választás 2022

Cikksorozatban mutattuk be, hogyan csalt tőrbe a Black Cube civileket a 2022-es országgyűlési választások előtt

A Black Cube magán-hírszerzőcég állt a lejáratókampány mögött, amely a LinkedIn közösségi oldalt használta fel a tavalyi országgyűlési választások előtt magyar aktivisták és újságírók átverésére – közölte csütörtökön a szakmai hálózatépítő oldal. Az izraeli székhelyű Black Cube hamis személyiségek hálózatát hozta létre, amelyek hamis álláshirdetések segítségével teremtettek kapcsolatot célpontjaikkal a platformon. Az Átlátszó tavaly február-márciusban cikksorozatban mutatta be, hogyan csalták tőrbe a civileket, megszólaltattuk a sértetteket, és képernyőfotókat közöltünk az elkövetőkről.

„Ismét titkosszolgálati manőverekre emlékeztető akciót indíthattak valakik a Fidesz érdekében az áprilisi választások előtt: erre utal két, leleplezésként tálalt cikk, amiket a Magyar Nemzet közölt a múlt héten. A külföldi tudósítók és kormánykritikus civilszervezetek lejáratását célzó anyagokban közölt videók az Átlátszó forrásai szerint gyanús körülmények között készültek, azokat mégis azonnal átvette a Miniszterelnökség angol nyelvű lapja és Kovács Zoltán kormányszóvivő is osztotta a Twitter-oldalán. A történet hátterében feltűnik egy állítólagos közel-keleti milliárdos, akiről az Átlátszó szerkesztősége képernyőfotókat kapott. Forrásaink szerint ő volt az, aki másokkal együtt megtévesztő álláshirdetések feladásával került kapcsolatba több magyarországi szakemberrel, hogy tőlük olyan nyilatkozatokat csaljon ki és rögzítsen, amik ügyesen prezentálva jól jöhetnek a Fidesz választási kampányában.”

Így kezdődött 2022 februári cikkünk, amelyben már akkor a Black Cube négy évvel korábbi, a 2018-as országgyűlési választások előtt lelepleződött akciójához hasonlítottuk a történteket. A 2018-as lejáratókampány keretében több magyarországi vagy magyar kötődésű, „Soros-bérenc” civilszervezet munkatársát  próbálták kompromittálni. „Több ponton is emlékeztetnek a négy évvel ezelőtt történtekre azoknak a videókonferencia-felvételeknek a készítési körülményei, amiken a Magyar Nemzet legújabb, múlt heti leleplező cikkei alapulnak.” – írtuk 2022-ben. Ezt a sejtést most a Linkedin közlése igazolta.

A cikksorozat első részében több olyan a civil szférában aktív szakembert is megszólaltattunk, akik kamu álláshirdetéseknek dőltek be, és képernyőképeket mutattunk az elkövetőkről.

A történet hátterében feltűnt egy állítólagos közel-keleti milliárdos: forrásaink szerint ő volt az, aki másokkal együtt megtévesztő álláshirdetések segítségével került kapcsolatba több magyarországi szakemberrel, hogy tőlük olyan nyilatkozatokat csaljon ki és rögzítsen, amelyek egy kis átdolgozással  és megfelelő módon prezentálva jól jöhetnek a Fidesz választási kampányában. A megszólalók mindegyikét különös körülmények között keresték meg utólag fiktívnek bizonyult személyek álláshirdetéssel, tanulmányírásra vagy online előadásra való felkéréssel. Cikksorozatunk második részében újabb sértettek beszámolóit közöltük.

A fedősztorival kicsalt beszélgetésekről a kormány szócsöveként működő Magyar Nemzet az interjúalanyok szavait kiforgatva, kontextusból kiragadva az Orbán-kormány „Soros-kampányába” illő lejárató cikkeket írt a 2022-es választási kampány során. A második cikkünket követően további sértettek keresték meg az Átlátszót azzal, hogy valószínűleg ők is célpontjai lehettek a kamuvideós csoport manipulációinak, és újabb képernyőfotókat küldtek az elkövetőkről.

A titkosszolgálati módszerekkel készült felvételeken alapuló Magyar Nemzet-cikkekről a kormánypárti sajtóban elképesztő mennyiségű írás született, és ezeket a magyarországi és külföldi baráti portálok, újságok, ködös hátterű blogok, politikai influenszerek és a kormány egyes tagjai a megjelenés után azonnal tovább osztották. A lejárató cikkek terjesztésében a magyar közszolgálati média is részt vett a választási kampány során.

Megosztás