szolnok

Önkormányzati ingatlanhoz jutott az ellenzéki frakcióból kilépő szolnoki képviselő egyesülete

Ligeti József és Fajcsák Károly, korábban a Szolnoki Többség önkormányzati frakció tagjai 2020 április végén kiléptek a városi közgyűlés önkormányzati frakciójából. Ezzel a városi közgyűlésben megszűnt az ellenzéki többség. Míg Fajcsák biztosította politikai szövetségeseit, hogy továbbra is az ellenzékkel szavaz,  addig Ligeti József távozásával a kormánypárti frakciócsoport erősödhet – vélik a Szolnoki Többség frakció tagjai. Ligeti József zajos távozásával együtt ugyanis a város az elnökletével vezetett, Szolnok Város Fejlődéséért Egyesületnek juttatott egy nagy értékű ingatlant.

 

Ligeti József, a 2020 áprilisában a Szolnoki Többség ellenzéki tömörülést szétverő önkormányzati képviselő 2015 decemberében tűnt fel a szolnoki közéletben. Politikai karrierje 2016-ban indult, a szolnoki 6-os választási körzetben, időközi választáson a DK és az MSZP támogatásával indult, független jelöltként. Kampányvideóját a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom készítette, ő volt a „hozzáértő civil jelölt”, aki minden házat végigjárt és minden járdahibát megtalált, de a DK-nak is „támogató tagja” volt, ami annyit jelent, szavazati joggal nem rendelkező, de tagdíjat fizető párt szimpatizáns.

A lemondott fideszes képviselő helyét akkor mégis Rezák László nyugdíjas kosárlabda edző nyerte (FIDESZ-KDNP), második lett Ligeti József, és mögötte felsorakozva már bontakozni látszott a későbbi “szolnoki többség” ellenzéki politikai formáció.

Ligeti József áprilisi kilépését sajtónyilatkozatok követték, ahol elmondta, nem tetszik neki, hogy az ellenzéki önkormányzati csoport hozzá nem értő embereket akar kinevezni önkormányzati cégek élére. Nyílt támadást intézett képviselő csoportja ellen, és az ellenzéki önkormányzati frakcióból is kilépett 2020 áprilisában, egyben frakciója zártkörű, belső dokumentumait tette nyilvánossá egy sajtótájékoztatón.

Hátradőlhet a Fidesz Szolnokon, megbomlott a kényszerű ellenzéki együttműködés

A pandémiás válság közepén, április végén roggyant meg – két képviselőjük távozásával – az egyébként is labilis, egyszerűen „kényszerházasságnak” minősített „Szolnoki Többség” ellenzéki önkormányzati frakciószövetség, amely technikailag négy különálló frakció: a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a XXI. Század nevű csoporttal, amely a Momentum és a Szolidaritás 1-1 képviselőjét jelenti.


A politikai belháború azóta is tart a szolnoki városházán.

A Ligeti József elnökségével vezetett civil szervezet, a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület júliusi Facebook bejegyzésében nyíltan támadta Miskolczi László (DK) alpolgármestert az idei szúnyoggyérítés miatt.

Ligeti József a „civil”, aki egyébként nyugalmazott katona, jelenleg a szolnoki többség támogatásával megszerzett Városüzemeltetési és városfejlesztési bizottság elnöke. Azt állítja, hogy az alpolgármester „kissé időzavarba, illetve némi ellentmondásba került” saját magával szemben, nyíltan éppen nem hazugozta le a város egyik vezető emberét, de otromba udvariatlanságnak minősítette, hogy a titkárnőjével íratta a levelét, majd kajánul hozzátette, hogy „bár így nincs benne helyesírási hiba”.

Miskolczi László a “szúnyog ügyet” nem szakmai, hanem egyértelmű politikai támadásnak vette, és Facebook oldalán válaszolt is Ligeti József képviselőnek: egy üres A/4-es lapot mutatott be, amely a bizottsági elnök javaslatait tartalmazza szúnyoggyérítéssel kapcsolatban.

“A politikai revolverezés valódi oka, hogy Ligeti József egyesülete – a Szolnoki Többség frakció nem tetszése ellenére – hozzájutott a város egyik nagyobb értékű ingatlanához, a 3712 nm-es egykori szandaszőlősi ABC épület egy részéhez (Hrsz. 10683/10), amelyet még 2020 januárjában az önkormányzat térítésmentesen a Szollak Kft. városi ingatlankezelő vállalat rendelkezésére bocsátott hasznosításra, akik aztán tovább adták az ingatlant Ligeti József egyesületének” – nyilatkozta az Átlátszónak Miskolczi László.

Az alpolgármester cikkünk születésének időpontjában tekinthetett be, hosszú hetek várakozása után a Szollák Kft és a Ligeti-féle egyesület között kötött szerződésbe.

Az alpolgármester másolatot nem készíthetett a szerződésről és magánál sem tarthatta annak másolatát. Pár dolgot megjegyzett azonban a szerződés tartalmából: az ingatlanból  274 nm nagyságú belső ingatlanrészt kapott az Egyesület és 3363 négyzetméter külső területet, 2020. február 24-től határozott időre. Az Egyesület felajánlotta bruttó 1,5 millió forint összegben a helyiség felújításá és az épület külső karbantartását. Bérleti díjat nem kell fizetnie.

Egy székért egy házat?

Nagyszabású tervek és civil program kibontakozásának lehetőségei követhetők nyomon most, hogy a volt ABC épületet rendbe kell hozatni, mert évek óta használaton kívül állt. A 2017-ben alakult civil szervezetnek viszont nincs transzparens mérlege, amiből látszana, miből van pénze egy nagyméretű ingatlan felújítására, sőt 2017 óta semmilyen pénzügyi beszámolót nem tettek közzé.

Lukácsi Katalin (MMM elnökségi tag) a múlt héten kapott felszólító levelet Ligeti József ügyvédjétől, hogy kérjen bocsánatot egy Facebook bejegyzése miatt, amiben arról ír a politikus – aki egyben a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület titkára is – hogy a „Fidesz egy újabb ellenzéki politikust vásárolt meg. Szomorú, hogy éppen azt a személyt, aki a civil világot képviselte a szolnoki közgyűlésben.” Lukácsi Katalin azt is leírta – bár erre éppen azért nincsenek bizonyítékai, mert sem a szolnoki jegyző sem a Szollak Kft. nem ad választ még a városüzemeltetésért felelős Miskolczi László alpolgármester kérdéseire sem -, hogy a város 50 millió forintból újítja fel Ligeti közösségi házát.

Lukácsi Katalin az ügyvédi felszólítás után levette a pénzügyekre vonatkozó bejegyzését a közösségi oldalról, de fenntartja, hogy ő, az egyesület titkára sem kapott semmilyen pénzügyi beszámolót és elszámolást sem, és az ingatlan használatra vonatkozó üzemeltetési és feladatellátási szerződéseket sem látta  – mondta el az Átlátszónak.

A dokumentumokat mi is kikértük közérdekű adatigényléssel az önkormányzattól, a Szollak Kft.-től és Ligeti József egyesületi elnöktől. Emellett a képviselőtől azt is kértük, reagáljon az őt ért vádakra. Cikkünk megjelenéséig senki sem válaszolt.

Szotyori Lázár Zoltán (Jobbik) az önkormányzat rendészeti, jogi és ellenőrzési bizottságának tagja, mint minden bizottsági tag, évente két ellenőrzést kérhet különböző témákban, akár a  városi ingatlanok felhasználására is. A július 27-i bizottsági ülésen jóvá is hagyták azt az ellenőrzési igényét, hogy a Szollak Kft. ingatlan hasznosításaival kapcsolatban, különösen a Gátőr és Vörösmező utca kereszteződésében található száz százalékban önkormányzati tulajdonú, Ligeti József egyesületének használatára bocsátott egykori ABC-vel mi történt és történik folyamatosan. A bizottság az ellenőrzést befogadta, a fideszes képviselők is megszavazták, így októberben lehetősége lesz az ellenzéki bizottsági tagnak betekinteni a város legnagyobb önkormányzati cégének vagyonosztogatásába.

Nem tudtak pályáztatásról

Július 27-én az Átlátszó a helyszínen járt, az ingatlan környezetét – saját elmondásuk szerint – városi közmunkások rendezgették, és egy platós teherautón munkaeszközöket szállítottak a helyszínre a munkálatok elvégzéséhez. A munkások egy része azt mondta, ők a Munkalehetőség a Jövőért Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft. kirendelésében voltak a helyszínen.

A helyszínen járva kiderült, hogy az ingatlan oldalában egy jól működő, napközben is forgalmas kocsma van. A korábbi gyakorlat az volt, hogy mindig az aktuális bérlő működtette vagy adta bérbe. Az ingatlan hányattatott sorsát a megyei napilap egy 2017-es cikkéből lehet megtudni, az egykori ABC 2010-ben került a város tulajdonába, azóta hol több, hol kevesebb sikerrel igyekeztek bérbe adni. A vendéglátó egység az évek során is folyamatosan nyitva volt, akkor is, amikor az épület környéke nem volt ennyire rendezett.

2017-ben a polgármesteri hivatal sajtóosztálya azt nyilatkozta újságírói kérdésre, hogy „panasz a jelenlegi bérlőre még nem érkezett, a környéken élőktől a város azt a jelzést kapta, hogy kulturáltan üzemelteti az általa vendéglátó helyként működtetett helyiséget.” Egy lakossági fórumon viszont már akkor felbukkantak a „civilek”, akik azt kérdezték Szalay Ferenc polgármestertől, hogy „vajon az üresen álló ingatlan részt megkaphatják-e civilek?”A polgármester azt a választ adta, hogy a város nyitott a civil szervezetek ilyen irányú támogatására –  tudtuk meg a Szoljon.hu cikkéből.

Az általunk megkérdezett helyi civil szervezek azonban nem tudtak arról, hogy erre az épületre a „civilek” pályázhattak volna. Mint mondták:

kértek volna mások is közösségi helyiséget szervezetüknek, de nem kaptak.

És természetesen, ha tudtak volna arról, hogy a város vagy a Szollak Kft. megpályáztatja az épületet, jelentkeztek volna rá.

Az önkormányzati előterjesztésen az ingatlan egységes helyrajzi számon szerepel, így feltételezhető, hogy a jelenleg is működő kocsma is immár a civil szervezet használatába vándorolt. Ez azonban csak a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület és a Szollak Kft. által megkötött szerződésből derülhet majd ki.

 

Kármán Irén

Fotó: Az egykori szolnoki ABC 2020 júliusában. A szerző felvétele.

 

Frissítés (2020.08.28.)

Cikkünk megjelenését követően egy hónappal később reagált megkeresésünkre Ligeti József. A képviselő szerint nem áprilisban, hanem március 17-én lépett ki Fajcsák Károllyal a Szolnoki Többség frakciójából. Véleménye szerint azonban ezzel a frakció nem lett „szétverve”, vagy „ha mégis szétverték, azt nem Ligeti József tette, hanem azok a személyek, akik a kampány alatt tett ígéreteikkel homlokegyenest ellenkező módon cselekedtek, amint hatalomra kerültek.” Ligeti szerint a Szollak Kft-től a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesületnek bérbe adott egykori bolt épületében található „vendéglátó egység évek óta a jelenlegi bérlő használatában van”, és a bérleti szerződését nem az egyesülettel, hanem a Szollak Kft-vel kötötte.

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás