Érd

Veszélyes állapotban avatták fel az érdi játszóteret a választási kampányhajrában

Alapvető biztonsági szabályokat sértettek meg Érden a városligeti játszótér 2019. szeptemberi megnyitásakor – derül ki at Átlátszó birtokába került dokumentumokból. A használatbavételi ellenőrzés elmulasztása miatt egyetlen gyermek sem léphetett volna a játszótér területére. Az akkori fideszes polgármester az önkormányzati választási kampány hajrájában olyan helyre hívta a Pest megyei város lakóit, köztük gyerekeket, ahol balesetveszélyesen huzalok és csavarok ágaskodtak a burkolatból.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

 

Ötven nappal a botrányos, 2019. szeptember végi avatási rendezvény után végezték el Érden a városligeti játszótér játékainak kötelező biztonsági ellenőrzését – derül ki az Átlátszónak eljuttatott dokumentumokból. Az ellenőrzési jegyzőkönyv elkészítése nélkül azonban senkit, főként gyermekeket nem lett volna szabad beengedni. 

A játszótér átadása a 2006. óta kormányzó fideszes városvezetés egyik legfontosabb kampányeseményének ígérkezett ősszel, a legbusásabb politikai hasznot pedig a Fidesz polgármesterjelöltje, az akkor kormányzó városvezető, T. Mészáros András remélhette a gyermekbarát rendezvénytől.

A játszótér átadásának ellentmondásos körülményei a 2019-es őszi önkormányzati választási kampány egyik sorsdöntő botrányát robbantották ki Érden. Helyi véleményformálók azt mondták az Átlátszónak, hogy az országos sajtóban hatalmas nyilvánosságot kapott játszótér-botrány döntő hatással volt az önkormányzati választások végkimenetelére Érden. Az összellenzéki jelöltjei súlyos vereséget mértek a Fideszre Érden 2019. október 13-án.

Az ellenzéki nagykoalíció politikusai a kampány hajrájában azzal vádolták T. Mészáros András polgármestert, hogy egy félkész, balesetveszélyes játszótér átadására hívta meg a 70 ezer lelket számláló Pest megyei város lakóit.

Az egyik kereskedelmi tévécsatorna többször beszámolt az érdi játszótér szeptember 28-i megnyitása körül kipattant botrány fejleményeiről. A RTL Klub Híradó felvételein (a videókat itt és itt, valamint itt tudja megnézni) közelről látni lehet az önmagukban veszélyes csavarokat és huzalokat a gyerekek előtt megnyitott játszótér területén.

Az Átlátszó által feltárt tények alapján ki kell jelenteni: nem pusztán a testi épséget veszélyeztető huzalokkal és csavarokkal volt probléma 2019. szeptember végén. Az érdi városligeti játszótérre úgy engedték be a városlakókat, hogy a legalapvetőbb biztonsági előírásoknak nem tettek eleget a döntéshozók.

Biztonsági szakértők az Átlátszónak elmondták: üzembehelyezési ellenőrzés nélkül egyetlen városlakót sem szabad beengedni a játszótér területére. Az üzembehelyezési ellenőrzést hetekkel később, novemberben végezték el. Ehhez képest Érd fideszes polgármestere, T. Mészáros András az önkormányzati kampány hajrájában felhívásban csődítette az érdieket, köztük gyerekeket a játszótérre. 

Egy 2003-as rendelet így fogalmaz: “A játszótéri eszközt új létesítés  […] esetén használatba venni a kijelölt szervezet által végzett, a biztonságossági követelményeknek való megfelelést, valamint a megfelelőségi nyilatkozat vagy a megfelelőségi tanúsítvány meglétét ellenőrző vizsgálatot követően lehet.”

Senkit nem engedhettek volna a játszótérre

A játszóterek üzembehelyezési ellenőrzését a fővárosi kormányhivatal egyik osztálya által kijelölt szervezetek végzik. Az érdi játszótér esetében ez a szervezet a martfűi Tisza Park Kft. Dénes Zoltán ügyvezető az Átlátszónak azt nyilatkozta: “a használatbavétel a játszótéri eszközök biztonságosságát bizonyító – kijelölt szervezet által készített – ellenőrzési jegyzőkönyv birtokában végezhető el”. Dénes szavaiból egyértelműen következik: az ellenőrzés elvégzése nélkül nem lehet beengedni embereket a játszótérre.

Mészáros a játszótér megnyitása előtt pár nappal azt állította: “Örömmel jelentjük, hogy szombatra elkészül a játszótér a területen!” 

A játszótér nem készült el. Ezt a korábbi években csaknem kizárólag a Fidesz álláspontját visszhangzó helyi közmédia riportjában is elismerték (a videón 1:32-től): “Játszótéren még néhány simítást végeznek az elkövetkező hetekben…”

Az Átlátszó úgy értesült, hogy a játszótér közelében elmulasztottak rögzíteni egy aknafedelet, amely alatt egy vasrúd ágaskodott, ez adott esetben az aknába zuhanó embert könnyen felnyársalhatta volna. Sajtóbeszámolók szerint az esemény másnapján gyerekek estek az egyik “munkagödörbe”, az egyiküket az apja szerint majdnem felnyársalta két betonvas.

Érd polgármestere azzal védekezett, hogy a 2018. szeptember 28-i esemény nem átadás, hanem egy avatás volt, amely után pár napig próbaüzemet tartottak.

Security Check Required

null

Később kétségbe vonta, hogy bárki megsérült volna. Mészáros lényegében ugyanezt ismételte meg, amikor az átadás, illetve az önkormányzati kampány esetleges összefüggéséről kérdezték: “Nem volt se korai, se késői átadás, avatás és próbaüzem volt.”

Arra a kérdésre, hogy ki engedélyezte a játszótér terveit, azt válaszolta: “A játszótér építése nem engedélyköteles, a játszóeszközök pedig uniós normáknak megfelelő engedéllyel rendelkeznek.”

Nem ismeri a Ptk. a próbaüzemet

Mészáros utolsó kijelentése különösen azért ellentmondásos, mert ugyan a játszótéri eszközök tanúsítványai tényleg rendben voltak a  később elkészült ellenőrzési okmányok szerint, de a kormányhivatal által kijelölt szervezet, a Tisza Park Kft. csak november 14-ben (tehát bő másfél hónappal a botrányos avatás után) kezdte meg a használatba vételt megelőző ellenőrzést.

Az október 13-án megbukott érdi fideszes polgármester próbaüzemmel kapcsolatos kijelentése más szempontból önellentmondó és értelmezhetetlen.

A 2014. márciusában hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv nem ismeri a próbaüzem fogalmát, azt a valamennyi vállalkozási szerződésre alkalmazandó átadás-átvételi eljárás váltotta fel. Vagyis egy olyan eljárás, az átadás, amelynek lefolytatását T. Mészáros váltig tagadta.

A kivitelezés mérnöki feladatait ellátó cég tulajdonosa, Benkó István az Átlátszónak azt mondta: “Határozottan állítom, hogy nem történt meg az átadás-átvétel.” 

Az pedig teljesen életszerűtlen, hogy a “próbaüzem” pár napig tartson, aztán pedig lezárják a területet. A játszóteret azóta sem nyitották meg az érdiek előtt. (A záportározóról két hónappal ezelőtt készült drónvideót itt nézheti meg.)

Májusi özönvíz után őszi kampánykudarc

A tahitótfalui székhellyel bejegyzett Wood Fun Kft. működése egyik legnagyobb üzletét szerezte meg, amikor megnyerte az érdi városligeti játszótér megépítésére kiírt közbeszerzési pályázatot 38 ezer forint híján 300 millió forint értékben.

Cégadatok szerint az egy alkalmazottat foglalkoztató Wood Fun 2014-ben 3,4 millió forint árbevétel mellett 800 ezer forint adózott veszteséget szenvedett el. Azóta töretlen a főtevékenységként bútorgyártással foglalkozó kisvállalkozás pénzügyi karrierje. 2018-ra 58,5 millióra emelkedett az árbevétel, míg az adózott eredmény 30 millió forinta ugrott a legutolsó cégbírósági beszámoló szerint.

Az érdi úgynevezett Papi Földeken, a záportározónál hidak és speciális játszótér megépítésére kiírt közbeszerzést kivételesen alkalmazható szabályok szerint, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban bonyolította az ajánlatkérő Érd és Térsége Közműfejlesztési és Beruházási Önkormányzati Társulás. 

A társulás elnöke Érd akkori polgármestere, T. Mészáros András volt, a legfontosabb döntésekért ő a felelős, a Wood Fun szerződéseit ő írta alá 2019. elején.

Ha a beszerzés végleges összértéke meghaladta volna a 300 millió forintot, akkor nyilvános hirdetménnyel kellett volna az eljárást megindítani. Ám a végleges összérték 38 ezer forint híján nem érte el a törvényi értékhatárt.

A közbeszerzés két részből állt: hidak, kikötők és támfalak, valamint a játszóterek megépítéséről kötöttek szerződést a Wood Fun Kft-vel 2019. elején. A tahitótfalui cégnek 2019. augusztus 30-ig kellett volna befejeznie az építkezést.

2019. májusában Érden az átlagosnál 300 százalékkal több eső esett. Egy közbeszerzési dokumentum szerint a talaj 20 centiméteres mélységtől annyira átvizesedett, hogy nem lehetett munkát végezni az a Papi Földeken. Augusztus 14-én ezért módosítani kellett a Wood Fun-szerződéseket.

 

Feltűnően vagyonosodik az érdi polgármester, de nem hozzáférhetőek a korábbi vagyonnyilatkozatai

Erdő, lakások, szántóföldek tizenkét tételben, 66 millió forintos pénzintézeti követelés, neobarokk nappali, és legalább 6000 kötetes könyvtár: egyebek között ezek szerepelnek T. Mészáros András érdi polgármester 2017-es vagyonnyilatkozatában.

 

Nyomás hatására cselekedtek

A hidakról, kikötőkről és támfalakról szóló szerződés esetében november 15-re módosították a teljesítési határidőt. A játszóterekről szóló részszerződés teljesítési határidejét ugyancsak november 15-ben határozták meg, ám a játékokat és a burkolatokat szeptember 25-ig – tehát 18 nappal az önkormányzati választások előtti időpontban – át kellett volna adnia a Wood Fun Kft-nek.

A játszótér azonban nem készült el. Szeptember 28-án mégis beengedték az embereket a befejezetlen játszótérre. Pár napra rá kitört a botrány, és alighanem ezzel megpecsételődött az érdi Fidesz sorsa az október 13-i önkormányzati választások előtt. 

Az új polgármester október 31-én járt a helyszínen. “Elhűlve hallgattam az érintettektől, mekkora nyomás alá helyezték őket a kampányban, hogy nyissák meg idő előtt a játszóteret. Nem tudok másképp fogalmazni, igazi disznóság és iszonyatos felelőtlenség, amit elkövettek!” – írta a Facebookon Csőzik László, a helyi összellenzék közös jelöltje.

Egy forrásunk azt mondta, hogy az avatás előtti éjjelen az ügy egyik érintettje próbálta elfogadható állapotba hozni a játszóteret, de arra nem maradt ideje, hogy az aknákat betömje homokkal. Ezt az információt névvel senki nem erősítette meg. 

Név nélkül többen nyilatkozták, hogy teljesen életszerű az a feltevés, amely szerint kampányérdekek miatt hozták előre augusztusban szeptember 25-re a játszótéri játékok és a burkolat átadását. A megkeresett érintettek egyike sem erősítette meg ezt a feltételezést.

„Bemutató” volt az avatás

Megszólalt viszont a Papi Földek játszótér-beruházásának társulási projektfelelőse, aki a Wood Fun kft. győzelmével végződött közbeszerzési eljárás kapcsolattartója volt. Kovács Péter Barna az Átlátszónak azt nyilatkozta, a játékok és maga a játszótér átadásának időpontját azért választották ketté augusztusban, mert az őszi időjárás beköszöntével technikailag problematikus lett volna a gumiburkolat lefektetése. 

Kovács Péter Barna szerint a szeptember 28-i esemény valójában “egy bemutató volt, amelyet egy emléktábla átadásával kötöttek egybe”. Kovács nem talált kivetnivalót abban, hogy “T. Mészáros politikusként avatásnak, illetve azt azt követő három napot ‘próbaüzemnek’ nevezte”.

Kovácsot a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult nyomozásban a ráckevei rendőrség tanúként kihallgatta, és a nyomozók adatokat is kértek tőle. A projektvezető – aki éveken át az október 13-i önkormányzati választáson megbukott fideszes polgármester, T. Mészáros András közeli munkatársa és beosztottja volt az önkormányzati társulásnál – úgy vélekedett, hogy semmilyen politikai oka nem lehetett annak, hogy szeptember végére, tehát két héttel a választás előtti napra időzítették a játszótér megnyitását.

Az augusztus 14-én tető alá hozott szerződésmódosítás szövege kifejezetten az átadás szót használja: “… a felek a szerződés teljesítési határidejét a Mérnök által elfogadott indokolás alapján 2019. november 15-ben határozzák meg úgy, hogy a játékok, burkolatok átadásra kerülnek legkésőbb szeptember 25-ig”.

Amikor a projektvezetőt erre a szerződésmódosítási rendelkezésre emlékeztettük, Kovács azt mondta: nincs semmilyen ellentmondás, hiszen az ilyen építkezéseken folyamatos részátadások történnek.  Amikor a részátadás dokumentációjáról kérdeztük, a projektvezető azt válaszolta, hogy erről a beruházás mérnöke tudna felvilágosítást adni.

A helyszínen készült felvételeken kör alakú aknák, valamint az aknák mélyén függőleges fémrudak látszanak, továbbá kilógó csavarok és vezetékek. Kovács elmondta a kinyúló csavarok és vezetékek a később felszerelendő  kandeláberek működtetését szolgálják, de “ezek nem estek a játéktérbe, hanem a parkba”.

A 18 centméter átmérőjű aknákat fedlapok fedték. A projektvezető elismerte, hogy hibát követtek el, amikor az aknák fedlapjait nem rögzítették. Kovács úgy vélekedett: valószínűleg gyerekek mozdították el a fedlapot. Ugyanakkor arról nincs tudomása, hogy bárki megsérült volna.

A játszótéri eszközök használatba vételi ellenőrzéséről készült jegyzőkönyvet és dokumentumokat Kovács Péter Barna juttatta el az Átlátszónak. 

Az ellenőrzési dokumentumokon üzemeltetőként a Zöld Határ Komposzt Kft. szerepel, amelynek egyszemélyes tulajdonosa az önkormányzati szervnek minősülő Érd és Térsége Közműfejlesztési és Beruházási Önkormányzati Társulás, vagyis a játszótéri közbeszerzés ajánlatkérője. A Zöld Határ Komposzt ügyvezetője ugyanaz a Kovács Péter Barna, aki a társulás projektvezetőjeként a közbeszerzési eljárás kapcsolattartója volt.

Kovács az Átlátszónak nyilatkozva utólag jobbnak tartotta volna, ha nem 2019. szeptember 28-án, hanem legalább egy hónappal később, az ellenőrzés lezárása után mutatták volna be a közönségnek a játszóteret.

A projektvezető-ügyvezető szerint a játszótér “bemutatását” azért tartották helyesnek, mert az egyes játszótéri eszközök tanúsítványai a rendelkezésükre álltak – ezt az állítást a Kovács által átadott dokumentumok alátámasztják. De, mint írtuk, ez önmagában nem elegendő, az üzembehelyezési ellenőrzés előtt senki nem engedhettek volna a játékokhoz.

Kovács szerint azért is határozták el, hogy beengedik a városlakókat, mert át kellett adniuk az emléktáblát (itt nézheti meg az átadásról készült videót, az emléktábla a felvétel elején látszik.) 

„Ők, a vírus kollaboránsai”

Kovács szerint akkora volt a városban az érdeklődés a játszótér iránt, hogy a lezárt területre többször beszökdöstek. Kovács szerint a játszótér megnyitásával akarták csillapítani a felfokozott érdeklődést. “Ez egyébként sikerült is, azóta a játszótérre nagyon ritkán jönnek be illetéktelenek” – jegyezte meg a projektvezető-ügyvezető.

“Nincs titkolni valóm. A hibák akkor is hibák maradnak, ha én mondom vagy ha más leplezne le, minden munkán vannak hibák, tévedések, de összességében büszke vagyok a munkámra és eredményekre, amit a városért tehettem, nevezetesen erre a játszótérre is” – nyilatkozta Kovács Péter az Átlátszónak.

Az ügy érintettjei közül – így például a Wood Fun Kft. ügyvezetője, a játszótér építése műszaki ellenőre – nem nyilatkoztak az Átlátszónak. Volt olyan érintett, aki azt mondta, azért nem beszél, mert nyomást gyakoroltak rá a hallgatás érdekében.

Érd volt polgármesteréhez írásban több kérdést eljuttattunk. Más mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy az üzembehelyezési ellenőrzés hiányában miként engedhették be a embereket, köztük a gyermekeket a játszótérre. Kértük, T. Mészáros András adjon magyarázatot a nyilatkozatai között fennálló ellentmondásokra.

T. Mészáros 2018. nyara óta nem válaszolt az Átlátszó egyetlen kérdésére sem. Most megtörte a csendet: válaszként a játszótér-ügyben feltett kérdésekre egy csoportképet küldött a parlament ellenzéki képviselőiről. A fotó alatt ez a szöveg olvasható (betűhíven közöljük):

“ŐK AZOK! IDŐRŐL, IDŐRE A NEMZETRE RONTÓ SZÉLSŐSÉGESEK, ŐK, A VÍRUS KOLLABORÁNSAI, ŐK, AKIK A VÍRUSRT TÁMOGATTÁK.”

 

A veszteséges önkormányzati sportcég lakást bérelt a volt fideszes alpolgármestertől Érden

Bánhorvátiban 2017 évi XI. és 2018 évi XII. lángos fesztivál megrendezés költségei annak tételes fel sorolása Volt-e NAV-eljárás 2017-ben a Gyulai Várfürdővel kapcsolatban?

 

Kis Zoltán

Fotó: a szerző felvétele

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás