Érd

Megcsappant a jövedelme, mégis most kezdi mutatni a gazdagodás jeleit a volt alpolgármester

Jócskán megcsappant a jövedelme, mégis most kezdi mutatni a gazdagodás jeleit Érd egyik legélelmesebb fideszes politikusa. Az elérhető vagyoni adatok alapján kérdéses, hogy Érd volt fideszes alpolgármesterének honnan volt annyi mozgósítható pénze, amennyiből házat tudott vásárolni a Pest megyei városban a nemrég alapított cégének 2020. elején. Bács István a Facebookon válaszolt kérdéseinkre.

A helyi médiában sokat szereplő Bács István 2019. október 13-án bukott meg az önkormányzati választásokon egy szinte teljesen ismeretlen ellenzéki jelölttel szemben a 4.sz. egyéni választókerületben. Távoznia kellett az alpolgármesteri székből, és ezzel alaposan megcsappant az egyszerű adófizető állampolgár számára látható jövedelme.

A sokmilliós végkielégítés és szabadságmegváltás mellett a havi egymilliós politikusi jövedelem az egyharmadára csökkent, ennek ellenére a figyelemre méltó rokoni kapcsolatai mellett szélsőséges kijelentéseiről elhíresült Bács vagyoni helyzete 2020 elején a jelentős gazdagodás jeleit kezdte mutatni.

Érd fideszes alpolgármestere a káosz és az anarchia megteremtésében érdekelt csürhének titulálta az ellenzéket

Korm. rendeletek – NAIH véleményezés Korm. rendeletek – NAIH véleményezés Gyalogos-átkelőhelyekre vonatkozó adatigénylés Gyalogos-átkelőhelyekre vonatkozó adatigénylés Miskolci gyalogos-átkelőhelyek baleseti helyzete Közérdekű adat igénylése – Volánbusz Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások Vidékfejlesztési Minisztérium – szerződések NGM – támogatások NGM – szerződések Külügyminisztérium – támogatások

Az Átlátszó értesülései szerint Bács cége 2020. elején vásárolhatott egy házat nem messze jelenlegi lakhelyétől Érden, a Thököly u. 4/A-ban – a tulajdonos változását legalábbis február elején jegyezték be az ingatlannyilvántartásba. A nagyjából 700 négyzetméteres telken ház és gazdasági épület áll. Piaci becslések szerint az ingatlan több tízmillió forintot érhet.

A jogvégzett politikus vagyonnyilatkozati adatai szerint nem világos, hogy az adásvételhez szükséges pénzt Bács – mint a cég tulajdonos-ügyvezetője – milyen forrásból teremtette elő.

Az Aequivalentia Kft.-t tavaly november 9-én jegyezte be a cégbíróság. Rövid 2019-es története alatt az egyebek mellett építőipari és ingatlanforgalmazási tevékenységet regisztráló, hárommillió forintos jegyzett tőkével induló cég 3,5 millió forintos nettó árbevétel mellett közel hárommilliós adózott eredményt ért.

A tevékenységi körei közé a PR-munkát és a kommunikációt is felvevő, ugyanakkor internetes honlappal nem rendelkező Aequivalentia (ez a latin szó egyenértékűséget, megfelelést jelent) egyszemélyi tulajdonosa a hárommilliós nyereséget nem vette ki a cégből.

Bács István 2019. október 13-ig Érd alpolgármestereként költségtérítéssel és nyelvpótlékkal együtt nagyjából egymillió forintot keresett havonta. A választási vereség után a képviselői illetménye 231 ezer forint lett – természetesen ez ugyancsak bruttó összeg.

Remek üzlet polgármesternek lenni Érden – megválasztottnak és elbukottnak egyaránt

Érd előző polgármesterének közel egymillió forinttal csappant meg a havi jövedelme. A megyei jogú városok polgármesterei közül októberig egyik leggazdagabbnak számító T. Mészáros András négymillió forinttal hízlalta a bankszámláját, és végkielégítésként, valamint szabadság-megváltásként összesen nettó 6,9 millió forint felvételére vált jogosulttá.

A cégalapítás és az ingatlanozás mellett Bács a jogászi munkába is belevágta a fejszéjét. A volt budaörsi alpolgármester, Kálóczi Imre tulajdonában álló Real History Nonprofit Kft-nél havi 150 ezer forint jövedelmet keresett tavaly.

A legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint a történelem iránt lelkesen érdeklődő Bács 2019-ben 15 millió forintos biztosítási összeg és 500 ezer forint készpénz fölött rendelkezett, továbbá egy 76 négyzetméteres és 54 négyzetméteres társasházi lakás – utóbbinak felerészt – tulajdonosa. Autója vagy nagyobb értékű ingósága nincs.

A 76 négyzetméteres társasházi lakás különös története már az országos sajtót is megjárta. A lakást 2018. augusztusa óta a női kézilabdacsapata révén közismertté vált Érdi Sport Kft. bérelte figyelemre méltó bőkezűséggel Bácstól. A veszteséges cégnek az az önkormányzat – az érdi – a száz százalékos tulajdonosa, amelynek a fideszes politikus volt akkor az alpolgármestere.

Egyebek mellett a – Bács testvérének cégét szintén érintő – Érdi Sport Kft-s lakásbérleti visszásságok miatt tavaly ősszel tett feljelentés után a rendőrség nyomozást rendelt el vagyon elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

A veszteséges önkormányzati sportcég lakást bérelt a volt fideszes alpolgármestertől Érden

Korm. rendeletek – NAIH véleményezés Korm. rendeletek – NAIH véleményezés Gyalogos-átkelőhelyekre vonatkozó adatigénylés Gyalogos-átkelőhelyekre vonatkozó adatigénylés Miskolci gyalogos-átkelőhelyek baleseti helyzete Közérdekű adat igénylése – Volánbusz Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások Vidékfejlesztési Minisztérium – szerződések NGM – támogatások NGM – szerződések Külügyminisztérium – támogatások

Bács frissen alapított cége, az Aequivalentia az adásvétel nyélbe ütése után az új házba tette át székhelyét abból a családi házból, ahol Bács a családjával lakik. Ez utóbbi lakóházas ingatlan nem Bács tulajdona. Ingatlannyilvántartási adatok szerint a Bács és a családja által használt ingatlan egyik közeli hozzátartozójának a tulajdona.

Az ingatlanhasználat joga úgynevezett vagyoni értékű jog. Ezért Bácsnak a vagyonnyilatkozatában ezt az ingatlant és az azon fennálló használati jogát fel kellett volna tüntetnie. Ezt a volt alpolgármester azonban nem tette meg.

Hiányos vagyonnyilatkozatok

A használati jog egyik speciális változatának vagyonnyilatkozati bevallásával egy fideszes politikusnak már meggyűlt a baja. A Direkt36 tényfeltáró portál 2016-ban mutatott rá, hogy Pesti Imre fideszes parlamenti képviselő a vagyonnyilatkozatában nem szerepeltette az egyik ingatlanon fennálló haszonélvezeti jogát. A képviselő változtatott az eddigi kitöltési gyakorlatán, és a legfrissebb vagyonnyilatkozatban is feltüntette az ingatlant és az azt terhelő holtig tartó haszonélvezeti jogot.

Bács egykori mentorának és főnökének, az ugyancsak fideszes T. Mészáros Andrásnak ugyancsak gondjai támadtak a vagyonnyilatkozataival. Az Átlátszó kiderítette, hogy a fideszes politikus 3,4 millió forintos jövedelmet felejtett el feltüntetni a 2017-es vagyonnyilatkozatában.

A 2019. őszi választások legnagyobb érdi vesztesének számító T. Mészáros vagyonnyilatkozataiban azonban más, alapvető bajok érzékelhetőek. Mint összeállításunkból kiderült, a megyei jogú városok polgármesterei közül ő az egyik leggazdagabb. A legalább 100 milliós vagyon, a jelentős gazdagodás forrása azonban nem látszik, a korábbi vagyonnyilatkozatait pedig nem adja ki. (2019-ben egy 55 négyzetméteres érdi társasházi lakás felének tulajdonát szerezte meg).

Feltűnően vagyonosodik az érdi polgármester, de nem hozzáférhetőek a korábbi vagyonnyilatkozatai

Erdő, lakások, szántóföldek tizenkét tételben, 66 millió forintos pénzintézeti követelés, neobarokk nappali, és legalább 6000 kötetes könyvtár: egyebek között ezek szerepelnek T. Mészáros András érdi polgármester 2017-es vagyonnyilatkozatában.

A másként gondolkodókat lecsürhéző kirohanásával annak idején nagy felháborodást kiváltó Bácsot 2019. szeptember óta politikai ellenfelei élesen támadták lakásbérleti és rokonságának közbeszerzési ügyei miatt.

A női kézilabdacsapatáról ismert, száz százalékos önkormányzati tulajdonban álló Érd Sport Kft. nemcsak Bács, hanem testvérének – korábban offshore társaság tulajdonában álló – cégétől is bérelt lakást hosszú évek óta több tízmillió forint összegben.

Fordulat a választások után

A cégtulajdonos testvér férjének testvére (vagyis Bács István sógorának testvére) pedig annak az építési cégnek a tulajdonosa, amely Érden 2011-től 1,5 milliárd forintnyi összértékben főleg építési szerződéseket nyert el. A közbeszerzési pályázatokat az a fideszes érdi önkormányzat írta ki, amelynek Bács kezdetben tűz közeli háttérembere, 2014-től pedig alpolgármestere lett.

A General-Invest Bau Kft. – mert erről a cégről van szó – kizárólag Érden nyert el közbeszerzési pályázatokat – többnyire meghívásos eljárásokban. A Érdi Sport Kft. Bácstól azt a lakást bérelte, amelyet a politikus évekkel korábban a General-Invest Bautól vásárolt meg.

Bács politikai pályafutásában az elvesztett önkormányzati választás jelentős fordulatot okozhatott. A saját cég alapítása mellett egy, a Budapesti Aranykéz utcában fellelhető cégtől jogászként a korábbiakhoz képest szerény havi jövedelmet kap.

A Real History Zrt. jelenlegi tulajdonosa-ügyvezetője Budaörs – a női kézilabdáért szintén rajongó – volt alpolgármestere, akinek távoznia kellett a Fideszből, miután Budaörs liberális polgármestere, Wittinghoff Tamás ajánlatát elfogadva alpolgármesterként beszállt a városvezetésbe.

A fő tevékenységi köre szerint történelmi helyek és látványosságok működtetésével foglalkozó cég másik ügyvezetője széles körű ismertségét a Survivor és a Konyhafőnök VIP című reality bulvárműsorok szereplőjeként szerezte meg. Dr. Panyik Anita az Instagramm-oldalán látható adatok és képek tanúsága szerint egyszerre munkajogász, sportoló és celeb.

Levélszemétben a kérdések

Bács István emailben feltett kérdéseinkre először nem reagált, azonban később (még cikkünk megjelenése előtt) Facebook oldalán megjelentetett egy kiírást, amely szerint megtalálta a levelünket a „spam” mappában, és ezúton válaszol rá.

Bács szerint sem az ő, sem pedig a családjának vagyoni helyzete nincs összefüggésben a cégének vagyoni helyzetével. És bár a cég üzleti stratégiájáról és gazdasági ügyeiről nem kíván beszámolni, annyit elárulhat, hogy a Kft. az ingatlan megvásárlását jelentős részben hitelből fedezte.

Arra a kérdésre, hogy vagyonnyilatkozatában miért nem tüntette fel az ingatlant, amelyen vagyoni értékű joga fennállt, Bács azt válaszolta, nem tud arról, hogy olyan vagyoni értékű joga lenne, amelyet kellett volna, de nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

Kis Zoltán

A céginformációkat az Opten Kft. szolgáltatta.

Fotó: A volt alpolgármester időseknek telefonál 2020 áprilisában. Forrás: Bács István közéleti oldala

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás