Szeged

Fideszes belháború Szegeden, saját kedvence ellen fordult a propagandamédia

A szegedi Fideszt mozgató titokzatos szálakat boncolgatta, Szabó Bálint szerint ezért indított ellene lejáratókampányt a kormánypárti média. Attól az origo.hu-tól indult a támadás, ami péntek reggel még Szabó szavait szemlézte címlapon Márki-Zay Péter feljelentése kapcsán.

Add az adód egy százalékát az Átlátszónak!

További részletek: atlatszo.hu/azenadombol

Facebook-posztokban elemezte a szegedi Fidesz belső erőviszonyait a kalandor előéletű, újabban polgármester-jelöltként szereplő Szabó Bálint. Hogy mennyire pontosak és valósak Szabó politikai bulvár írásai, még Szegeden is találgatják – legutóbb a “Szeged Simicskáját” mutatta be, akinek kapcsolatrendszere Szabó tudomása szerint Papcsák Ferenc volt elszámoltatási biztostól fura sittes figurákig terjed. A már eddig is négyrészes, de folytatni ígért bejegyzés-sorozat a jelek szerint kiverte a biztosítékot a pártban.

„Az Origo információi szerint egy magánszemély feljelentést tett pénteken a Nemzeti Nyomozó Irodánál Budapesten Szabó Bálint és cége, a Liquid Kontroll Kft. ellen. A feljelentés részletezi, hogy Szabó jogtalanul jár el a Szeviép-károsultak képviseletében. Az Origo értesülései alapján a feljelentés azon alapul, hogy Szabó és cége, a Liquid Kontroll Kft. olyan tevékenységeket végez, melyhez nincsenek meg a megfelelő engedélyei, és miközben üzletet csinál a károsultak ügyéből, megtéveszti őket” – írja szerző nélküli cikkében a kormánypárti portál. Szinte percre pontosan nyolc órával azután, hogy címlapon szemlézték Szabó szavait, aki a független hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter ellen indított pereiről beszélt a szintént kormánypárti Magyar Nemzetnek.

Szabó Bálint gyakran szerepel a sajtóban, visszatérően állítja, hogy a Szeviép Zrt. csődjéhez Botka László szocialista polgármesternek és az MSZP-nek is köze van. Ezen állításait ugyan a mai napig többször helyreigazították, ám ha Szabó ezzel előáll, akkor a kormánymédia és az MTI is issza a szavait.

A független Márki-Zay Pétert is gyakran támadja, szintén egy olyan állítólagos korrupcióval, amiben semmilyen hatósági lépés nem történt a vásárhelyi polgármesterrel szemben, sőt, mint megírtuk, még Szabó feljelentését is elutasították. Valószínűleg nem véletlenül, ugyanis a vásárhelyi K’Art-ügynek inkább a hódmezővásárhelyi fideszes városvezetés az oka, semmit a tavaly politikai pályára lépett Márki-Zay.

De úgy tűnik, valami eltört, az Origo egyetlen nap alatt a kormánymédia kedvencéből a kormánymédia ellenségévé változtatta Szabót. Hogy miért? És vajon ahhoz, hogy Szabó hirtelen szegedi nagykoalíciót sejtet, illetve a helyi Fidesz leleplezését tűzte ki új céljának, van-e köze annak, hogy a pártjában háttérbe szoruló Lázár Jánossal ápol közismert jó viszonyt? Ezt is megkérdeztük a különös előéletű politikustól.

Szabó Bálint szombaton adott interjút az Átlátszónak.

Átlátszó: Eddig gyakorlatilag kiszolgálta a kormánymédiát, most mégis ön ellen fordultak. Miért?

Szabó Bálint: Én a kormányzattal régóta együttműködöm akár a Szeviép, akár a K’art-ügyben. Abban látszik változás, hogy egy meghatározott fideszes kör zokon vette, hogy a tyúkszemükre léptem. Jól láthatóan ráhatásuk van az Origóra, a 888-ra, a Lokálra, és a szegedma.hu-re. Ezen ment végig az Origón megjelent rágalom.

Átlátszó: Pár napja indult a közösségi oldalán egy sorozat, amiben a helyi Fideszt a háttérből irányító emberekről ír. Ebben többek között azt állítja, Szegednek is megvan a maga Simicskája. Ön meg is nevezte az illetőt, mi ettől egyelőre eltekintenénk, azt viszont el kell áruljuk, hogy más szegedi források az illetőt Kubatov Gábor pártigazgatóhoz kötik. Ön azt állítja, ez a férfi irányítja a szegedi Fideszt, és minderről nem éppen hízelgő stílusban ír.

Szabó Bálint: Független entitás vagyok, polgármester-jelöltként is. Azt látom, hogy rossz irányba mennek a dolgok Szegeden, és ez nem csak Botka Lászlóra és a helyi szocialisták egy részére érvényes, hanem a helyi Fideszre is. A négyrészes Facebook sorozatnak lesz még folytatása, nem vagyok hajlandó azt elnézni, hogy Szegeden a Fidesznek van egy szürke eminenciása, aki irányítja a jobboldalt.

Átlátszó: A Szeviép-ügyben a kormánymédia eddig előszerettel használta az Ön kijelentéseit Botka ellenében. Mi lesz ezután?

Szabó Bálint: Bizonyos portálok esetében nem veszteség, ha nem jelenek meg benne, lásd szegedma.hu vagy Origo. Azt is gondolom, hogy a hír talán számukra is hír, nem tartok tőle, hogy a tevékenységem nem lesz látható a jobboldali kormánypárti médiumokban. Inkább az a sejtésem, hogy földindulás-szerű változás indul majd a szegedi jobb oldalon.

Átlátszó: A cikk szerint 250 milliót keresett az Szeviép-ügyön. Mennyi pénzt kapott?

Szabó Bálint: A cégem nevét sem tudták helyesen leírni, ennyit az információikról. Ráadásul a céget tavaly év végén eladtam a feleségemnek. Mindent szabályosan csináltam, nem végzek engedélyhez kötött vásárlást. Nincs miért feljelenteni. 2018-ban a cégem nettó 100 millió forint bevételt ért el, a Szeviép-ügyből ennek a kisebb hányada jött. 60 károsultat képviseltünk, de nem 10 százalékos sikerdíjért. Sok ügyfelet díjmentesen képviseltem.

Átlátszó: Visszakanyarodva a közéletre, a kijelentései, annak valóságtartalma sajnos nem mindig igazolható. Például Szeviép-ügyben, K’Art-ügyben. Volt ezeknek értelme? Most okkal kezeli mindenki fenntartással azt is, amit a helyi Fideszről állít.

Szabó Bálint: Valóban még nincs olyan bírósági döntés, amely igazolja a mondandómat, de ne feledjük, van nyomozás Szeviép-ügyben. Azt vizsgálják, a szegedi városvezetés megvesztegette-e a rendőrséget.

Átlátszó: Ez például újdonság, köszönjük, hogy velünk osztotta meg először. Csakhogy rengeteg feljelentést tett, sok eredmény nélkül zárult. Ráadásul ön ellen is indult rágalmazási eljárás. Lejárató hadjáratra számít?

Szabó Bálint: Miért nincs benne a Magyar Hírlapban, miért nincs a tévében az origo feljelentéses híre? Nekem ez is árulkodó jel, hogy a Fidesznek csak részét érinti kellemetlenül a szegedi poszt-sorozatom. Csak egy szűk szegmensen ment keresztül. Van olyan információm is, hogy megpróbálták blokkolni sajtónyilvános megjelenéseim, nyilván azért, mert kellemetlen vagyok, és megneveztem, hogy ki áll a szegedi Fidesz mögött.

Átlátszó: A helyi Fideszt és a jelenlegi szocialista városvezetést is támadja, miközben önt kormánykedvencként tartják számon. Hogy lehet ezt összeegyeztetni?

Szabó Bálint: Szegeden változás kell, a Botka-rendszernek része a helyi Fidesz, ez így volt az elmúlt 4 és 8 évben is. Kormányzati politikusok szegedi látogatását szervezem, részleteket nem mondok, nem szeretném, ha megfúrnák a helyi fideszes barátaink. Nem fogyott el körülöttem a levegő: térségi ügyekben továbbra is együttműködöm Lázár Jánossal. Csalódott baloldali vagyok. A kormányzattal, a főbb irányvonalakat illetően nincs vitám, csak a kormánypárt képviselőivel itt, helyben, és azzal, amit Szegeden művelnek.

Átlátszó: Mennyire van köze Lázár Jánosnak a szegedi Fidesz-elleni harcának? Mennyire szoros a kapcsolat önök között?

Szabó Bálint: Lázár János Magyarország egyik legmeghatározóbb politikusa a mai napig. Számára Szeged sem közömbös, de azt, hogy ő bármilyen pártpolitikai ambícióval rendelkezne, akár ő személy szerint, vagy általam befolyást kíván szerezni, ez kacsa. Lázár János jól elvan Makóval, Mezőhegyessel, a tram-trainen át a déli vasúti híd megszervezéséig. Az, hogy ez nem mindenkinek tetszik a kormánypárt oldalán sem, azt lehet valószínűsíteni.

Átlátszó: Ezzel az ellentmondásos múlttal kit fog érdekelni a mondanivalója? Eddig a kormánymédiának kényelmes volt, hogy szavai egybe csengtek az érdekeivel, most viszont más a helyzet.

Szabó Bálint: Amit én most csinálok, az éppenséggel a kormányzatnak is az érdeke. Ez a mostani szegedi Fidesz vállalhatatlan. Nincs intellektus, van helyette gengszter tempó. Ez kontraproduktív, ez látszik a választási eredményeken is. Azt gondolom nincs érdemi törés.

Arra számítok, hogy a szavaimat minden oldalról mindenki, megfelelő fenntartással fogja kezelni, de azt látni kell, hogy a szavaimból sokszor igazolható tények következnek. Elég a parkoló-ügyre gondolni, ahol első fokon hűtlen kezelés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Szegedi Közlekedési Kft. vezetőit, a címzetes főjegyzőt, Szeged alpolgármesterét és Botka kabinetfőnökét is, mert az ingyenes parkolóbérletekkel 40 millió forintos kárt okoztak.

Segesvári Csaba

Címlapképen Szabó Bálint (a szerző felvétele)

Megosztás