Szeged

Omladozik a szegedi jogi kar főépülete, a felújítást egyelőre csak ígérgetik

Tavaly ősszel nagy vihar tépázta meg Szegedet, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara is életveszélyessé vált. Az épület akkor a 2017-ben beígért felújításra várt. A vihar után az egyetem azt közölte: előrehozzák a 1,6 milliárdos beruházást. Azóta sem történt semmi az életveszély elhárításán kívül.

Omladozó külső, félig megújult tető – így néz ki most a Szegedi Tudományegyetem jogi kara. Hatalmas táblán mondanak köszönetet a kormányzatnak a mintegy 1,7 milliárdos felújításért, de mintha a tájékoztatón kívül mi sem történt volna a környéken.

Pedig az épület felújítását már 2017-ben bejelentették. Az egyetem honlapja szerint Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Balogh Elemér – aki 2002-ben többek között a Fidesz támgatásával indult polgármester-jelöltként Botka László ellen – , az SZTE ÁJTK akkori dékánja arról beszélt, “a felújítás során visszaállítják a toronyszobát és a kupolát, az épület udvarát befedik, ott új közösségi teret alakítanak ki, az udvar alatt pedig a tervek szerint egy 130 férőhelyes előadótermet hoznak létre.” Mindezt úgy, hogy az év végéig elkészülnek a részletes tervek, majd “a kivitelező kiválasztását követően, a jövő nyáron kezdődhetnek el a munkálatok”. A cikk azt is hangsúlyozta, hogy a felújítás nem másból, mint “650 millió forintos kormányzati támogatásból” valósulhat meg.

Csakhogy két év alatt a felújítást jelző táblán kívül gyakorlatilag semmi sem történt. 2019 áprilisában az SZTE újabb cikket közölt a munkákról. Ekkor már azt írták, 1 milliárd forinttal növelte a kormány az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Tisza Lajos körúti főépülete renoválására korábban megítélt több mint 650 millió forintot, miután a részletes tervekből kiderült: a korábbi összeg csak kisebb felújításra elegendő. Balogh Elemér akkori dékán azt mondta az egyetemi portálnak: “az eredeti támogatási összeg nem lesz elegendő a valós és tartós eredményt hozó renoválásra. Ezt jeleztük pártfogónknak, Trócsányi László igazságügyminiszternek, aki a projekt elkötelezett híveként továbbította kéréseinket a kormány felé. Ilyen előzmények után kerekítette föl a kormány 1 milliárd 650 millió forintra az SZTE ÁJTK épület renoválásra fordítandó összeget.” Akkor úgy tervezték, a 2020-2021. tanév elején visszaköltöznek a felújított épületbe.

2019 őszén vihar tarolta le Szegedet, az ÁJTK épülete életveszélyessé vált.

A Délmagyarország akkor azt írta, a leszakadt a tető-borítás egy része, az udvari lift is megsérült. Bódis Jó­­zsef, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára akkor bejelentette, a “hogy minden tá­­mogatást megadnak az épület helyreállításához. Azt is hangsúlyozta, hogy az intézményt jövőre korszerűsítenék, ám előbbre hozzák a rekonstrukciót. A szükséges többletforrásokról a kárfelmérések után döntenek.”

Ideiglenes tetőt kapott az épület, de a felújítás csak nem kezdődött el. Pedig az egyetem jó kapcsolatot ápol a kormánnyal, az önkormányzati kampányban például Nemesi Pál független fideszes polgármesterjelöltet ajánlotta Szegednek az egyetem független fideszes rektora:

Kiverte a biztosítékot a Szegedi Tudományegyetemen a rektor Fidesz-rajongása

Nemesiről pedig megírtuk, hiába ömlött sokmilliárd forint közpénz a hozzá kötődő cégekhez, az alkalmazottak száma mégis csökkent az elmúlt években.

Hogy mi lesz a felújítással, mennyibe került az őszi kárelhárítás, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága az Átlátszó második kérdésre annyit közölt, “a felújítás kapcsán jelenleg is zajlanak a műszaki és beszerzési egyeztetések. Ezek lezárultáig nem kívánunk a témában nyilatkozni.”

Segesvári Csaba

Fotó: a jogi kar épületének az ideiglenes tetőszerkezete a vihar után. Forrás: AxeflyVision

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás