Szeged

Botka László rávágta az ajtót a szocikra, régóta érett a válás

Botka László személyében a párt utolsó sikerembere hagyta el az MSZP-t. Az okokat nagyon tömören úgy is össze lehetne foglalni, hogy “molnárzsolt”. A szegedi polgármester információink szerint nem tart attól, hogy kisebbségben kellene vezetnie a csongrádi megyeszékhelyet.

Két éve, 2017 októbere óta érik Botka László hétfőn bejelentett döntése, miszerint kilép az MSZP-ből – ezt mondták az Átlátszó forrásai, akik járatosak a szegedi közélet ügyeiben. A polgármester “sportszerűségből” csinált még végig három választást a párttal, igaz, az utolsót már nem MSZP-színekben, hanem az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjeként. Ez, mármint, hogy nem MSZP-s a frissen szerzett mandátum, környezete szerint jogi szempontból is megkönnyíti a szakítást a párttal.

2017-ben történt, hogy Botka látványosan bedobta a törülközőt. Lemondott az MSZP listavezető-miniszterelnök-jelölti tisztségéről a 2018-as országgyűlési választások előtt, ráadásul kemény kritikával illette a pártját. A mondások már akkor sem hangzottak újdonságként, de vezető politikustól erősebben szóltak. Az MSZP-t 2010 óta sokat éri a vád, miszerint voltaképpen a NER díszellenzéke, s hogy ebben egyes pártvezetők sarasabbak másoknál. Itt rendre Molnár Zsolt budapesti első ember neve szokott elhangzani. Botka is őt nevezte meg annak idején.

Molnár rendre cáfol, de ettől még számos tény szól ellene (utoljára például a most leköszönt óbudai fideszes polgármester, Bús Balázs szekerét tolta kampányfinisben).

Ennek ellenére Molnár a napokban az MSZP pártigazgatója lett – vagyis hozzá került immár formálisan is a kasszakulcs. Mindez forrásaink szerint csak siettette a szegedi polgármester mostani bejelentését, ami azonban már 2017-ben voltaképpen már eldőlt.

“Botka még sosem nyert ekkorát” – értékelnek a polgármester környezetében, kétségtelenül kicsit összemosva a polgármester (60,5%-os) és az ellenzéki egyéni jelöltek győzelmét. Tény ugyanakkor, hogy a 17 “összefogásos” jelölttel szemben mindössze 2 fideszes képviselő került be egyéni körzetből a városi közgyűlésbe.

Botka először az MSZP közgyűlési frakcióját hagyta ott, még az alakuló ülésen bejelentve az Összefogás Szegedért képviselőcsoportjának megalakulását. Van önálló frakciója az MSZP-nek (és a többi ellenzéki pártnak is). Botka környezetében egyelőre mégsem tartanak a kisebbségi városvezetés ódiumától, mondván, a helyi politikusokkal eddig sem volt konfliktusa a városvezetőnek.

Ezt megerősítették szegedi tudósítónknak helyi szoci káderek is, akik közül többekkel sikerült beszélnünk. Egyikük, aki most is MSZP-s frakciótag, azt mondta, szerinte ma már idejétmúlt, ha a polgármester pártszínekben politizál, eredményesebb, ha egy összefogás támogatja. Azt is mondta, nem szakadt meg a kapcsolat a szegedi MSZP-sek és Botka között, nincs harag, megértik a polgármester döntését.

Kérdésünkre, hogy akkor miért kell külön frakció az MSZP-nek, azt mondta, a pártszervezet fenntartását nem lehet ellehetetleníteni, a választási győzelemből is alaposan kivették a részüket. Egy másik szocialista politikus ugyanakkor nem volt ennyire megértő. Bár árnyaltan fogalmazott, de értésünkre adta, hogy nem értett maradéktalanul egyet Botka politikájával. Az MSZP-tagok azt viszont elismerték, tudtak róla, hogy Botka külön utakon indul el, nem a közgyűlésen szembesültek ezzel.

Középtávon ugyanakkor nem zárják ki Botkához közel álló forrásaink sem, hogy akár a bosszúszomjas helyi Fidesz – Kubatov Gábor pártigazgatóval megtámogatva -, akár a “molnárista” MSZP megpróbáljon zavart kelteni, képviselőket szipkázni, de bíznak abban, hogy ez eredménytelen marad. Az Összefogás Egyesület vezetőségének a birosag.hu adatai szerint Botka egyelőre nem tagja (a civil szervezet elnöke a szegedi Kiss Henriett, a titkár Kis-Faragó Balázs, az közgyűlés pénzügyi bizottságának reménybeli külsős tagja).

Nem volt konfrontatív a NER-rel sem

Miközben Botka fő mondása két éve folyamatosan az, hogy pártja magas szinten kollaborál a Fidesszel, ő is lavírozott. Barátkozós találkozón fogadta a Szegedre látogató Orbán Viktort, aki fűt-fát ígért a Modern Városok Program keretében. A határkerítéssel sem volt különösebb gondja – bár jobbos támadói rendre ráfogták, hogy bontana -, sőt, mi is megírtuk, hogy a város a helyükön hagyta a kormány Soros-plakátjait. Arról is cikkeztünk, hogy a tenderarisztokrácia élmezőnyébe tartozó WHB-s alapkőletételen pózolt Botka a várost képviselve.

Szeged nem takarja ki a Soros-plakátokat

Fideszes gumicsontnak tartja a balos vezetésű Szeged kommunikációs vezetője az úgynevezett Soros-plalátok ügyét. Szalai Balázs aktivista kérdezte Botka László polgármestert arról: Szeged követi-e Kispest példáját, és tilalmas, gyűlöletkeltő tartalomnak minősíti-e a kormányzati Soros-plakátokat. Botka Szalainak egyelőre semmit nem válaszolt, a kommunikációs stáb lapunk érdeklődésére terelt.

A lakájmédia és a helyi fidesz-közeli szatellit-figurák ennek ellenére mindent megtettek a levadászására, egyebek mellett a Szeviép-csőd sztorijába próbálták meg bemártani. Mérsékelt sikerrel: Botka legalábbis nyeri a helyreigazításokat az ügyben.

Tizenhét éve Szeged élén

Botkával mindenesetre egyik (talán “a”) legsikeresebb politikusát veszíti el a szocialista párt. A 47 éves politikus, egykori ifiválogatott vízipólos 1991-ben lépett be az MSZP-be, volt pártja országgyűlési képviselője, választmányi elnöke, irányította az ifjúsági tagozatot, 2002 óta vezeti Szegedet. Ekkor a család arról volt ismeretes, hogy édesanyja, Botka Lajosné Szolnok polgármestere volt. A Fidesz azóta sem találja a kihívóját, erről mi is sokat cikkeztünk:

Fideszes belháború Szegeden, saját kedvence ellen fordult a propagandamédia

A szegedi Fideszt mozgató titokzatos szálakat boncolgatta, Szabó Bálint szerint ezért indított ellene lejáratókampányt a kormánypárti média. Attól az origo.hu-tól indult a támadás, ami péntek reggel még Szabó szavait szemlézte címlapon Márki-Zay Péter feljelentése kapcsán.

A lényeg: a nagyobbik kormánypárt nagyjából olyan szétesett állapotban van Szegeden, mint az ellenzék országosan, újabb és újabb arcokkal próbálkoznak, egyelőre reménytelenül. És ezen a jelek szerint nem hogy nem segített Kubatov jelenléte, sőt inkább tovább rontotta az esélyeiket. A jövő kérdése, hogy Botka függetlenként folytatja-e sokéves sikerszériáját, vagy éppen az ő önállósodása lendíti ki a helyi Fideszt a mélypontról.

Segesvári Csaba — Rádi Antónia

Fotó: A szegedi közgyűlés. Botka László/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás