Egyéb

Politikai földindulás Érden: visszalépett Tóbiás József, az MSZP volt országos elnöke

 

Lemondott Érd és környékének képviselő-jelöltségéről Tóbiás József, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt volt elnöke, holott pár napja még közös kampányfotót jelentetett meg az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltjével, Karácsony Gergellyel. A hétvégén viszont hivatalossá vált, hogy a Pest megyei 1-es választókerületben a szocialisták a DK-val, az Együttel és a liberálisokkal közösen a volt SZDSZ-es, majd helyi civil politikussá vált Csőzik Lászlót indítják. Csőzik legfőbb riválisa a Fidesz-KDNP színeiben induló Aradszki András lesz – Aradszky kampányfőnöke pedig T. Mészáros András jelenlegi érdi polgármester. A szálak itt futnak össze, Csőzik ugyanis korábban éppen T. Mészárosnak volt alpolgármestere. Bónusz: így működik a Fidesz-Jobbik kvázikoalíció Érden.

A szocialisták, a DK, az Együtt és a helyi civilek szövetsége egy országosan kevésbé ismert helyi képviselőt, Csőzik László volt SZDSZ-es politikust indítják tavasszal a választókerületben, miután az MSZP Érden visszaléptette egy hónapja kampányoló jelöltjét, Tóbiás Józsefet, a párt igazgatóját, egykori országos pártelnököt. Igaz, Tóbiásnak így is jók a bejutási esélyei, miután nem sokkal korábban befutónak számító helyet kapott az MSZP országos listáján.

Vasárnap délután Tóbiás azzal indokolta visszalépését a most civil színekben politizáló Csőzik javára, hogy így szeretnék szélesíteni a kormányváltó együttműködést a kampányban. Az MSZP pártigazgatója egy hónappal ezelőtt jelentette be indulási szándékát az április 8-i választásokon.

“Az elmúlt időszakban ezért két önkormányzati választáson is indítottuk jelöltjeinket, de lokálpatrióta egyesületként igyekeztünk távol tartani magunkat az országos pártok hatalmi játszmáitól. Belátjuk, ez ebben a formában nem mehet tovább” – írja a “20-30” nevű érdi egyesület szombati közleménye, azt magyarázva, miért adják fel a pártonkívüliséget, és lépnek szövetségre a baloldali pártokkal. “Ha igazán odafigyelünk az itt élők igényeire, ha igazán őket szeretnénk képviselni, bele kell szóljunk a jövőben abba is, ki képviselje őket, ki képviseljen minket a magyar Országgyűlésben”

Közleményük egyúttal megerősíti a múlt héten elterjedt híreket Csőzik indulásáról. A bejelentést két nappal azelőtt tették, hogy hétfőn hivatalosan megkezdődött az országban a képviselőjelölti ajánlások gyűjtése.

A döntés hátterét ismerő forrásunk szerint Tóbiás visszaléptetésében szerepet játszott, hogy időközben a szocialisták felső vezetése úgy döntött, hogy Tóbiás fogja levezényelni a párt országos kampányát. „Ezért nem marad ideje Érdre” – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő forrásunk. Az információt a helyi szocialisták elnöke, Szűcs Gábor is megerősítette érdeklődésünkre. A helyi szocialista képviselő, közgyűlési frakcióvezető szerint

nem titok, hogy Karácsony Gergely Tóbiás Józsefet kérte fel az MSZP-PM-szövetség országos kampányának vezetésére.

Szűcs elmondta, hogy az MSZP érdi szervezete a döntést tudomásul vette, és képviselőjelöltnek olyan személyt kért fel, aki reményeik szerint a választók lehető legszélesebb összefogását lehetővé tevő jelölt. “Így a mi választásunk Csőzik László lett.” – tette hozzá a szocialisták érdi vezetője.

Csőzik a cseréről így nyilatkozott: “A tudatos kormányváltó szavazók bizonyára könnyen elfogadják majd [a képviselőjelölt személyének gyors és váratlan megváltozását], hiszen ezzel a döntéssel a szélesebb körű összefogás irányában indulunk el, amely nagyobb esélyt kínál a győzelemre. Azt szeretnénk, ha a liberális választók és a civil mozgalmak követői számára is reményt adnánk a változásra.”

A 43 éves ügyvéd évekkel ezelőtt még a legkevésbé sem tartotta távol magát országos pártok hatalmi játszmáitól, hiszen sokáig az SZDSZ prominens politikusának számított Érden. Három évig elnöke volt az SZDSZ ifjúsági szervezetének, az Új Generációnak,

2002-től 2010-ig Érd alpolgármestere volt: a második ciklusban, vagyis 2006-tól a fideszes T. Mészáros András polgármester helyetteseként. 2010 óta Csőzik a “20-30” nevű helyi civil szervezet elnöke, az egyesület színeiben politizál önkormányzati képviselőként.

Csőzik most a közgyűlésen kívül kerül szembe T. Mészárossal, aki legfőbb riválisa, az államtitkár és képviselő Aradszki András kampányfőnöke lett. (A helyi viszonyokat ismerők körében meglepetést keltett T. Mészáros legújabb pozíciója, Érden ugyanis sokan tényként kezelik, hogy a polgármesternek és a térség jelenlegi országgyűlési képviselőjének korántsem felhőtlen a viszonya.)

“T. Mészáros Andrással úgy tudtam egykor együttműködni, hogy közben nem kötöttem vele koalíciót” – nyilatkozta érdeklődésünkre Csőzik, amikor arról kérdeztük, hogy nem okozhat-e zavart a választók között a T. Mészároshoz fűződő korábbi kapcsolata.

A helyi politikus emlékeztetett arra, hogy a 2006-os ciklus utolsó három évében társadalmi megbízatású – tehát nem főállású – alpolgármesterként kizárólag a város és a kormányzat, valamint a regionális fejlesztési tanács közötti kapcsolatok tartoztak hozzá.

“Ma sem bántam meg, hogy segítettem abban az időben Érdet, dacára annak, hogy a városnak akaratom ellenére jobboldali vezetése lett” – nyilatkozta Csőzik.

Helyi források szerint a fejlemények alapján nem tekinthető véletlennek, hogy Aradszki András államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje már szombaton kemény támadást intézett a Facebookon baloldali kihívója ellen, amiért az ellenzéki képviselő nem vett részt a közgyűlés múlt csütörtöki ülésén, amelyen a város költségvetéséről döntöttek.

“[…] a város fejlődését biztosító, 57 milliárd(!) forint főösszegű költségvetésre a baloldal nemmel szavazott. Csőzik képviselő pedig arra sem méltatta az itt élőket, hogy jelen legyen a szavazáson” – írta az ügynevezett Soros-tervet korábban sátáninak nevező kereszténydemokrata politikus.

“Nem tudom, miért hiányoltak, hiszen ha ott vagyok, csak nőtt volna eggyel a nem szavazatok száma – reagált a támadásra az ügyvéd-képviselő. – Előre bejelentettem a távollétemet, mivel egy kétnapos bírósági tárgyaláson jártam el védőügyvédként éppen akkor. Azok közé tartozom, akik kizárólag a „piacról” élnek, így a legnagyobb sajnálatomra előfordul, hogy nem tudok részt venni minden ülésen.”

A múlt héten hasonlóképp nyilatkozott Simó Károly alpolgármester, helyi Fidesz-szóvivő, akinek a Tóbiás József visszalépéséről szállingózó hírek jó alkalmat teremtettek egy kis sorosozásra.

“Kíváncsiak vagyunk, kit fog a Soros-hálózat Tóbiás József helyére ültetni, hiszen nyilvánvaló, hogy ezeket a döntéseket nem Érden hozzák. Az látszik, hogy a bevándorláspárti Soros-hálózatnak nem fontos Érd és környéke, a politikai túlélésük az elsődleges szempont, és nem az, hogy az érdiek számára mi a fontos” – jelentette ki Simó azelőtt, hogy Csőzik indulását a civilek a nagy nyilvánosság előtt hivatalosan bejelentették volna.

Eközben zavartalanul működik a Fidesz-Jobbik kvázikoalíció

A helyi politikai élet másik sajátos mozzanata, hogy miközben a Jobbik élet-halál küzdelmet folytat a Fidesszel, a párt helyi képviselője, aki az egyik legfontosabb ellenőrző testület, a pénzügyi bizottság elnöke, rendszeresen és a legnagyobb jelentőségű kérdésekben együtt szavaz a Fidesszel.

Ez a kvázikoalíció aligha könnyíti meg a Jobbik Érdre ejtőernyőzött képviselőjelöltjének, a most is országgyűlési képviselő Vágó Sebestyén dolgát a Pest megyei 1-es választókerületben. Pulai Edina, az érdi közgyűlés jobbikos tagja együtt szavazott a Fidesszel például a nagy port felvert Soros-határozat közgyűlési vitájában, melynek során gyakorlatilag a kormány kommunikációs paneljeit használva érvelt a polgármesteri előterjesztés mellett.

Az életrajza szerint közlekedési szakemberként Érden dolgozó képviselő ugyancsak a helyi Fidesz álláspontját tette magáévá a többletként jelentkező lakossági csatornapénzek visszafizetése ügyében. A visszajáró önrész kérdése tavaly novemberben élezte ki még inkább a közgyűlési többség és a mindössze négyfős demokratikus ellenzék viszonyát.

Pulai képviselőnő csatornaügyben elfoglalt álláspontja azért is furcsa, mert Pest megyében, Nagykőrösön és a Tápióságban éppen a Jobbik az élharcosa csatornapénzek visszafizetését célzó kezdeményezéseknek.

Az Országszerte blognak írásban nyilatkozó Vágó Sebestyén a helyi pártpolitika sajátosságaival magyarázta Pulai politikai helyzetét az érdi közgyűlésben:

“A jó testületi tag […] félre tudja tenni pártpolitikai hovatartozását, és tud az alapján dönteni, hogy az jó a lakosságnak, vagy nem (…) Számtalan esetben előfordul, hogy a javaslatok, a bizottsági előkészítő munka után, a közgyűlés elé már úgy kerülnek konkrét tervezetként, hogy abban az Elnök Asszony javító, jobbító módosításai is benne voltak, vagyis kihasználta a beosztásából adódó előnyöket, és a város érdekében dolgozott.”

A Pulai Edina mellett látványosan kiálló Vágó Sebestyén szerint  “ez nem fogja befolyásolni a város lakóit az országgyűlési választáson. Az önkormányzati képviselő munkájáról az érdieknek a jövő évi választáson kell szavazniuk”.

Pulai Edinának írásban elküldtük kérdéseinket, de Vágó Sebestyénnel ellentétben nem reagált.

Kis Zoltán

Megosztás