Egyéb

Szörnyű szervezetek, borzalmas szervezetek – az érdi polgármester monológja a „Soros-vitában”

Január 25-én zavarba ejtően sok mindent megtudott Érd első emberéről a helyi közügyek iránt érdeklődő polgár. T. Mészáros András polgármester hosszú monológjaiban maga mondta el, hogy aznap mit olvasott a Népszavában, hogy ismeri Huntington és Fukuyama könyveit, hogy a lánya mit mondott 2015 őszén, amikor átment a Baross téren, hogy az iszlám egyenlő a dzsiháddal, mert nem volt reformáció. „Soros-vita” az érdi közgyűlésben.

Pedig minden olyan családiasan indult. Mintha az országos politika otrombasága elkerülte volna az érdi Polgárok Háza közgyűlési termét. Bemutatták az egészségügyi intézmény főigazgató-jelöltjét, egy fess közgazdászt: kilenc éve él Érden, és mekkora megtiszteltetés, százas nagyságrendű dolgozói létszám és másfél milliárdos költségvetés.

Mindenki csettintett, milyen jól beszél, ez a mi emberünk bruttó 750 000-ért, hajrá, mondja az önkormányzó többség, és mondja a maroknyi ellenzék.

Később a polgármester szívélyesen figyelmezteti az ellenzék egyik képviselőjét egy ügyrendi tévedésére, az ellenzéki képviselő szíves elnézését kéri, mindenki nevet vagy mosolyog.

A következő napirendi pontnál az ellenzéki képviselő szóvá teszi, hogy a közgyűlés döntési jogköreit elvonják, ez elfogadhatatlan – mire elmagyarázzák neki, hogy éppenséggel növekszik a közgyűlés jogköre. Egyetlen méltatlankodó sóhajtás nem hallatszik.

Jönnek egymás után a napirendi pontok, ha az ellenzék tiltakozik, akkor tartózkodik a szavazástól, vagy nincsen benn, a nem-szavazat a legritkább.

Persze vannak kevésbé oldott pillanatok: még a legelején, a nemzetközi holokauszt-nap alkalmából tartott megemlékezés után, amikor először hangzott el Soros György neve, kissé elnehezült a levegő:

egy ellenzéki módosító javaslat azt indítványozta, hogy előbb szerezzék be a Soros-tervet, és csak azután szavazzanak, hogy alaposan áttanulmányozták.

A polgármester vita nélkül tette fel szavazásra az indítványt, azzal, hogy ő nem támogatja.

És akkor mindenki elkezdett összevissza gombokat nyomogatni: a módosítót előterjesztő a módosítás ellen szavazott, és a szavazatokból látszott, hogy mások is eltévesztették a gombot. Hangzavar támadt, gurultak a nevetéstől a képviselők.Végül aztán új szavazás lett, és azon már rendesen nemet mondtak a módosító indítványra.

A fideszes festőművész kiáll a Soros Györgyöt felmentő belügyminiszter mellett

Aztán eljött a Soros-vita ideje is: a vitában az ellenzék a teljes érvkészletet bevetette a központilag elrendelt sorosgyörgyöző határozat ellen.

Csőzik László, a 2030 Egyesület képviselője, korábbi alpolgármester a határozati javaslatot ahhoz hasonlította, mint amikor még egyet csavarnak a vizes pelenkán. Csornainé Romhányi Judit, az Együtt képviselője Navracsics-, Pintér- és persze Altusz-idézetekkel operált, és azt kérdezte, miért nem tesznek feljelentést az ügyészségen azok, akiknek illegális migrációs tevékenységről van tudomásuk.

AZ MSZP-s Szűcs Gábor szerint az egykori KISZ-titkárokból lettek a legvadabb antikommunisták, az egykori Soros-ösztöndíjasokból Soros legfőbb ostorozói, majd a legfrissebb Simicska-mondást idézte a fideszes hazaárulókról és tolvajokról.

Havasi Márta a DK-tól felhánytorgatta, hogy T. Mészáros, a polgármester mindig az élen járt, ha hűségnyilatkozatot kellett tenni, és emlékeztetett rá, nemrég azzal riogatott, hogy menekülttábort nyitnak majd Érden. “Szégyellem magam amiatt, hogy ebben a vitában részt kell vennem” – mondta dr. Havasi.

A levegő akkor fagyott meg az üléstermében, amikor Kéri Mihály festőművész, a polgármester régi politikai harcostársa, érdi ősfideszes kért szót, hogy elmondja, ami szerinte kimaradt az eddig elhangzottakból. Azt mondta, teljes szívvel üdvözli a kormány abbéli politikáját, hogy a rászoruló menekülteket befogadja, oltalmat és menedékjogot ad számukra.

“Egyetértek a belügyminiszter úr azon nyilatkozatával, hogy Soros György semmiféle illegális cselekedetet nem tett az utóbbi időszakban.” – tette hozzá.

Kéri szerint a kabinet teljesítette a nemzetközi egyezményekben foglalt kötelezettségeit, és felvetette, talán érdemes lenne a határozatba foglalni, hogy ebben támogatják Orbán Viktort és a kormányát.

Szörnyű szervezetek, borzalmas szervezetek – mi van egy fideszes polgármester fejében?

Négy hozzászólás, és meg is volt az összes ellenzéki képviselő – innét T. Mészáros András fél órás magánszáma következett.

A polgármester úgy kezdi, mintha ki sem akarná ejteni Soros György nevét – az eszmetörténeti és kultúrantropológiai hömpölygésben keveredik minden mindennel. T. Mészáros olyanokat mond, hogy „ami történik, az nem a Parlamentben történik, hanem az ország valamelyik településen történik”, továbbá „ha építenek egy házat, azt valahol felépítik”.

Arra az ellenzéki felvetésre, hogy hol lelhető fel a Soros-terv, azzal válaszol, hogy van egy mondás, miszerint a Google a barátod. Majd hozzáteszi: Wikipedia-cikk is van a Soros-tervről. Jön a civilszervezeti rész:

„Magyarországon vannak olyan civil szervezetek, a médiában is vannak olyan médiaszervezetek, meg politikai szervezetek is vannak, amelyek egyetértenek azzal, hogy akik eljutottak a határainkig, legálisan vagy illegálisan, azoknak segítséget kell nyújtani.

(…) Ezek szörnyű szervezetek, borzalmas szervezetek. Ezeket a szervezeteket nem lenne szabad hagyni, hogy működjenek. Ezek a szervezetek financiális szempontból Soros Györgyhöz köthetőek.

(…) Ezek a szervezet megpróbálják megfélemlíteni a magyar embereket.

(…) Én nekem már olyan nagyon ettől a bevándorlástól nem kell félnem. A liberálisoknak kéne félni tőlük, meg a hölgyeknek kéne, a feminista szervezeteknek kéne tőlük félni különböző okok miatt.

(…) És végig lehet rajta menni, a Transparency International, az Eötvös Károly Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért, akkor a médiában az Átlátszó, a Magyar Narancs, a Mérték Médiaelemző és a Független Médiaközpont (…) a Tilos Rádió és a 444.”- sorolta a polgármester, kik is tehetnek arról, hogy most Érdnek is ki kell állni.

„Ezekhez a szervezetkehez csatlakoztak fel önök. Hát kérem szépen, én ezért szégyellem magamat, hogy önök itt vannak. Szavazunk.” – tért vissza a rögvalóság talajára Érd város első embere.

Kis Zoltán (Érd)

Kapcsolódó cikkeink

Rettegés Debrecenben: a városi közgyűlés ma nyilatkozatban csatlakozik a kormány politikai hadjáratához

Ma már nem Milo Yiannopoulos jelenti az alt-rightot az Egyesült Államokban, fajvédőket sztárol a kormánysajtó

A STOP SOROS törvénycsomag öt legbutább rendelkezése

Kreml-barát nyugati újságíró és az orosz propagandagépezet áll a Fidesz által sulykolt “Soros-terv” elnevezés mögött

A kormány idegenellenes kampányához igazodva szakítottak a Magyar Helsinki Bizottsággal a belügyi szervek

Titokzatos nagyvilági ember, és egy amerikai lobbicég segítene sorosozni Orbánnak

Megosztás