Érd

Paranormális jelenségek az érdi polgármester Facebook-oldalán?

Egy cicás Facebook-profil kezdte megleckéztetni az egyik hozzászólót, majd Érd polgármesterének közéleti profilja folytatta a kioktatást. Cicák, kutyák és szarvasok, egyelőre megmagyarázhatatlan jelenségek kergetőznek abban a történetben, amelynek alighanem egy töklámpás kifaragása volt az elindítója.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

„Semmi probléma azzal, ha egy civil szervezetnek álcázott politikai szerveződés hangadói gúnyt akarnak űzni a városvezetésből. Hiszen amúgy is mindenkiből gúnyt űznek, aki kicsit is másként gondolkodik, mint ők” – írta Érd polgármestere abban a Facebook-posztban, amelyben ismét élesen támadta a helyi ellenzék egyik legismertebb politikusát, Csőzik Lászlót.

A kutyás profil kioktat adatvédelemből

Az október végi poszt alatt ádáz kommentháború tört ki, amiben nincs semmi különös. Viszont a vitában a polgármester mellett kardoskodott néhány különös profil, egy esetben pedig a polgármester profilja működött igen különösen.

A verbális csata hevében egy extravagáns utónevű, kutyás profilképpel mutatkozó felhasználó kezdte kioktatni a vele vitatkozót arról, hogy azok, akik neki nem ismerősei, miért láthatnak csak nagyon keveset róla.

„A te profilod még annyit sem mond. Pont annyira keveset, mint amekkora nagy itt a szád” – írta a polgármester politikusi oldalán a kutyás profil, mire ezt a választ kapta: “Ne ugass kutyi”.

Ekkor kapcsolódott be a vitába maga T. Mészáros: a kutyás profil által megkezdett gondolatmenetet folytatta ugyanazon lendülettel és stílusban.

„Az, hogy semmit nem látsz a profilomból, csak egyet jelent: semmi közöd hozzá. Akinek van, az lát minden fontosat velem kapcsolatban. Adatvédelmi beállítások, jó reggelt!” – volt olvasható T. Mészáros neve alatt.

Az összekötő kapocs: az Átlátszó Érd nevű heccoldal

A megjegyzésben az a furcsa, hogy T. Mészáros közéleti oldalán egyrészt szinte minden nyilvános, másrészt az érdi polgármester nem szokta letegezni a vele vitatkozó idegeneket. Ráadásul T. Mészáros a kutyás profil kioktató gondolatmenetét mintegy a sajátjaként folytatja, hiszen a kérdéses profilról úgy beszél, mintha az az övé lenne.

T. Mészáros oldalának kezelője a válaszból észlelhette, hogy ezzel a két kommenttel valami nincs minden rendben, ezért a “Ne ugass kutyi”-kommenttel együtt törölte azokat.

A történet azonban ezzel nem ért véget. A polgármester törölt kommentje (“Az, hogy semmit nem látsz a profilomból, csak egyet jelent: semmi közöd hozzá. Adatvédelmi beállítások, jó reggelt!”) később egy másik profil kommentjében bukkant fel. A profilképen és a borítón egy középkorú férfit látni, a borítón a háta mögött szarvasokkal. Aki nem ismerőse, mindössze annyit lát, hogy a szarvasos embernek csupán egy cicás profillal van kapcsolata, de a cicás profil idővonalán is alig látni valamit.

A három profil – a kutyás, a szarvasos és a cicás – közös jellemzője, hogy mindhárman kedvelik az Átlátszó Érd nevű oldalt, amelynek profilképe egy csuklyás alak.

A nyilvánvalóan az Átlátszót diszkreditálni próbáló tipikus kormánypárti hecc-profilt egyébként oly sokra tartja Mészáros mentora, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, hogy nemrég meg is osztotta annak egyik posztját.

T. Mészárost a sajtófőnökén keresztül   kértük, adjon magyarázatot, mi történik a politikusi Fb-oldalán. A fenti jelenségek alapján ugyanis nem lehet kizárni, hogy a polgármester vagy az oldalának kezelője kamu profilokat alkalmaz – eddig nem reagáltak a kérdésekre.

Tök-bonyodalmak

A facebookos csetepatét kiváltó posztot T. Mészáros azután élesítette, hogy ellehetetlenítette a 2030 Egyesület által évek óta megrendezett „Tökjó” tökfaragó rendezvényt. Ennek ellenére a város főterén több tucatnyian elhelyezték a töklámpásokat.

A helyi közösségi oldalakon hamar népszerű lett egy kép arról a tökről, amelybe a “Tök Mészáros” feliratot faragták. Vélhetően ez váltotta ki a polgármester haragját, aki azzal vádolta a 2030 Egyesület helyi képviselőjét, Csőzik Lászlót, hogy “a jogból is gúnyt űz, és magasról tesz – nem először – a jogszabályokra”. De pláne sőt mindezt az 56-os forradalom emlékhelyénél, meggyalázva ezzel a hősök emlékét, „akik életüket áldozták Magyarország szabadságáért és függetlenségéért”.

„Érd polgármestere valószínűleg belátta, hogy hibát követett el, amikor újra beleállt a tavasszal bekapcsolt programkiller üzemmódba” – kommentálta az ügyet Csőzik, arra utalva, hogy májusban a polgármester egy bringás rendezvényt lehetetlenített el hasonló okokból és módszerrel. “Sajnálom, hogy Érd polgármestere úgy döntött, innentől fogva nem adja oda ingyenesen a Főteret a Tökjóra és a szokásos Szilveszteri Jótékonysági Futásunkra.”

Az Érd Körbe bringás felvonulást is ide számítva már három népszerű érdi rendezvényt próbál meg ellehetetleníteni a polgármester- emlékeztetett az érdi ügyvéd-politikus.

„Ebben az a szomorú, hogy nem engem büntet vele, hanem azokat a családokat, gyerekeket, amatőr és profi sportolókat, akik rendszeresen eljöttek rendezvényeinkre. Ne csodálkozzon, ha akad olyan tökfaragó, akit épp az ő vállalhatatlan bosszúhadjárata ihlet meg, és – egy időközben már igazi internetes mémmé – vált ‘Tök Mészáros’ pumpkinnal nevezett be a versenybe.”

“A vártnál jóval nagyobb érdeklődés övezte az akciót, ami spontán néma tiltakozássá alakult át anélkül, hogy különösebben rászerveztünk volna. Ezt azért elég súlyos így kiforgatni, bár ahogy elnézem, a kipucolt negatív posztok nélkül is elég defenzívába szorultak már az ominózus poszt alatt a trolljai – az emberek nem szívlelik a pöffeszkedő-megtorló hatalmasokat.” – mondta az ügyről Csőzik.

Kis Zoltán

Kép forrása: Facebook

Megosztás