Szeged

Szeviép-közeli ingatlant bérelt a Szegedi Tudományegyetem

Az egyetemet is megfejte a volt Szeviép-vezér családja – jelentette be néhány napja Szabó Bálint, a becsődölt szegedi építőipari cég károsultjainak szószólója. A kancellár azzal védekezett: nem tudta, hogy a Szeviép-fővádlott fiától bérlik az irodaházat. A egyetem sajtótájékoztatójáról  szóló beszámolókat viszont próbálják a netről eltüntetni.



Társadalmi célú hirdetés

A Szeviép-ügy egyik vádlottjától bérel irodákat a becsődölt építőipari cég egykori székházában a Szegedi Tudományegyetem – állítja a károsultakat képviselő jogász. Szabó Bálint a székház előtt azt is elmondta, a Kúriához fordul: vigyék el a Szegedi Járásbíróságtól a károsultak tárgyalásának ügyét – írta meg az Andy Vajna érdekeltségében álló Délmagyarország.

Szabó azt mondta az atlatszo.hu-nak, hogy előbb még várja az egyetem szerződéseit, utána tud a Szeviép-ügy bírósági részével foglalkozni, és a Kúriához fordulni.

A Szeviép-ügyről és Szabó Bálintról többször is írtunk. A lényeg: a csődbe ment építőipari vállalat vezetői a krach után is hitelezték a cégcsoport tagjait, az alvállalkozók pedig hoppon maradtak.

A kormánypárti szegedma.hu már úgy számolt be erről, hogy “Az egyetemet is megfejte a volt Szeviép-vezér családja”. A lap azt is írta, hogy a Beszerzési Igazgatóság vezetője a költözés idejében N. Paulina volt, az igazgatóság honlapján is az ő neve van feltüntetve még mindig. N. Paulina korábban az önkormányzat közbeszerzési ügyintézője volt, a város Szeviéppel kötött szerződéseinél is ő volt a kapcsolattartó.

Szabó – aki már szegedi polgármesteri ambíciókról álmodik – eddig Botka Lászlót támadta a Szeviép-üggyel, most viszont a kancellárt találta meg. Az egyetem kedden tartott sajtótájékoztatót a bérlés körülményeiről.

Ha az “szte+szeviép+kancellár” szavakra a Google-ban rákeresünk, akkor az első találatok között szerepel a szegedma.hu cikke: “Nem tudta a kancellár, hogy a Szeviép-fővádlott fiától (…)”, a második a delmagyar.hu: “Az egyetem szerint rendben van a Szeviép-székházas szerződés”. De hiába kattintunk, mindkettő 404, vagyis a keresett oldal nem található.

A Google viszont tárolt változatban azt őrzi, hogy a szegedma.hu cikke szerint Fendler Judit, az egyetem kancellárja elismerte: fogalma sem volt arról, hogy kik a Szeviép-ügy felelősei, és a Római körút Irodaház Kft. ügyvezetőjéről, B. Dánielről sem tudta, hogy a per fővádlottjának, B. Sándornak a fia, hiszen még nem töltött elég időt Szegeden. A tárgyalásokon Fendler Judit állítása szerint nem is vett részt.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az idén köttetett bérleti szerződés három évre szól, 7 euróért bérlik a helyet, ami 325 forintos euróval számolva 2275 forint négyzetméterenként. Ami nem kirívóan magas ár Szegeden.

Az önkormányzati tulajdonú Szeged TV anyag viszont továbbra is elérhető, a furcsa magyarázat ebben is szerepel:

 

 

A kancellár azt mondta, csak két éve jött Szegedre, nem is tudta, mi az a Szeviép. Pedig, a Google több száz találatot ad a kormánybarát sajtóban rendszeresen felbukkanó ügyről – még ha csak az elmúlt két évet nézzük is.

A cég neve rendszeresen szerepelt a Délmagyarországban a tavaszi választások előtt, ahogy arról is beszámolt a lap, hogy a károsultak a kormányhivatalban adták le kárigényüket. Hogy ezekről, miképpen nem tud egy gazdasági vezető, rejtély. Mészáros Lőrinc bankját viszont legalább ismeri, a legutóbbi írásunk szerint. Kerestük az SZTE-t, hogy szerintük miért tűnt el a kancellár nyilatkozata a portálokról, és részletezze a “nem tudásról” szóló nyilakozatát, válaszát várjuk.

Segesvári Csaba

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Megosztás