Érd

Pénzmosással, korrupcióval vádolja egy volt sportcégvezető az érdi polgármestert

A 2019-es önkormányzati kampány eddigi legkeményebb napját élte át a héten az érdi Fidesz. Egy volt érdi sportvezető minden eddiginél súlyosabb korrupciós vádakkal támadta a Pest megyei város polgármesterét a Facebookon.

Az elmúlt évek legnagyobb botrányát robbantotta ki Érden Szántó Erzsébet, az Érdi Sport Kft. eltávolított ügyvezetője, aki szeptember 16-án délelőtt nyilvánosságra hozott Facebook-posztjában minden eddiginél súlyosabb vádakkal illette a megyei jogú városok polgármesterei közül az egyik leggazdagabbnak számító T. Mészáros Andrást.

Az érdi önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló Érdi Sport Kft. tavaly nyáron eltávolított ügyvezetőjének elszántságára jellemző, hogy a posztban még önmagát is bűncselekmény elkövetésével vádolta meg.

Azt írja sok más mellett, hogy az “állására vonatkozó zsarolással” T. Mészáros arra kényszerítette 2017-ben, hogy az aláírjon három, egyenként egymillió forintról szóló támogatási nyilatkozatot az Összefogás egyesület javára. Szerinte azért, hogy így mossanak tisztára korrupciós pénzeket. Csakhogy bizonyítékkal egyelőre nem állt elő.

Szántó nyomatékosan közölte a posztban, hogy egy fillért sem adott T. Mészárosnak, aki az Összefogás egyesület elnöke is. Ez az egyesület a Fidesszel és a KDNP-vel T. Mészárosék jelölőszervezete az őszi önkormányzati választáson. A 2017. évről szóló beszámoló szerint 18,2 millió forint támogatást kapott az egyesület.

Szántó – miközben élesen bírálja T. Mészáros feleségét, aki 2018. augusztus óta az Érdi Úszó Sport Kft. minősített többségű befolyást szerző tulajdonosa – ismét felhánytorgatta kirúgásának körülményeit, amelyről annak idején itt és itt írtunk részletesen:

Áll a bál az érdi női kézilabdacsapat körül: a polgármester kirúgta az ügyvezetőt, a vezetőség nagy része felmondott

Pénteken felmondott az érdi NB1-es női kézilabdacsapat szakmai stábjának több tagja, miután a város képviselő-testülete egy nappal korábban a polgármester előterjesztésére visszahívta a Sport Kft. ügyvezetőjét, Szántó Erzsébetet. A sportszakember kirúgása törést okozhat a helyi Fideszben is: a párt egyik önkormányzati képviselője, a sportklub elnöke szolidaritásból szintén távozott posztjáról.

Érden három jelölt indult el a polgármesteri szék elnyeréséért idén ősszel: T. Mészáros, Csőzik László, az összellenzéki jelöltje és Tekauer Norbert, aki függetlenként indul. Tekauer Szántó Erzsébet élettársa, aki Szántó eltávolítása után lemondott a női kézilabdaklub elnöki posztjáról, majd nem sokkal később kizárták a helyi közgyűlés Fidesz-frakciójából.

“…ha valaki még mindig úgy gondolja, hogy Tekauer Norbert a T. Mészáros embere, akkor szólok, NEM AZ!!! Nemzeti érzelmű, de egy ilyen “mutyi brigádot” nem tud támogatni” – írta Szántó a botrányt kiváltó Facebook-posztban.

Ennek azért van jelentősége, mert eddig a Csőzikkel szimpatizáló Facebookos véleményformálók Tekauert és csapatát “Fidesz 2”-ként állították be, és egyértelműen T. Mészáros emberének állították be.

Az élettárs és sportszakember harcos nyilatkozatával nehéz helyzet elé állítja T. Mészárosékat. Tekauer és csapata pártoktól függetlenként határozzák meg magukat, azonban aligha tagadhatják le, ízig-vérig jobboldaliak. Vagyis adott esetben T. Mészárostól és a Fidesztől vehetnek el szavazatokat, de kétségtelen, hogy megosztják a Fidesz ellenzékét is.

Nem túlzás azt állítani, hogy Érden sok embert izgalomban tart az azóta hallgatásba burkolózó Szántó posztja. Sokan méltatják a bátorságáért, mások kételkednek abban, hogy tudja-e bizonyítani az állításait. Kerestük mi is a volt sportvezetőt, de ő ügyvédje tanácsára egyelőre nem kívánja részletesebben kifejteni a korrupciós vádakat.

A polgármesternél is rákérdeztünk Szántó Erzsébet kijelentéseire, de T. Mészáros nem válaszolt. Szeptember 16-án kora este közzétett posztjában a Fidesz helyi elnöke egyebek mellett azt írta, hogy nem érte váratlanul a támadássorozat. “A megfelelő jogi lépéseket a megfelelő időben természetesen megteszem” – írta a polgármester.

Kis Zoltán

Fotó: Facebook/Szántó Erzsébet oldala

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás