Szeged

Szeviép-pénzből terveztek építkezni Ujhelyi apjának debreceni telkén – derült ki egy sajtóperben

Valami mégis csak történhetett a Szeviép és az Ujhelyi család között, még ha nem is az, amit a Délmagyarország nagy garral leírt. A propagandalap és Ujhelyi István (MSZP) EP-képviselő közötti sajtóperben ellentmondásosan beszéltek ugyan a tanúként meghallgatott egykori Szeviép társtulajdonos-igazgatók, nagyon úgy fest azonban, az egykori sztár-építőcég pénzt adott egy szintén szegedi kft-nek, azzal, hogy Ujhelyi édesapja debreceni ingatlanán építsen társasházat.  

Két tanút hallgatott meg csütörtökön a Szegedi Járásbíróság a Délmagyarországot kiadó Lapcom Zrt. és a szocialista EP képviselő Ujhelyi István sajtóperében, miután a lap márciusban interjút közölt az egykori Szeviép-vezér Baranyi Sándorral. A Szeviép csődje miatt első fokon 6 év börtönre ítélt egykori cégvezető az interjúban azt állította, hogy

“2008-ban Ujhelyi István segítségét azzal háláltuk meg, hogy finanszíroztuk a házának a felújítását, ami körülbelül 30-40 millió forintba kerülhetett.”

A lap ezt úgy tolmácsolta, hogy “A Szeviép finanszírozta Ujhelyi István szőregi házának felújítását, több tízmillió forint értékben”. Ezért indult a per.

Később Baranyi úgy reagált Ujhelyi cáfolatára, hogy nem közvetlenül őneki, hanem egy szegedi cégnek, a Mabe-Épker Kft.-nek adott a Szeviép 38 milliót, méghozzá kölcsönbe, az intézte az állítólagos felújítást.

A Szegedi Járásbíróság ezért meghallgatta az állítólagos korrupciós pénzről a Délmagyarországban nyilatkozó Baranyi Sándort és egykori tulajdonostársát, Pistrui Lászlót. Baranyi megismételte, szerinte Ujhelyi segített a Szeviépnek bekerülni az M43-as építésében részt vevő spanyol Sedesa vezette konzorciumba. Ők, mármint a Szeviép, ezt akarta meghálálni.

Lakatos Péter bíró kérdésére Baranyi nem tudta megmondani, hogy miért pont 38 milliót utaltak a Mabe-Épker Kft.-nek, azt sem tudta biztosan, hogy mi lett végül a cégek utalt pénzzel, csak azt, hogy a kölcsönt nem kapták vissza. Baranyi a bíró kérdésére elmondta, azért most állt elő a történettel, mert szerinte politikai nyomás volt az igazságszolgáltatáson, amikor első fokon őt és két tulajdonostársát csődbűntett miatt elítélték.

A tárgyaláson a Szeviép másik egykori tulajdonosa másképp emlékezett a szegedi Kurucsai család érdekeltségében álló, 2014-ben felszámolt Mabe-Épker Kft.-nek adott 38 milliós kölcsönről. Pistrui László szerint azt azért adták a pénzt a  cégnek, mert az társasházat akart építeni Debrecenben, Ujhelyi István apjának a telkén.

Pistrui szerint ezt a háromoldalú megállapodást írásba is foglalták, mert szerintük a társasházépítés pénzt hozott volna a Szeviépnek. Szerinte erről az ügyletről a harmadik tulajdonostársuk beszélt nekik, ő pedig nem ellenezte.

Azt mondta, az idősebb Ujhelyinek volt egy telke, Mabe-Épker építette volna a társasházat, amihez a Szeviép adott kölcsönt, mindezt a leendő profit terhére.

A projektből a gazdasági válság miatt nem lett semmi, Pistrui nem tudta megmondani, mi lett a Mabe-Épkernek elutalt pénzzel. Azt is mondta, hogy nem tudja Ujhelyi segített-e a cégnek a Sedesaval konzorciumba kerülni, mert ilyenekről nem beszéltek, annak ellenére, hogy például a Pick Szegedben mindketten, mármint a politikus és Pistrui is elnökségi tagok voltak. És nem csak erről, a 38 milliós kölcsönről sem.

A Lapcom Zrt. ügyvédje szerette volna a Mabe-Épker Kft. egykori vezetőjét tanúként idézni, de nem jött el. Bacsek György szerint a korrupciós pénz ki lett fizetve, majd úgy folytatta, objektív bizonyíthatatlanságról van szó, a lap nem nyomozóhatóság. Az Átlátszó már korábban kereste a Mabe-Épker egykori vezetőjét, aki akkor csak annyit válaszolt, hogy fogalma sincsen, nem hogy a szeviépes pénzről, de még a Délmagyar cikkéről sem.

Lakatos bíró megpróbálta feloldani a két tanú közötti ellentmondást, de nem sikerült neki. Pistrui szerint a Szeviép soha nem adott ajándékot, ez egy ellenőrzött projekthez tartozó kölcsön volt. De hogy pontosan ki és mikor kérte, nem derült ki. Szóba került az azóta elhunyt idősebb Ujhelyi István badacsonytomaji nyaralója is, de hogy oda kerülhetett-e ebből a kölcsönből, szintén nem tudták a tanúk.

A felperes jogi képviselője megjegyezte, a debreceni építési projektnek van valóságalapja. A Szegedi Járásbíróság a jövő héten hirdet ítéletet. Kerestük Ujhelyi Istvánt, de nem értük el.

Segesvári Csaba

Fotó: Baranyi Sándor tanúvallomást tesz. A szerző felvétele.

Megosztás