Érd

Az érdi közgyűlés egyetlen tollvonással lenullázta a volt fideszes polgármester nejének magáncégét

Érden újabb front nyílt a lassan két éve tartó közéleti sportháborúban: egy új, köztulajdonú úszócég megalapításával a közgyűlés lezárta a T. Mészáros András feleségének nonprofit vállalkozását tápláló közpénzcsatornákat. Egy 2019. elején kötött szerződés révén az akkor hivatalban lévő fideszes városvezető önkormányzatának egyik cége évi több tízmillió forintot pumpált a feleség, Berczi Zita cégébe. A szerződő felek a szerződés minden szavát – különös tekintettel a megbízási díj összegére – üzleti titoknak minősítették.

 

Új, száz százalékos köztulajdonban álló sportcéget hozott létre Érd önkormányzata. A cégalapítás jól megjósolható következményeként tönkremegy a volt fideszes polgármester feleségének, Berczi Zitának a kizárólagos tulajdonában álló Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft.

Az új társaság, az Érdi Vízisport Kft – amelynek megalapításáról július 23-án döntött az összellenzéki szövetség által uralt közgyűlés – a tervek szerint egy az egyben átveszi a Berczi tulajdonos-ügyvezető cégének munkavállalóit. Az önkormányzat egyik cége gyakorlatilag minden olyan szerződést felmondott, amely szükséges az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft. működéséhez.

A szupertitkos úszásoktatási szerződés

Július 23-án Érd összellenzéki polgármestere elmondta, hogy szülők, oktatók és edzők azért keresték meg az önkormányzatot, mert bizonytalannak látják az úszósport helyzetét a Pest megyei városban. Csőzik László hozzátette, az úszócég munkavállalói “egy az egyben” átmennek az új céghez.

Csőzik szerint az új cég, a Vízisport Kft. üzleti tervének megtárgyalása után a finanszírozási feltételek változatlanok maradnak. Az új ügyvezető, aki a helyi városfejlesztési cég alkalmazottja, fizetés nélkül vállalta a megbízást, ahogy a felügyelőbizottsági tagok sem kapnak pénzt.

A felügyelőbizottság elnöke a szülők képviselője lesz. A szakmai oldalt a cég korábbi tulajdonosa, Egerszegi Klára, az önkormányzatot pedig a sportbizottság elnöke képviseli a testületben.

A polgármester fontosnak találta kiemelni afféle elrettentő példaként, hogy T. Mészáros András korábbi polgármester és felesége, Berczi Zita a cég mostani kizárólagos tulajdonosa gyakorlatilag elüldözte az Érdi Úszó Sport Kft-ből Milák Kristóf világbajnok-világrekorder úszót és edzőjét, Selmeci Attilát. A távozás körülményeiről az Átlátszó is beszámolt.

Milák Kristóf edzője szerint Érd lemondott az élsportolóról, ezért mentek át a Honvédhoz

A Budapesti Honvéd Sportegyesülethez igazolt át hétfőn az egyik legtehetségesebbnek tartott úszó, Milák Kristóf. Az élsportoló edzője, Selmeci Attila szerint keserű szájízzel búcsúznak Érdtől, mert szerettek volna onnan kimenni a következő olimpiára, de a várossal nem sikerült megegyezni. Úgy tudjuk, hogy Milák Kristóf a 300 ezer forintos fizetésének megemelését kérte a nyugodt felkészüléshez.

Pár nappal a cégalapítás közgyűlési napirendre vétele előtt az Érdi Úszó Sport Nonprofit Kft-vel megkötött használati és úszásoktatási szerződéseket – 60 napos felmondási idő mellett – a Városfejlesztési Kft. megszüntette. Az önkormányzati tulajdonában álló városfejlesztési cég szerződéseinek felmondása minden tekintetben ellehetetleníti az úszócég működését. Berczi cége ezután nem használhatja például a városfejlesztéi társaság uszodáit.

Legfájdalmasabban egy, a Városfejlesztési Kft-vel kötött több tízmillió forintos megbízási szerződés megszüntetése érinti a volt fideszes polgármester, T. Mészáros András feleségének nonprofit vállalkozását. A 2019. január 2-án megkötött, majd pár hónapja meghosszabbított, most pedig felmondott szerződés szerint a városfejlesztési cég havonta 3,7 millió forintot – vagyis évente 45 milliót – fizetett Berczi magáncégének érdi óvodás és általános iskolás gyerekek úszásoktatásáért.

A szerződés egyik legdöbbenetesebb rendelkezése a szerződés 4. oldalán, a 9. 4,. pont alatt olvasható. Zsirkai László, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője és a fideszes polgármester felesége 2019. január elején ugyanis úgy rendelkeztek, hogy

“jelen szerződés tartalma – annak teljes szövege és különösen az ebben foglalt díjak összege – bizalmas információnak minősül.

Jelen titoktartásról szóló pont rendelkezései a Szerződés megszűnése után is hatályban maradnak”.

Nagyjából ugyanezt a rendelkezést ismétlik meg a 10.5. pontban, amelyben rögzítik, hogy a szerződés tartalmát üzleti titokként kezelik. Vagyis Zsirkai és Berczi úgy abból indultak ki, hogy az adófizetőknek semmi közük sincs ahhoz, hogy a fideszes polgármester feleségének cége mennyi közpénzt kap a teljesen köztulajdonban lévő önkormányzati cégtől.

A bevétel nagy részét elvitték a fizetések

A legutóbbi időkig az Érdi Úszó Sport Kft-nek két tulajdonosa volt. Egerszegi Klára (az olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina testvére) cégbeli tagságát a cégbíróság 2020. június 10-i hatállyal törölte, Berczi ezután szerezte meg a teljhatalmat a nonprofit vállalkozás fölött.

A 2012. decemberében alapított cég nettó árbevétele 2019-ben 88 millió (2018-ban: 56 millió), az adózott nyeresége 3,8 millió forint volt, amelyet július elején Berczi az eredménytartalékban hagyott. A cég a Magyar Úszó Szövetségtől 24 millió forintot kapott. Bérekre, személyi kifizetésekre és járulékaikra 2019-ben összesen 63 millió forintot fizettek ki. A beszámoló kiegészítő melléklete szerint a vállalkozás átlagos statisztikai állományi létszáma 6 fő, míg maga a beszámoló 2018-re és 2019-re is az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak számát nyolcban adja meg.

A június 23-i közgyűlésen (videón 23:14-től) az összellenzéki szövetség keményvonalas támogatói egy olyan Csőzik Lászlót láttak, akire már régen vártak.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése – (2020.07.23)

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése – 2020.07.23

Információink szerint a korábban tétova, kompromisszumkereső alapállása miatt saját köreiben bírált polgármester szinte lehengerelte politikai ellenfeleit.

A leginkább érintett, a volt fideszes polgármester T. Mészáros András, a kormánypárt helyi szervezetének elnöke a legfőbb mentőérvként a kormányhű sajtóban már megjelent értékeléseket hozta fel felesége cége mellett. Ez pedig úgy hangzik, hogy a járvány első hulláma idején több tucat úszócég megszűnt, míg az érdi túlélte a válságot.

Kerestük írásban Berczi Zitát is az ügyben, ő azonban cikkünk megjelenéséig nem reagált levelünkre.

Elszakadt a cérna

A korábban mindig nyakkendőt viselő, most kigombolt ingnyakkal mutatkozó, egy megtört ember benyomását keltő T. Mészáros nem habozott az érdi úszósport szétverésével megvádolni Csőziket, a városvezetést és összellenzéki szövetséget.

Mészáros számára a felesége cége elleni húsbavágó támadás alighanem az utolsó csepp lehetett a pohárban. A szó szerinti jegyzőkönyv értesüléseink szerint a nyári szabadságolások miatt jóideig még nem készül el, ám négy forrás megkeresése után nagyjából rekonstruálható, hogy milyen – meglehetősen durva – kijelentést tett a volt polgármester az általa vezetett pénzügyi bizottság ülésén, július 23-án.

A volt polgármestertől írásban azt kérdeztük, hogy megerősíti vagy cáfolja-e, hogy Csőzikre és a városvezetésre azt mondta volna: “Maguk nemcsak állatok, hanem gazemberek is”.

Mészáros András ezt nyilatkozta az Átlátszónak: “Nehéz higgadtan, indulatok nélkül elviselni mind azt a gonoszságot, rágalmazást és rombolási szándékot, amit Csőzik László és csapata képvisel, és aminek nap mint nap tanúbizonyságát is adja. Szomorú, de tény, hogy ennek már az életemet fenyegető kijelentések is a részévé váltak. Sajnos nekem sem sikerült megőriznem a higgadtságomat. A tegnapi közgyűlésen ezért elnézést is kértem.”

Az igazság viszont az, hogy T. Mészáros elnézést is kért, meg nem is. A nem feltétlenül egyértelmű elnézéskérés logikai útvesztőjébe a videón 42:30-tól tekinthet bele a mindenre elszánt olvasó.

Az új sportcég megalapítása alighanem új frontot nyit az érdi közéletben lassan két éve dúló sportháborúban. Eddig a női kézilabda-csapatáról ismert Érdi Sport Kft. szerepelt a botrányaival sokszor az országos sajtóban. Az átláthatatlanságáról elhíresült cég ügyeiről az Átlátszó is több alkalommal beszámolt.

Újabb nyomozás indult az Érdi Sport Kft-nél: most egy százmilliós csalás gyanúja kerül terítékre

A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen indított eljárást – tudta meg az Átlátszó. A háttérben a női kézilabda-csapat működésével összefüggésben kifizetett megbízási díjak állhatnak, amelyek teljesítését vitatják. Az Érdi Sport Kft. nemrég kinevezett társügyvezetője a napokban lemondott, a korábbi ügyvezető így újra egyedül áll a lassan két éve tartó botránysorozat terhe alatt megroggyant cég élén.


Kis Zoltán

Fotó: Az érdi Fidesz elnökeként tartott sajtótájékoztatót a korábbi polgármester, T. Mészáros András. Forrás: T. Mészáros András Facebook oldala

A céginformációkat az Opten Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás