Szeged

Botka is beszállt a választási pénzszórásba. Több adó folyt be, mondják a városházán

Kampányidőszakban döntött Botka László 45 ezer szegedi polgár 10 ezer forintos támogatásáról. A városháza szerint eddig is sokat költöttek szociális kiadásokra, most azért adnak többet, mert több adót szednek be. Ám ha nincs gazdasági növekedés, oda a választási évben megjelenő támogatás – ez derül ki a szegedi önkormányzat az Átlátszónak küldött válaszából.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Május elsején jelent meg a helyi iparűzési adókról szóló, az átlagolvasót valószínűleg alig érdeklő anyag a szegedi önkormányzat saját lapjában, melyben Bokta László a választási kampány közepén bejelentette: az idei évtől 11 ezer általános iskolás korú szegedi gyermek családja kap gyermekenként 10 ezer forint beiskolázási támogatást, valamint 34 ezer szegedi nyugdíjas időskorú támogatást. Ez a város lapja szerint összesen 450 millió forintba kerül Szegednek.

Pontosabban az adófizetőknek. Az önkormányzat az Átlátszónak küldött válaszaiból kiderül, hogy a helyi vállalkozások első félévi helyi iparűzési adójukból arra következtettek, legalább egymilliárd forinttal több helyiadó-bevétele lesz Szegednek az idei évre tervezett 15 milliárd forinthoz képest. A városháza szerint a város gazdaságának teljesítménye egy év alatt 12 százalékkal, a Szegedre betelepült cégek száma pedig 10 százalékkal növekedett az elmúlt időszakban.

Az időzítést firtató kérdésünkre – vagyis, hogy eddig miért nem költöttek – azt írták, Szeged városa három éve egy 400 milliós, majd egy 500 milliós, most pedig egy 600 millió forintos szociális alapot hozott létre a saját költségvetésében.

“Több ezer rászoruló kapja meg ebből a szociális alapból azt a szociális támogatást (gyógyszer- és lakhatási támogatást, átmeneti és rendszeres segélyt stb.), amely korábban járt neki” – írták. Hangsúlyozták, eddig is sokat költöttek a szociális ellátásra, most, hogy több pénz lesz, többet fognak.

Az önkormányzat a támogatást rendeletbe foglalja. Vagyis, hogy nem csak a választási évben lesz-e 10-10 ezer forintos juttatás, a gazdasági eredményektől függ állításuk szerint.

Emlékezetes, tavaly a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás előtt az akkori fideszes polgármester-jelölt, egykori alpolgármester Hegedűs Zoltán is a jó gazdasági eredményekkel, no meg a nyugdíjasok kérésével magyarázta az akkori, választások előtti 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt. Ebből idén Húsvétra már nem vettek semmit a vásárhelyi nyugdíjasok, mivel a fideszes többségű testület nem tett erre javaslatot a költségvetésben. Ezt azzal magyarázták az Átlátszónak, hogy az valójában Márki-Zay Péter dolga lett volna. 2 milliárd forint átcsoportosításáról viszont döntöttek.

A szegedi önkormányzat állítja, a készpénzben adott támogatásnak nincs adóvonzata. Az általános iskolás korú gyermeket nevelő családok a tanévkezdésig, szeptemberig, az időskorúak pedig a nyugdíjasok világnapjáig, október 1-jéig kapják meg a támogatást.

Az jól látszik, hogy míg 2018-ban 9,3 milliárd forint iparűzési adóval számolt Szeged, az valójában 10,2 milliárd forint lett. Építményadóból 3,3 milliárd folyt be, telekadóból 318 millió. Az adófizetőktől a város 2018-ban 14,6 milliárd forintot szedett be. 2019-ben úgy tervezik, az iparűzési adóból 10,5 milliárd, építményadóból 3,4 miliárdot szednek be, emelett a teleadó is 320 millióra nő. A városvezetés szerint a többlet adóból nem csak szociális kiadásokra, hanem  utak, járdák rendbetételére is jut majd.

Segesvári Csaba

Fotó: Botka László polgármester köszönti a gyergyószentmiklósi tűzoltókat, akik háromezer pillepalackból készült tutajjal érkeztek Szegedre. Rosta Tibor – MTI/MTVA

Megosztás