Érd

Érden is tető alá hozták a teljes ellenzéki megállapodást az önkormányzati választásokra

A Jobbik, az LMP, a DK, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd, valamint három civil szervezet egyezségre jutott, hogy ősszel az önkormányzati választásokon egyetlen közös jelöltet támogatnak az egyéni körzetekben. Egyelőre a neveket nem hozzák nyilvánosságra.

Hónapokig tartó tárgyalások után az érdi Közéleti Kerekasztal Facebook-oldalán szűkszavú közleményben bejelentették: hat ellenzéki párt és három civil szervezet megegyezett arról, hogy Érden közösen állítanak jelölteket a Fidesz embereivel szemben az őszi önkormányzati választásokon.

Sok hónapos egyeztetés és alkufolyamat

Az Átlátszó úgy értesült, hogy egyezség résztvevői: Jobbik, LMP, DK, Momentum, MSZP-Párbeszéd, valamint három civil szervezet, közöttük a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom. Ezt az értesülést a tárgyalás részleteire rálátó forrásunk megerősítette.

Márciusban jelentették be, hogy az ellenzék közös polgármester-jelöltje az a civil színekben politizáló Csőzik László lesz, aki a tavaly áprilisban az önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP jelöltjétől szenvedett vereséget.

A mostani megállapodás a koordináció elvi alapjait rögzíti, amelyet sok hónapos egyeztetés és alkufolyamat előzött meg. Forrásaink egyelőre nem árulták el a 12 egyéni választókerületben induló jelölt nevét, őket a közeljövőben sajtótájékoztatón tervezik bemutatni.

Zárt internetes fórumokon élesen bírálták a tárgyalási folyamat főszereplőit, ahogy azt is a formálódó nagykoalíció fejére olvasták, hogy a tárgyalások elhúzódásával az ellenzék behozhatatlan hátrányba került.

Ezek a kritikusok jellemzően élesen támadják a Fidesz által irányított önkormányzatot is, tehát semmiképp sem vádolhatóak kormánypárti elfogultsággal.

A helyi Fidesz-szervezet június elején jelentette be, hogy ismét T. Mészáros Andrást indítják a polgármesteri posztért. Az egyéni körzetekben induló jelöltek neve nem ismert.

Legkorábban, még tavaly tavasszal egy, a szélesebb helyi nyilvánosság előtt teljesen ismeretlen informatikus, Balla Imre jelentette be, hogy indulni kíván a városvezetői tisztségért független jelöltként. Ezt a szándékát nemrég ismét megerősítette.

Az EP-választáson átlag alatt végzett a Fidesz

A némi megszorítással nagy mintán készült közvéleménykutatásnak is tekinthető május végi európai parlamenti választáson Érden a helyi Fidesz az országos pártátlag (52,56 százalék) alatt végzett 48,40 százalékkal.

Mégsem lehet azt állítani, hogy a mérleg nyelve a most egyezséget kötött ellenzéki pártok felé billent, mert a Jobbikból kiszakadt, és gyakran Fidesz-támogatással vádolt Mi Hazánk 3,17 százalékot ért el, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt – amely nem kötelezte el magát az ellenzéki nagykoalíció mellett – pedig a Mi Hazánkat is megelőzve 3,34 százalékot mondhatott a magáénak május 26-án. Kisberk Szabolcs, a Mi Hazánk Mozgalom szóvivője azt mondta az Átlátszónak, hogy egyelőre “nem aktuális az a kérdés”, hogy a párt indít-e polgármester-jelöltet Érden.

Csőzik László szerint a 2018. április 8-i eredményeket érdemes megvizsgálni.

Tavaly tavasszal a változást akarók voltak többségben Érden, ám mégsem valósult meg az összefogás, így a szavazatok jóval kevesebb, mint felével nyert, s lett országgyűlési képviselő a Fidesz jelöltje” – nyilatkozta az Átlátszónak az ellenzéki polgármester-jelölt.

Kilencezer szavazattal megnyerhető a polgármesteri szék?

2014-ben T. Mészáros András 8247 szavazattal lett polgármester. Úgy tűnhet, hogy ezt az eredményt nem nehéz túlszárnyalni. Ám ezt a szavazatszámot úgy érte el, hogy a névjegyzékben szerepló 52 ezer 800 szavazó közül mindössze 18 ezer érdi adta le a szavazatát. Ezen a választáson a Fidesz tönkreverte az ellenzéket, közülük a 18 fős közgyűlésbe mindössze négyen jutottak be, egyéni körzetet egyikük sem tudott megnyerni.

A 44 éves ügyvéd-politikus Csőzik politikai karrierjét az SZDSZ-ben kezdte, 2007 és 2010 között mostani riválisa, T. Mészáros András alpolgármestere volt. Az azóta eltelt kilenc évben Csőzik gyakrabban vált a karaktergyilkos akciók célpontjává.

“Azt szeretnénk, ha az önkormányzatban minden érdi lakos korrekt, megbízható és szakszerű szolgáltatóra lelne. Olyanra, amely pontosan és jól végzi törvény adta feladatait, például időben és rendesen elszállítja a hulladékot, gondoskodik a szállópor-szennyezés megszüntetéséről, az utcák rendben tartásáról és fejlesztéséről.” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Kis Zoltán

Fotó: Csőzik László/Facebook

Megosztás