Érd

Pénzmosás és zsarolás gyanúja miatt elrendelték a nyomozást az érdi kampánybotrány ügyében

Nyomozás indult Érd egyik legnagyobb kampánybotránya miatt. A városi sportcég volt ügyvezetője szerint hamis támogatási okiratokat írattak alá vele. Szántó Erzsébet egy Facebook-posztban az érdi köz- és üzleti életre jellemző családi összefonódásokat vázolta fel. A feljelentésben terítékre került az Érdi Sport Kft. egyik furcsa lakásbérleti szerződése is. A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik.

A Budaörsi Rendőrkapitányság nyomoz a pénzmosás, zsarolás és hűtlen kezelés és bűncselekmények miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentés ügyében – értesült az Átlátszó.

A feljelentés az Érdi Sport Kft. egykori ügyvezetője, Szántó Erzsébet Facebook-posztjára alapul, amelyben Szántó többek között azt állította, hogy lényegében megzsarolták azért, hogy aláírjon T. Mészáros András akkori polgármester visszautasíthatatlan kérésére egy egyesületi támogatási nyilatkozatot, holott ő semmilyen pénzt nem adott át senkinek.

Pénzmosással, korrupcióval vádolja egy volt sportcégvezető az érdi polgármestert

Szántó Erzsébet ezzel kijelentéssel saját magát is bűncselekmény elkövetésével vádolta. Szántót és T. Mészárost még szeptemberben próbáltuk megszólaltatni, de nem nyilatkoztak. A volt ügyvezető a poszthoz mellékelte a szerinte hamis tartalmú elismervényeket. Ez az ügy vált az őszi választási kampány egyik legnagyobb botrányává.

A Pest Megyei Főügyészség szóvivője, Nisóczi József Levente arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy az elrendelt nyomozás során “gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor, így az eljárás felderítési szakban van, amelyben a nyomozási cselekményeket a nyomozó hatóság önállóan végzi”.

Pár hónap leforgása alatt ez a harmadik büntetőeljárás, amelyik valamilyen módon kapcsolódik az őszi önkormányzati választási kampányhoz.

Nemrég írtunk arról, hogy több ügyet egyesítve a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés bűntette miatt nyomozást indított a csatornapénzek ügyében. Ennek az ügynek sincs gyanúsítottja.

Kiterjedt nyomozás indult Pest megyében a csatornapénzek miatt

A megyei rendőrség több feljelentést egyesítő nyomozásban vizsgálja az ország egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházását. A láthatatlanná vált csatornapénzek miatt Érd polgármestere átfogó átvilágítást jelentett be. A térségi csatornaberuházást tető alá hozó önkormányzati társulás tizenkilencedik hónapja titkolja ismételt adatigénylések után is, hogy mely cégekhez vándoroltak a lakosságnak visszajáró csatornapénzek.

Ugyancsak ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt folyik büntetőeljárás a Ráckevei Rendőrkapitányságon az egyik érdi játszótér ügyében. 

A feljelentést Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő tette azért, mert szerinte a kampányban félkészen átadott játszótér több gyermek testi épségét veszélyeztette.

A szeptember 18-ával keltezett, a Szántó Erzsébet facebook-posztja alapján a Pest megyei főügyészségen megtett feljelentésről az ellenzéki szövetség polgármester-jelöltje, a főleg büntetőügyekkel foglalkozó ügyvéd Csőzik László azt írta:

“… a volt fideszes cégvezető Facebook kiírása alapján valaki ellen nagyon kemény nyomozásnak kellene folynia! Hivatalból! Sőt valószínűleg többek ellen is …”

A mellékletekkel együtt 38 oldalas feljelentésben Szántó facebookos tényállításait pénzmosásnak, okirathamisításnak, hivatali visszaélésnek, valamint zsarolásnak minősítette az irat összeállítója. 

A volt ügyvezető szerteágazó posztja arra tett meglehetősen indulatos kísérletet, hogy felvázolja az érdi Fidesz-korszak mutyigyanús családi összefonódásait. Szántó egyebek mellett leírta, hogy miért kellett megvennie a polgármester feleségének autóját, illetve hogy az egyik helyi fideszes politikustól milyen körülmények között bérelt lakást a száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Érdi Sport Kft. szembeötlően magas áron.

Szántó ugyanakkor nem teljesen elfogulatlan. 2017 októberében T. Mészáros még kitüntette, rá bő fél évvel azonban a képviselőtestülettel kirúgatta a női kézilabda-csapatáról ismert sportcég éléről. 

Áll a bál az érdi női kézilabdacsapat körül: a polgármester kirúgta az ügyvezetőt, a vezetőség nagy része felmondott

Pénteken felmondott az érdi NB1-es női kézilabdacsapat szakmai stábjának több tagja, miután a város képviselő-testülete egy nappal korábban a polgármester előterjesztésére visszahívta a Sport Kft. ügyvezetőjét, Szántó Erzsébetet. A sportszakember kirúgása törést okozhat a helyi Fideszben is: a párt egyik önkormányzati képviselője, a sportklub elnöke szolidaritásból szintén távozott posztjáról.

T. Mészáros a jelek szerint besokallt az Érd közéletet ellepő bűnügyi hírek miatt. A napokban azt írta, hogy “hazug vádakat megfogalmazva feljelentéseket kreálnak névtelenül, vagy ismeretlen tettes ellen majd cikkeket íratnak politikai segédmunkásaikkal, azzal a hazug üzenettel, hogy nyomozás zajlik”, majd bejelentette, mindenkit be be fog perelni.

Kis Zoltán

Fotó: T. Mészáros András 2017. október végén kitüntette Szántó Erzsébetet. Forrás: erdmost.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás