választás 2022

Érden eddig bevált az ellenzéki választókat szétforgácsolni akaró fideszes terv

Szélsőjobbról már most vetélytársa akadt a Fidesznek és a Jobbiknak az érdi választókerületben a 2022-es parlamenti választások előtt. A Kétfarkú Kutya Párt is megnevezte lehetséges jelöltjét, aki – mint ígérték – nem vesz részt előválasztáson. Eredetileg nem akartak elindulni a csatatér-körzetben, de a választójogi törvény decemberi módosítása miatt mégis rákényszerülnek. A Demokratikus Koalícióban kenyértörésre vitték azt a belviszályt, amely részben azért alakult ki, mert a liberálisok elnökét indítják az előválasztáson Érden. A DK-ból ezért kilépett érdi ügyvéd-politikus megszellőztette: “magas helyről” arról informálták, hogy a térségben biztos nem lesz előválasztás. Úgy tűnik, eléri célját a Volner János által benyújtott, majd a Fidesz által megszavazott törvénymódosítás.

Támogatási kampány

 

Az eddig jósoltnál is hevesebb politikai csatározások színtere lehet Érd és térsége a 2022-es parlamenti választások előtt. A legfrissebb pártprefencia-kutatás szerint 1-1 százalékon álló Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is indul a Pest megyei 1-es választókerületben, utóbbi már meg is nevezte a jelöltjét. Ezzel itt a Fidesz szája íze szerinti forgatókönyvnek megfelelően alakulhatnak az erőviszonyok.

A Mi Hazánk indulása kétélű fegyver lehet: a Fidesztől elszívhat szélsőséges nézeteket valló választókat, de ugyanilyen hatással lehet az ellenzéki szövetséghez csatlakozott Jobbik még megmaradt keményvonalas szavazóira. A választási törvény módosítása miatt a Kétfarkú Kutyapárt kénytelen elindulni az érdi választókerületben, és ahogy ígérték: nem vesznek részt az előválasztáson. Ugyanakkor a helyi DK-szervezetben kenyértöréssel végződött belharc szintén csökkentheti az összellenzék esélyeit.

Közel három éve Aradszki András, a Fidesz-KDNP jelöltje 26 987 szavazattal 43,74 százalékos, míg a második helyre befutott Csőzik László (MSZP-Párbeszéd) jelöltje 21 888 szavazattal 35,47 százalékos eredményt ért el. A 2018-as számokat mechanikusan összesítve az egységes ellenzék jelöltje kényelmes többséget szerzett volna, és ez a helyzet akár 2022-ben is megismétlődhet.

A Kutyapárt és a DK-ból kilépett politikus indulása viszont megnehezíti az előválasztásra készülő ellenzéki erők dolgát. Vagyis 2021-ben és  2022-ben izgalmas, az akárcsak fél évvel ezelőtt vártnál is keményebb politikai küzdelem várható Érden és térségében.

Jelöltállítási helyzetkép

Érden és az érdi térségben a biztosnak mondott vagy valószínűsíthető jelöltek a következők: az ellenzéki szövetség előválasztással később meghatározandó jelöltje; Aradszki András (Fidesz-KDNP), a térség jelenlegi képviselője; Ignáth Kitti (Magyar Kétfarkú Kutya Párt); A Mi Hazánk jelöltje (a mozgalom közlése szerint már kiválasztották a jelöltet, de egyelőre nem nevezték meg; Asztalos Éva (a DK-ból kilépett és függetlenként induló helyi képviselő az előválasztási szabályok ismeretében dönt arról, hogy elindul-e az előválasztáson).

Az Iszomm (Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom) későbbre ígért döntést a hirdetésben keresett jelöltjük személyéről: annyi biztos, hogy nem indulnak az előválasztáson.

A tervezett ellenzéki előválasztás eddigi jelöltjei: Bősz Anett (DK), Ollero Marco (Momentum) és Tetlák Örs (LMP). Az MSZP, a Jobbik és az ellenzéki szövetséghez csatlakozni akaró Új Világ Néppárt egyelőre nem döntött. A Párbeszéd és a Volner Párt nem reagált a kérdéseinkre.

(Összeállításunkat a pártokhoz kiküldött megkeresésekre érkezett válaszok és a helyi politikusokkal lefolytatott háttérbeszélgetések során szerzett értesülések, vélemények alapján szerkesztettük. Olyan politikai tömörüléseket kerestünk meg, amelyek támogatottságát a közvéleménykutatók mérni tudják vagy az utóbbi időben gyakrabban szerepeltek az országos nyilvánosságban.)

A DK helyett függetlenként

2020 szeptemberében az érdi DK egyik politikusa, egyben önkormányzati képviselője kilépett a helyi szervezetből, majd közölte: független parlamenti képviselőjelöltként el kíván indulni a Pest megye 1-es kerületben a 2022-es választásokon.

Az Érden széles körben elterjedt felfogás szerint az ügyvédi praxist folytató Asztalos Éva azért lépett ki a pártból, mert nem őt, hanem Bősz Anettet, a Magyar Liberális Párt elnökét, a parlamenti DK-frakció tagját indítják a képviselői helyért Érden és térségében. Bősz az összellenzéki polgármester, Csőzik László házastársa.

Asztalos Éva jogászi precizitással így nyilatkozott az Átlátszónak a DK-ból történt kilépésének motívumairól:

„Nem jelenthető ki, hogy csak azért léptem ki a DK-ból, mert Bősz Anettet indították a választáson.”

A kilépés részleteiről politikusi oldalán ezt írta 2020. szeptemberében: “Ennyi volt! (…)  mert így legalább nem lesz gerinc problémám, és a tükörbe is bele tudok nézni! (…) nekem a DK a [2019. őszi] kampányban semmihez sem nyújtott segítséget, mondván nincs pénz rá. Nem is baj, én azt gondolom, hogy magamnak is köszönhetem a győzelmet, mert nagyon sok munkát és energiát fektettem bele”.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A DK választókerületi elnöke, Gregus László ezt a kommentet fűzte Asztalos kilépő posztjához: “Bármilyen hihetetlen, vannak olyan helyzetek, amikor az annyit adok, amennyit kapok helyzet nem érvényes. A politika a baloldalon ilyen!”

Asztalos 2019. október 13-án az önkormányzati választáson 963 szavazattal (50,93 százalék) nyert a fideszes jelölt 773 (40,88 százalék előtt) előtt az érdi 9-es választókerületben. Az összellenzéki koalíció 12 egyéni körzetből tízet hódított el a Fidesztől, amely 2014-ben minden egyéni választókerületet megnyert. A százalékarányokat tekintve Asztalos 2019-ben az ötödik legjobb eredményt érte el Érden.

A 2018-as parlamenti választások számaiból is arra lehet következtetni, hogy ha az ellenzék összefog, akkor a Fidesznek kevés az esélye Érden és térségében. De kérdés, hogy Asztalos elindul-e az ellenzék által tervezett előválasztáson, vagy vélhetően baloldali szavazókat vesz el majd 2022-ben az összellenzéki szövetségtől.

Az ügyvéd-politikus azt nyilatkozta az Átlátszónak, hogy úgy érzi, ez a kérdés idő előtti.

Asztalos azt mondta, ellentmondásos információi vannak, de tény, hogy még senki nem mondta ki, hogy a választókerületben lesz előválasztás.

„Anno az én kérdésemre egy meghatározó politikus azt mondta, a Pest megyei 1-es választókerületben biztosan nem lesz előválasztás” – jelentette ki Asztalos, az érdi közgyűlés jogi bizottságának elnöke, aki nem bocsátkozott további részletekbe az idézett kijelentés hátteréről és forrásáról. „Aztán azt sem tudni, hogy az előválasztáson indulhatnak-e független jelöltek. Ha igen, akkor milyen feltételekkel? Mindezek ismerete nélkül nem tudok […] egyértelmű választ adni” – válaszolta Asztalos az indulási esélyeit feszegető kérdésünkre.

Bíznak az előválasztásban

Tetlák Örs, az LMP jelöltje Asztalos Éva felvetéséről ezt mondta az Átlátszónak: “Meglepne, de megtisztelőnek érezném, ha minden indulási szándékát eddig jelző jelölt visszalépne a javamra, de nem tudok ilyen szándékukról. Én biztosan nem fogok visszalépni”.

“Jelen tudásom szerint mindenki más, aki hozzám hasonlóan jelölt-jelöltségét bejelentette, szeretne is elindulni az előválasztáson, rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy ez megváltozzon, gyakorlatilag nulla. Magam is motivált vagyok abban, hogy ezt ebben a körzetben mindenképp lefolytassuk az előválasztást” – nyilatkozta lapunknak Bősz Anett.

A liberálisok elnöke hozzátette: “az általam tudott összes információ ellentmond annak, amit a képviselőasszony elmondott önnek. Azon az állásponton vagyok, hogy kifejezetten hasznos lenne a civilek előválasztáson való megmérettetése, ahol arra alkalmas jelölt-jelölt van a civilek közül is, ez tovább tudja erősíteni a demokrata ellenzéki összefogást” – tette hozzá Bősz Anett.

Hasonlóképpen vélekedik Ollero Marco is. Helyi ellenzéki politikusokkal folytatott háttérbeszélgetéseink során mindenki fontos és hasznos jelentőséget tulajdonított az előválasztásnak, amely megismerteti a jelölteket és képes arra, hogy aktivizálja a választókat.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Esélylatolgatás

Közvéleménykutatási adatok híján az előválasztási jelöltek esélyeire, kilátásaira legfeljebb az ismertségük és a politikai beágyazódásuk alapján lehet pár korántsem egzakt következtetést levonni.

  • Bősz Anett (DK): alighanem ő a legismertebb jelölt-jelölt. Parlamenti képviselősége révén könnyebben hozzá tud férni a nyilvánosság főbb csatornáihoz. Az ATV egy közéleti háttérműsorának rendszeres szereplője. Legkorábban, még decemberben ő jelentette be indulási szándékát a választókerületben. Támadják azért, mert 2019-ben kiállt egy olyan törökbálinti MSZP-s politikus mellett, aki az első adandó alkalommal lepaktált a Fidesszel. Férjét, Érd polgármesterét, Csőzik Lászlót folyamatosan és intenzíven támadja a Fidesz: a lepattanó lövedékekből Bősz is kap bőven.
  • Ollero Marco (Momentum): ő a mezőny legkevésbé ismert alakja, aki azonban – főleg a Facebookon – intenzíven kampányol és mindent megtesz annak érdekében, hogy megismerjék a programját. A Momentum törökbálinti elnöke és helyhatósági képviselő ugyanitt.
  • Tetlák Örs (LMP): pár éves politizálás után bekerült LMP elnökségébe és megszerezte Érden az alpolgármesteri széket az ellenzék 2019-es győzelme után. Pragmatikus, keményvonalas politikus, aki a Fideszt pedig gyakran állampártnak titulálja, a kormánypárt politikusait pedig elvtársazza. Az illegálisan felépített “Fehér Út” botránnyal beverekedte magát az országos sajtóba. Amiért – mint eddig – folyamatosan támadni fogják: Évekkel ezelőtt két esetben öt-öt évre eltiltották a cégvezetéstől.
  • Asztalos Éva (független): elmúlt hónapokban jól érzékelhető, hogy – főleg a Facebook segítségével – bázist kezd építeni a választókerületéből kiindulva. A DK-val történt szakítás óta nem látni jelét, hogy konfrontálódna a városvezetéssel. A közgyűlési frakcióból nem lépett ki és a jogi bizottsági elnöki posztját is megtartotta.

A 2019-es önkormányzati választáson indult új formáció, a Városunk Érdekében Dolgozunk egyesület vezetője, Tekauer Norbert – aki egyedüliként, kompenzációs listán jutott be a VÉD színeiben a közgyűlésbe, az Átlátszónak elmondta: a VÉD nem pártpolitikai szervezet, ezért soha nem volt céljuk, hogy induljanak az országos választáson.

Volner János hatása

2017 nyarán a Fidesz politikai céljait kiszolgáló sajtóorgánumok teljes erőbedobással támadták Volner János jobbikos képviselőt. A 2018 után a Jobbikot, majd a Mi Hazánkot is elhagyó képviselő 2020 végére viszont elnyerte a fideszes politikusok kegyeit.

A Volner párt néven pártot alapító Volner volt az, aki úgy javasolta továbbmódosítani a választás törvényt, hogy az országos lista alakításához egy pártnak 14 megyében 71 egyéni körzetben el kell indulnia (korábban  27 körzet kellett a pártlistához). Ezt a javaslatot 2020. december 10-én a törvényalkotási bizottság a magáévá tette, majd a fideszes többség törvényerőre emelte.

A hivatalos indokolás szerint a módosítás a kamupártok ellen irányult, de 2020. december 14-én már elhangzott a parlamentben, hogy

ez valójában az ellenzék megosztását szolgálja úgy, hogy a Mi Hazánk és a Kutyapárt 71 körzetben jelöltet kényszerüljön indítani. Vagyis a törvénymódosítással a fideszes többség meg tudja osztani az ellenzéki választókat.

Ha egy párt nem indul el az egyéni választókerületek 67 százalékában, akkor nincs országos lista, ha nincs országos lista, akkor nem kapják meg a tetemes állami támogatást. A terv létezik és működik, erre éppen az érdi választókerületben lejátszódó folyamatok szolgáltatják a legékesebb példát.

A Kutyapárt korábban azt ígérte, kizárólag olyan körzetben indít jelöltet, ahol az ellenzéki győzelme csaknem biztosra vehető, vagyis a csatatér-körzetekben – mint például Érden és térségében – nem rivalizálnak az összellenzék jelöltjével.

A Volner-hatás azonban változtatott a magatartásukon. Ignáth Kitti, a Kutyapárt lehetséges jelöltje a Pest megyei 1-es választókörzetben – aki a ferencvárosi önkormányzat kutyapártos alpolgármesterének főmunkatársa – elmondta az Átlátszónak, hogy nyilván

nem indult volna csatatér-körzetben, ám a pártlistához kötelezően előírt jelöltszám megemelése miatt mégis az indulás mellett döntöttek.

Nincs hír arról, és kevés a valószínűsége annak, hogy Aradszki András kereszténydemokrata politikus, a választókerület elnöke és jelenlegi parlamenti képviselője ne indulna el újra 2022-ben a parlamenti választáson.

A 64 éves politikus az év elején azzal került be az országos hírfolyamba, hogy 50 nap intenzív osztályos kezelés után javult az állapota, és megkezdődött a koronavírus-fertőzés okozta betegség utáni rehabilitációs kezelése. A legutóbbi hírek szerint az orvosok csodának tartják, hogy Aradszki túlélte a COVID-19-et.

 

Kis Zoltán

Fotó: Volner János Forrás: a politikus közéleti Facebook odala

Megosztás