közbeszerzés

Eltolták a 13,4 milliárd forintos szegedi püspöki stadion fűtését, most toldozgatják

Több termálvíz kellene a szegedi stadion fűtéséhez, de annak elhelyezése nem megoldott. A rendszert alultervezték, most próbálják orvosolni – derül ki a közbeszerzési értesítőből.

“A létesítmény hőigényéhez nagyobb vízkivétel szükséges, ezzel együtt nagyobb mennyiségű elfolyó víz elhelyezését szükséges biztosítani. Az eredeti koncepció szerinti vízelhelyezés mellett a befogadói díj a többlet mennyiség miatt olyan mértékben növelné az üzemeltetési költséget, hogy a beruházás a jelen koncepció szerinti vízelhelyezéssel nem térülne meg” – ez áll a Szegedi Ifjúsági Centrummal kapcsolatos legújabb közbeszerzési értesítőben.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye építésében felhúzott 8 ezer fős stadiont a kormánykedvenc Market Zrt. építette, az eredeti szerződés szerint nettó 9,4 milliárd forintért. De ez a pénz nem volt elég, a szerződést többször módosították, 13,4 milliárd forintra.

Tavaly augusztus végén Szegeden átadták a Market Építő Zrt. kivitelezésében megépült szegedi sportközpontot, mely a Szent Gellért Fórum elnevezést kapta. Megírtuk, hogy háromszor tervezték felavatni a centrumot, először a spanyol tenor, Plácido Domingo koncertjével adták át, majd az egyházmegye hatezer fős közösségének tartottak családi napot. A harmadik a durranás az lett volna, hogy a Lazióval játszik az NB II.-es futballcsapat nyitómeccset, de ez elmaradt.

Nem írtunk a hadi sírokról, templomokról, ezért nem nézhettük meg a püspöki stadiont

Plácido Domingo koncertjével és a Lazio elleni meccsel nyit augusztusban Kiss-Rigó László „püspöki stadionja” Szegeden. A mintegy 8000 férőhelyes Szent Gellért Fórumba, azaz a Szeged-Csanádi Egyházmegye sportközpontjába nemrégiben sajtóbejárást szerveztek. Több helyen lehetett olvasni azonban, hogy „akárkiket” nem engednek be a 12,7 milliárd forint közpénzből épült stadionba. Mi is tettünk egy próbát.

A stadion érdekessége, hogy úgy tervezték, a mélyből felhozott termálvízzel fűtik. A mostani közbeszerzési értesítő szerint ez viszont mégsem jó ötlet.

Azt írják, “a Szeged Ifjúsági Centrum területén fúrt termál kút vonatkozásában az üzemeltetéshez szükséges hatósági engedélyek beszerzésének és a műszaki átadás-átvételi eljárás sikeres lezárásának határideje 2020. március 31., amennyiben Megrendelő a termálvíz elvezetésére, befogadására vonatkozóan szerződéses megállapodást köt 2020. január 31. napjáig az arra jogosult üzemeltetővel/szolgáltatóval (továbbiakban: befogadó), és arról a vonatkozó dokumentumok megküldésével együtt Vállalkozót tájékoztatja.” Az is írják, hogy “a szállásépület jelen beruházás keretében nem kerül megvalósításra, ezért a rendezett projekthelyszín kialakítása érdekében a meglévő épületmaradvány elbontásra kerül.”, ennek a határideje 2020. március vége.

Viszont azzal, hogy a termálfűtést nem adták át, a LEED Silver, vagyis a környezettudatos épület tanúsítványt sem kaphatja meg egyelőre a stadion.

Segesvári Csaba

Fotó: Boros D. Tamás

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás