Szeged

Csalással vádolja a Szeviép-üggyel szereplő Szabó Bálintot egy szegedi vállalkozó

Nem Robin Hood, hanem egy csaló – ezt állítja portálunknak egy szegedi vállalkozó, aki Szabó Bálint cégével szerződőtt egy pénzügi követelés rendezésére, 50 ezer forintért. A szerződés ellenére sem történt semmi, Szabó pedig nem számolt el a pénzzel. Szabó Bálint rendszeresen szerepel a sajtóban, most épp a Szeviép-ügy kapcsán támadja folyamatosan a szegedi városvezetést, ügyészséget, rendőrséget. Kijelentéseit a kormánymédia folyamatosan közvetíti.

– Az egyik szegedi étteremben találkoztunk még 2016-ban, egyből késett. Azért őt kerestük meg, mert mindenhol szerepelt, abba bíztunk, a mi ügyünkben is tud majd segíteni – kezdte a beszélgetést Mihály, aki kérte, ne írjuk le a teljes nevét. A szegedi vállalkozóval azután találkoztam, hogy a Szeviép ítélethirdetéséről szóló, Szabó Bálintot idéző szegedma.hu írás alá nem épp hízelgő kommentet írt.

Úgy fogalmazott, “Csaló Bálint egy igazi hazudozó!”. Emiatt többen is nekiestek, pedig a vállalkozó dokumentumokkal tudja igazolni, Szabó fűt, fát ígért, amiért pénzt is felvett, de az egészből nem lett semmi.

– Amikor a MOL felvásárolta az egyik külföldi tulajdonú kúthálózatot, a korábbi partnerünk és közöttünk elszámolási vita volt. Úgy gondoltuk öten, érdemes Szabó Bálintot megbízni azzal, hogy a szerződés szerint nekünk járó pénzt perel kívül kijárja – emlékezett vissza 2016 július elejére Mihály. Hangsúlyozta, a kivonuló társaságtól a pénzt a hónap végéig kérhették, utána már csak a MOL-hoz fordulhattak. – Szerdán találkoztunk, azt ígérte, hogy még azon a héten pénteken beadja az igényt. Végül nem történt semmi – folytatta.

Megjegyezte, a kezdetekkor fejenként 50 ezer forint + áfát fizettek az ügyintézésért. A sikerdíj további 15 százalék + áfa lett volna. – Eltelt a július, lejárt a határidő, de nem történt semmi. Nem izgultunk, hiszen utána a MOL-nál is lehetett kilincselni. Abban bíztunk, sikerrel jár. De nem így lett, jött az ősz, elérhetetlenné vált – mesélte. Szerinte nem véletlenül, éppen időközi polgármester-választást tartottak a Vas megyei Csepregen, ahol Szabó is indult a városvezetői székért. De nem nyert.

Október elején Szabó azt ígérte – ezeket a közte és a nyilatkozó közötti emaileket láttuk –  “Az elmúlt hetekben az érintett döntéshozókkal folytatott informális egyeztetések után a jövő hét első felében hivatalos ajánlatot teszünk a MOL felé”, majd a hónap végén újabb levélből az derült ki, “az a baj, hogy két hete ígéred a beadványodnak megmutatását is! Valahogy nem értem miért nem tudod ezt becsatolni a levelezésbe?” De továbbra sem kaptak semmi dokumentumot.

Szabó különböző MOL-nál dolgozó vezetők neveit emlegette. Mihály szerint ekkor már érezték, nem lesz az ügyükből semmi. December közepén végül felmondták a szerződést, nehogy kifussanak az évvégi határidőből. Várták Szabótól az elszámolást, vagy a pénz visszautalását, de ez a mai napig nem történt meg.

Mihály azt mondta, azért állt most a nyilvánosság elé, mert unja, hogy Szabó egyfajta szegények megmentőjeként, modern kori Robin Hoodként tetszeleg, miközben ennek ellenkezőjére is van példa. Azt is mondta, nem pereskednek ennyi pénzért, mert az igazságszolgáltatás ehhez túl leterhelt és lassú. Aki indított már pert, ezt tudja. Viszont szeretné, ha mások már nem járnának így.

Szabó Bálint rendszeres szereplője a hazai közéletnek. Neve 2004-ben lett országosan ismert, amikor Vas megyei Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (FIBISZ) alapítása kapcsán azév  augusztusában magánokirat hamisítás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. 2005-ben folytatódott az ügy, Szabó Bálint, Vas megyei Fibisz-elnök azzal vádolta meg Horváth Mihályt, hogy több személy társaságában megerőszakolta – ezt a nyomozást a rendőrség megszűntette, az ügy magánvádas eljárásban folytatódott.

Szabó Bálint 2012-ben ismét feltűnt a pártpolitikában, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció szegedi szóvivője lett, majd kilépett a pártból. 2013-ban felkavarta az állóvizet az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatban. Ezek miatt beperelték, mindet jogerősen elbukta, több millió forint kártérítést ítéltek meg ellene. Különös pályájáról 2016-ban írt a Délmagyarország.

Közben érdekvédőnek állt, hogy jót is mondjunk, segíteni próbált keretjelzálog-ügyekbe beragadt családoknak. Egy esetben még eredményt is elért, a médiafelhajtásnak köszönhetően megakadályozta a kerekesszékes Bihari házaspár kilakoltatását.

Folyamatosan szerepel a Szeviép-üggyel, bekapcsolódott a Cserepes sori piacosok és a város közötti vitába is. Hódmezővásárhelyen pedig a K’Art-ügyben serénykedett, erről “Az önkormányzat és az állam tette tönkre a K’Art cégcsoportot – állítja az egykori tulajdonos”  címmel részletesen itt írtunk.

Szabó Bálint az elmúlt napokban a Szeviép-ügy kapcsán azt nyilatkozta, “a Szeviép-ügy politikusok, rendőri és ügyészi vezetők vezényletével jó előre megkoreografált büntetőügy, amelynek az építőipari cég első fokon elítélt három vezetője csupán mellékszereplője volt.” Feljelentést ígért Botka László ellen. Az ügyészséget megkerestük Szabó kijelentései miatt, annyit írtak portálunknak, hogy azt a  “Csongrád Megyei Főügyészség semmilyen formában nem kívánja kommentálni”.

Kerestük Szabó Bálintot, de nem válaszolt kérdéseinkre.

Segesvári Csaba (Szeged)

Címlapfotó: Szabó Bálint sajtótájékoztatót tart a szegedi városháza előtt. Fotó: szeged.hu

Megosztás