Balaton

A becsült árnál egymilliárd forinttal drágábban dolgozik a Balatonnál a Szabadics Zrt.

A Szabadics Építőipari Zrt. a becsült 2,2 milliárd forint helyett 3,2 milliárd forintért végezheti el a Balatonba folyó patakok kotrását, és a vízépítési műtárgyak felújítását. Az árban benne van a Kis-Balaton nagyműtárgyainak a rekonstrukciója is. A munkát a Balaton állapotának megőrzése érdekében végzik, a cél hogy kevesebb hordalék jusson a tóba, az érintett patakoknál a kotrás során nádírtásra lehet számítani.

Támogatási kampány

A 3,25 milliárd forintos munkát a Szabadics Építőipari Zrt. nyerte el, egy milliárd forinttal drágábban az eredetileg becsült értéknél – jelent meg a legfrissebb európai uniós közbeszerzési közlönyben.

A közbeszerzést az Országos Vízügyi Főigazgatóság írta ki, a beruházás a „Preventív intézkedések a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszútávon fenntartható kezelésére” elnevezésű európai uniós projekthez tartozik. A vízfolyások rehabilitációjára azért van szükség, mert a Balaton északi partján, a Balaton-felvidékről a tó felé igyekvő vízfolyások nagy mennyiségű lebegtetett és görgetett hordalékot szállítanak, amelyek a torkolati szakaszok lassú feltöltődéséhez vezetnek.

A munkát három részre osztották, mindegyiket a Szabadics Zrt. nyerte el, bár a nyílt eljárásra több ajánlat is érkezett. Mindhárom tétel esetében az eredetileg becsült összegnél drágábban végzi el a munkát a cég.

Az első, a Lesence rendszer fejlesztése az adófizetőknek nettó 1 milliárd helyett 1,66 milliárd forintba fog kerülni.

A Lesence-patakon kívül más Balatonba torkolló vízfolyásokat is rehabilitálnak, ami a különböző vízépítési műtárgyak felújítását, és vízhozammérő monitoring állomások létrehozását jelenti. A Lesence-patakon duzzasztókat építenek, és kotrást is végeznek, ami a dokumentáció szerint növényzetírtással fog járni.

„A nádas szűrőmezőben rehabilitációs célú vonalas és mozaikos, felületi kotrás elvégzése, a 88 800 m3 kotort anyagból szigetek kialakítása. Az iszapcsapdaként működő mély anyagárkokból hidromechanizációs iszapeltávolítás, melynek mennyisége 29 722 m3. A teljes kotort mennyiség 118 522 m3. (…) A szűrőmező területén, a beavatkozással érintett területeken szükséges a mozaikos növényzetirtás, kiszállítással és megsemmisítéssel” – áll a leírásban.

A Kis-Balaton nagyműtárgyainak rekonstrukciója 778 millióról 861 millióra ugrott.

Felújítják többek között a szabályozó zsilipet, a kezelőhidat, és egyéb vasbeton épületeket. A Kis-Balatonnak köszönhetjük, hogy a Balatonba alig jut hordalék, így megmarad a víz tisztasága.

A további kisvízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója pedig 413 millió helyett 725 millióba fog kerülni.

A beruházással érintett patakoknál (pl.: Örvényesi-séd, Cinege patak) mederburkolat rekonstrukció, növényzet eltávolítás, illetve kotrás fog zajlani.

Szabadics Zoltán a BAHART igazgatóságának az elnöke

A Szabadics Építőipari Zrt. az elmúlt időszakban sokat profitált állami közbeszerzésekből. Bár a nagykanizsai székhelyű Zrt. nem új cég, mostanában különösen jól szerepel az állami tendereken. A cég egyrészt a Somogy Megyei Kormányhivatal épületének teljes körű energetikai korszerűsítését végezheti el nettó 1,1 milliárd helyett nettó 1,8 milliárd forintért, másrészt a Duna Aszfalttal közösen építhet járműipari tesztpályát Zalaegerszegen 6,29 milliárd forintért, de a Mészáros Lőrinc és gyermekei tulajdonában lévő Fejér-BÁL Zrt.-vel közösen elnyerték el a zánkai Erzsébet-tábor felújítására, majd a fonyódligeti létesítményre kiírt pályázatot is.

A Zrt. alelnöke Szabadics Zoltán, aki a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) igazgatóságának elnöke. A cég 2017-ben még csak 3,8 milliárd forintos forgalmat bonyolított le. A cégadatbázis szerint 2018-ban lódult meg a Zrt. szekere: 10,6 milliárd lett az éves bevételük, ami 2019-ben 25,7 milliárdra ugrott, az adózott eredményük 2019-ben már megközelítette az egymilliárd forintot.

De nem csak a cégnek megy jól: Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. alelnöke nemrég Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapott Áder János köztársasági elnök megbízásából Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől.

Megduplázta éves bevételét a Balatoni Hajózási Zrt. új igazgatósági elnökének egyik cége

Vannak cégek, amelyek az elmúlt időszakban sokat profitáltak állami közbeszerzésekből. Az egyik ilyen a Szabadics Építőipari Zrt., amely milliárdos megbízásokat kapott – gyakran konzorciumban jól ismert NER-vállalkozásokkal – olyan területeken is, amelyek korábban nem vágtak a cég profiljába. A Zrt. alelnöke az a Szabadics Zoltán, aki a Balatoni Hajózási Zrt.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: a Kis-Balaton egy részlete. Forrás: Google maps

Megosztás