eddigi jól működő  képalkotó diagnosztikai ellátás helyett ma zavaros állapotokkal, nem működő szolgáltatásokkal szembesülnek. Szomorú kötelességünk felidézni, hogy az elmúlt 16 évben – mialatt az Affidea biztosította ezeket a szolgáltatásokat – egyetlen alkalommal sem alakult ki hasonló helyzet.”

Újra megkerestük az egyetemet, de most sem válaszoltak. A kamionról a hvg.hu-nak azt írták, „az új vizsgáló eszközöket alternatív helyszíneken, jóval kulturáltabb körülmények között helyeztük el, amelyek a betegek kényelmesebb, gyorsabb, biztonságosabb gyógyítását szolgálják.”

 

Segesvári Csaba

Fotó: Jelenleg egy kamionban vizsgálják a betegeket. A szerző felvétele.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás