Egyéb

A meghátrálás sem sikerült szabályosra, de legalább megint megmenekült az Európában egyedülálló érdi génbank

 

Pár napja lecsőcselékezte az LMP-s tiltakozókat, kedden viszont már arról beszélt Érd alpolgármestere, hogy egyelőre nem érett meg az idő ipari park létesítésére az Elvira-major nevű, Európában egyedülálló gyümölcs-génbank mellett. A meghátrálás jogi manővere viszont nem sikerült tökéletesre.

Az érdi városvezetés levette a napirendről az Érd határában tervezett ipari park telepítésével összefüggő képviselő-testületi előterjesztéseket. A döntést ezt megelőzően március 22-én, azaz múlt csütörtökön próbálták meg elfogadtatni a kényelmes Fidesz-többséggel rendelkező képviselő-testülettel.

A közgyűlési hellyel nem rendelkező LMP néhány aktivistája viszont demonstrálni kezdett azon a múlt csütörtöki ülésen, mire a Fidesz egyik képviselője durva verbális támadást intézett Turcsán Szabolcs, a választókerület LMP-s képviselőjelöltje ellen, a szópárbaj később Bács István alpolgármester és az ökopárti jelölt között folytatódott.

Az LMP akciójához csatlakozott Szűcs Gábor, a szocialisták önkormányzati képviselője, valamint Csőzik László, aki a testületben a 2030 Egyesület képviselője, illetve az MSZP-PM országgyűlési képviselőjelöltje.

Nem sokkal azután, hogy a Bács-Kiskun megyei Kerekegyházán született, de Budapesten élő, gyakorlatilag „legyüttmentezett” Turcsán Szabolocs áttételes utalást tett a polgármester jelentős ingatlanvagyonára, T. Mészáros András elnapolta a botrányba fulladt közgyűlést. Helyi képviselők szerint hosszú évekre visszamenően nem volt ekkora botrány az érdi közgyűlésben.

A tegnap késő délutánra kitűzött rendkívüli közgyűlés kérdéses napirendi pontjából a városvezetés aztán váratlanul kivette az ipari parkra és az Elvira-majorra vonatkozó részeket anélkül, hogy ezt előzetesen közölte volna a városi sajtóban és az erd.hu hivatalos városi honlapon.

A veszélyeztetett gyümölcs-génbank

„Veszélybe került az érdi gyümölcstermesztési kutatóállomás telephelye. Elköltöztetésének ötlete egy ipari park létesítése miatt merült fel” – írta tavaly nyáron a távirati iroda hírére hivatkozva az agrárszektor.hu. A lap a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman közleményét is ismertette: Bándi Gyula szerint jelenlegi helyén, az érdi Elvira-majorban kell megőrizni a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének érdi kutatóállomását.

A Modern Városok Program keretében ugyanis a major területén egy ipari park létesítésének elképzelése merült fel, ennek kapcsán pedig az állomás elköltöztetése – ez viszont az ombudsman közleménye szerint a gyümölcs-génbankban jóvátehetetlen károkat okozna.

A NAIK érdi kutatóintézetnél és jogelődeinél több mint 60 éve folyik gyümölcsfa-nemesítés: az Elvira-major kísérleti telepen találhatók a nemesítési és fajtafenntartást szolgáló ültetvények, a gyümölcs-génbank, a vírusmentes nemes- és alanyfajta törzsültetvények. Ugyanitt a géndiverzitást szolgáló gyümölcs-génbankban 2200 tételt őriznek együttműködésben a Növénygenetikai Erőforrások Nemzetközi Intézetével – olvasható az ombudsman idézett közleményében.

A Kormány ezek után 1638/2017. (IX. 11.) határozatával úgy döntött, „a magyar gyümölcságazat szakmai érdekei és fejlesztési lehetőségei figyelembevételével” meg kell vizsgálni „egyéb ipari park céljára kijelölhető ingatlanokat”. Az érdi városvezetés azóta is azt kommunikálja, hogy az „érdi városrombolók” meghiúsították az ipari park létesítését – írta az Érdlakó. A kormányhatározat után mindenesetre úgy tűnt, hogy a génbank megmenekül.

Az ügy pikantériája, hogy korábbi, baloldali kormányzat alatt is volt szándék az Elvira-major elkótyavetyélésére, s akkor a Fidesz képviselői védték a páratlan értékű csonthéjasgyümölcs-génbankot.

A génbank megvédése érdekében akkor is felszólalt az akkori ombudsman. Hét évvel később a mostani városvezetés vette elő ismét az ipari park létesítésének tervét – ezúttal ha nem is az Elvira-majornak nevezett térségben, de annak közvetlen közelében teremtették volna meg az ipari park megépítésének jogi feltételeit.

A kis híján verekedésbe torkollt hat nappal ezelőtti szóváltás után Bács István alpolgármester azt próbálta bebizonyítani, hogy a tiltakozók vagy nem olvasták az előterjesztést, vagy nem mondanak igazat. (Arról, hogy valójában hol helyezkedne el a tervezett ipari park az Elvira-majorhoz képest, illetve valójában mit kell érteni az Elvira major megnevezés alatt, az Érdlakó készített egy meglehetősen részletes és szemléletes videót.)

A közgyűlés után Bács már sokkal keményebb kijelentéseket tett:

„Az ország különböző részeiről érkezett LMP-s csőcselék zavarta meg a közgyűlés munkáját.

Volt egy előterjesztésünk, ami azt tartalmazta, hogy az Elvira-majort meg szeretnénk őrizni jelenlegi formájában. A zavargók nem olvasták el az előterjesztést, egy-egy szót kiragadtak belőle, és azt harsogták. Ezt felháborítónak tartom. Mi, érdiek, Érdért szeretnénk dolgozni, azok viszont, akik most táblákkal, bekiabálással zavarták meg a munkát, nem is érdiek.”

A másik alpolgármester, a Fidesz helyi szervezetének szóvivője a csőcselékezés helyett megelégedett a sima provokátorozással. Simó Károly azt mondta:

“A Kerekegyházáról érkező LMP-s provokátorok olyannyira nem ismerik városunkat, hogy az Elvira-majort összekeverték egy teljesen más, magántulajdonban lévő földterülettel, és mondvacsinált okokkal megakadályozták azt, hogy a közgyűlés tárgyalhasson fontos előterjesztéseket: megakadályozták többek közt azt, hogy hogy – nem az Elvira-majorban, hanem egy másik területen – elkezdődhessen az ipari park kialakítása, sőt, megakadályozták azt is, hogy Érd pályázatot nyújtson be a helyi klímastratégia kidolgozására.”

Kedd estére kiderült, hogy az LMP-s provokátor-csőcselék olyannyira összekeverte az Elvira-majort egy másik földterülettel, hogy a városvezetés kivette az előterjesztésben szereplő napirendi pontból a génbankra vonatkozó rendelkezéseket.

Az ellenzék által teljes meghátrálásként értékelt lépést Bács a keddi közgyűlésen azzal indokolta, hogy nem érett meg a helyzet a változtatásra, de célzott arra, hogy nem kizárt, ismét előveszik az ipari park tervét. Egy érdi polgár felvetésére Bács elismerte, hogy az „elvirátlanított” napirendi pont tervezetét nem hozták nyilvánosságra.

Pedig az érdi közgyűlés szervezeti és működési szabályzata előírja, hogy a benyújtás időpontjában nyilvánosságra kell hozni a közgyűlés elé kerülő javaslatokat, ám kedden a megváltoztatott napirendről szóló anyagot mindössze a képviselők kapták meg. Elhangzott, hogy a választás hivatali főpróbája okozhatott zavart a rendszerben.

Turcsán Szabolcs LMP-s képviselőjelölt úgy értékelte a városvezetés döntését, hogy nem merték az előterjesztésben benne hagyni az Elvira-majorra vonatkozó részt.

Csőzik László, az MSZP-PM országgyűlési képviselőjelöltje kedden koradélután így írt a Facebookon: „Nem hagytuk, hogy az Elvira-major iparterület legyen! Ma folytatódik a múltkor félbeszakadt önkormányzati ülés Érden, de a javaslatok közül a polgármester kivette az Elvira-major területére tervezett ipari park ügyét. A hatalom meghátrált, egyelőre nem merik újra napirendre tűzni a kérdést!”

Kapcsolódó cikkeink

Feltűnően vagyonosodik az érdi polgármester, de nem hozzáférhetőek a korábbi vagyonnyilatkozatai

Szörnyű szervezetek, borzalmas szervezetek – az érdi polgármester monológja a “Soros-vitában”

Politikai földindulás Érden: visszalépett Tóbiás József, az MSZP volt országos elnöke

Kis Zoltán

Megosztás