kegyelmi botrány

Eltüntetik az internetről a bicskei gyermekotthon vezetőinek kormányzati kapcsolatairól szóló korábbi cikkeket

A kegyelmi botránnyal gyanús egyidejűségben eltűntek az internetről a pedofilügyben elítélt bicskei gyermekotthon-vezetőkről és azok erős kormányzati kapcsolódásairól szóló weblapok. Az eltüntetni próbált oldalak tartalma azonban az internetes archívumokból még részben elérhető, ezeket mutatjuk be.

Kónya Endre magyarázkodását szemléző cikkeket, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) honlapját és egy gyermekvédelmi sporttal kapcsolatos honlapot is eltüntettek az internetről a kegyelmi botrány kirobbanását követő napokban. Az SZGYF oldalán először csak egy bicskei cikk tűnt el, majd egy ideig az egész honlap elérhetetlenné vált, ez idő alatt úgy tűnik, szisztematikusan törölték róla a pedofil bűncselekményben érintett bicskei intézményvezetőkről szóló cikkeket. A Google és az Internet Archive (Wayback Machine) archívumában azonban, legalábbis e cikk írásakor, még megtalálhatók ezek az anyagok.

Közös programok ifj. Orbán Győző sportklubjával

Február 2-án a 444 cikke nyomán kapott először nagy nyilvánosságot, hogy Novák Katalin köztársasági elnök egy évvel korábban kegyelmet adott Kónya Endrének, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatóhelyettesének. Kónya Endrét azért ítélték el, mert igyekezett eltussolni az intézményvezető, Vásárhelyi János elleni gyermekmolesztálási vádakat. Vásárhelyit (aki már 2011-ben a hatóságok látóterébe került mint pedofil elkövető) végül 10 kiskorú bántalmazása miatt nyolc év börtönre ítélték, míg Kónya kényszerítésért 3 év 4 hónap börtönbüntetést kapott.

Nem sokkal a Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezető botrány kirobbanása után már figyelmet kapott egy interjú Vásárhelyivel és egy kollégájával, amiből kiderül, hogy Vásárhelyi és Kónya ifj. Orbán Győzővel, a miniszterelnök testvérével közösen szervezett birkózó foglalkozásokat a NIKÉ SE-ben. A NIKÉ SE-nek Orbán Győző a tiszteletbeli vezetője volt, majd később az egyesület beolvadt a Honvédbe, ahol szintén Orbán Győző lett a birkózó szakosztály elnöke.

„A Kárpát-medencéből főleg Kárpátaljáról, Felvidékről és Erdélyből jönnek hozzánk gyerekek Böjte Csaba segítségével. Orbán Győzővel, a Borsod Megyei Birkózószövetség alelnökével és veterán Európa-bajnoki címet szerző birkózóval együtt hoztuk létre az egyesületet, és az országban már számos helyen szerepelünk. (…) A gyermekvédelmi intézményekben élő gyerekeknél mindig van egy hierarchikus sorrend. Sajnos ez nem mindig szellemi, intellektuális sorrendet jelent, hanem a fizikai erő hierarchiáját. Ha új gyerek érkezik az intézménybe, a ranglétrát meg kell másznia, és ezt szabályos keretek között az edzésekkel tudjuk gyorsítani, egy külső személy koordinálásával. Kónya Endre szakmai egységvezető, igazgató-helyettes, pszichológus, illetve testnevelő kollégám a mentora ennek a területnek, ő segíti hétről-hétre az edzések zökkenőmentes lebonyolítását” – olvasható a „Ha a földhöz vágnak újra fel kell állni” címmel megjelent interjúban.

Tisztogatás a gyermekvédelem honlapján

A cikkre többek között Tompos Márton momentumos képviselő hívta fel a figyelmet ebben a február 3-i posztban, ezután a Média1 követte szorosan nyomon a néha eltűnő, néha ismét felbukkanó cikk sorsát.

A Wayback Machine internetes archívuma alapján a cikk 3-án és 7-én még elérhető volt. Február 12-én azonban a Média1 cikke szerint eltűnt az interjú a gyermekvédelem honlapjáról. Az interjú eltűnését a Média1 kérdésére azzal magyarázta az SZGYF, hogy a honlap épp arculatváltáson megy keresztül.

Február 19-én váratlanul visszakerült az oldalra a „Ha a földhöz vágnak újra fel kell állni” interjú, de nem sokáig. Egy nap múlva már a gyermekvédelem teljes oldala eltűnt, miközben a Belügyminisztérium arról tájékoztatta a Média1-et, hogy az SZGYF belső vizsgálatot indított a saját honlapján zajló történések miatt.

Február 21-én hajnalban aztán újra elérhetővé vált az szgyf.gov.hu, de az ígért arculatváltásnak semmi nyoma rajta. Azt viszont kis kutakodás után láthatjuk, hogy törlésre került az oldal szinte teljes hírarchívuma – benne az Orbán Győzőnek kínos interjúval és több más, Vásárhelyivel és Kónyával kapcsolatos anyaggal:

Arch

Ilyen volt, ilyen lett az SZGYF archívuma

Az SZGYF sajtóosztályának az alábbi kérdéseket küldtük el a honlappal kapcsolatban. E cikk megjelenésekor még nem érkezett tőlük válasz, amennyiben visszajeleznek, a válasszal frissítjük a cikket.

  • Mi volt annak az oka, hogy február 20-án nem volt elérhető az szgyf.gov.hu?
  • Amikor újra elérhetővé vált az oldal, eltűnt róla a 2018 előtti archív anyagok nagy része, köztük több olyan cikk, ami a bicskei gyermekotthonnal foglalkozott. Miért tartották szükségesnek ezek eltávolítását?
  • A Media1-nek korábban azt nyilatkozták, hogy az oldal arculatváltáson megy keresztül, azonban jelenleg nem látok új arculati elemeket az oldalon. Mit értenek pontosan arculatváltozás alatt?
  • A Media1-nek azt mondták, belső vizsgálatot folytatnak az oldallal történtek miatt. Ezek szerint a cikkek eltávolítása nem része a tervezett arculatváltásnak?
  • Van-e eredménye a belső vizsgálatnak?

A Miniszterelnökség és egy államtitkár is felbukkan

Az internetes archívumokban még megtalálható például egy híradás arról, amikor Vásárhelyi 2016-ban a Magyar Bronz Érdemkereszt Polgári Tagozat kitüntetésben részesült, amire az SZGYF terjesztette fel. A díjat a Miniszterelnökséget akkor vezető Lázár János adta át. Később kiderült, hogy a kitüntetésre Balog Zoltán akkori miniszter terjesztette fel Vásárhelyit (ugyanő Kónya Endre kegyelmi kérvényét is támogatta).

„Vásárhelyi János a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felterjesztésére szintén augusztus 18-án vehette át a Magyar Bronz Érdemkereszt Polgári Tagozat kitüntetését. Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter a Pesti Vigadóban e szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket: A nap díjazottjaié a teljesítmény, de egy egész   közösségé a büszkeség. Az igazgató úr munkáját a magas színvonalú szakmaiság, elkötelezettség, igényesség, lelkiismeretesség és becsületesség jellemzi. Munkabírása rendkívüli, nem riad vissza a kihívásoktól. Munkaszeretete, lelkesedése példaértékű, amellyel az intézményben dolgozó szakembereket és dolgozókat is motiválni képes. A szabadidejét, gyakran a hétvégéit is a gyermekek társaságában tölti. Szociálisan rendkívül érzékeny ember, folyamatos útkeresése és tenni akarása révén még a kilátástalannak tűnő helyzetekben is biztonságot és erőt ad a környezetének. Alázattal dolgozik az elesett, a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek és fiatal felnőttek életének jobbításáért. Mindezek mellett jó gazdája az intézménynek helyet adó bicskei Batthyányi-kastélynak”

– olvasható a 2016-os beszámolóban.

Fejer

Fejér Megyei Hírlap, 2016. augusztus 22. – forrás: Arcanum

A Google archívumában található egy 2015-ös anyag Kónya Endréék és a NIKÉ SE együttműködéséről.

„2015. szeptember 17-én, Bicskén, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban került megrendezésre a 2015-2016-os gyermekvédelmi sportévadnyitó munkaértekezlet, amelyet Mátrahalmi Tibor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltségének igazgatója, és Vásárhelyi János gyermekotthoni intézményvezető nyitottak meg. A helyszín – hasonlóan az elmúlt évhez – a Batthyány kastély díszterme és a Buzánszky Jenő Sportcsarnok küzdőtere volt. Az elmúlt tanév magyarországi és nemzetközi versenyeinek értékelése után az új sportévad versenyrendszerének ismertetése szerepelt fő témaként. A versenyrendszer követi az elmúlt évek, évtizedek hagyományát, de kiegészült új elemekkel. Így a NIKÉ SE birkózó szakosztálya, Majoros István olimpiai bajnok és Balogh Vilmos egyesületi elnök vezetésével tornatermi bemutatót és prezentációs ismertetőt tartott a sportággal kapcsolatban.”

A cikkben, ami Kónyát szerzőként tünteti fel, szintén felbukkan Böjte Csaba alapítványa:

„A magyarországi versenyek mellett nagy hangsúlyt kapott a magyar-szlovák kétoldalú, ígéretesen alakuló gyermekvédelmi sportkapcsolat, a varsói gyermekotthonok labdarúgó világtornája és a már negyed évszázados, a közép-európai együttműködés jegyében zajló (Böjte Csaba atya Dévai Alapítványával kiegészülő) nemzetközi gyermekvédelmi sporttalálkozó. Ez utóbbi négy sportágban (asztalitenisz, atlétika, fiú kispályás labdarúgás, lány röplabda) kerül megrendezésre.  Ez évről évre nagy presztízs csatát jelent Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország és a romániai Dévai Alapítvány sportolói között. 2016-ban a szlovákiai Dubnica nad Váhom (Máriatölgyes) ad otthont ennek a rendezvénynek.”

Egy másik archív beszámoló a bicskei gyermekotthonban rendezett „Országos jellegű gyermekvédelmi évadnyitó sportvezetői munkaértekezletről” ad hírt. Ezen részt vett Kozmann György, az EMMI Sportért Felelős Helyettes Államtitkára, aki beszédében a gyermekvédelmi diáksportnak a magyar sportban betöltött helyét és fontosságát emelte ki. Ezután Kónya Endre és Vendégh Zsolt mint sportügyi programfelelősök szólaltak fel, bemutatták a 2015–2016-os sportévad versenyeit, a 2016–2017-es sportévad versenyrendszerének változásait és a versenynaptár-munkaterv fontosabb elemeit.

A rendezvényre 2016 szeptemberében került sor, napokkal azelőtt, hogy adásba került az RTL Klub Házon Kívül című műsorában az a tényfeltáró anyag, ami végül a pedofil bűncselekmények alapos rendőrségi kivizsgálásához vezetett.

Delegációt vezetett külföldön, visszatérő vendég volt Felcsúton K. Endre

Kónya Endre sportszervezői tevékenységéről tanúskodott a gyermekotthonoksportja.hu oldal is. A lap szintén megjelent Tompos Márton február 3-i bejegyzésében, és az Internet Archive alapján utoljára február 4-én volt hozzáférhető. A Reddit magyar fórumán megjelent bejegyzés tanúsága szerint február 14-én már elérhetetlen volt az oldal, és e cikk írásakor továbbra sem működik.

Nem teljesen tudható, hogy ezt a honlapot kik szerkesztették. Az SZGYF fentebb idézett archív cikke együtt hivatkozik Kónya Endrére és Vendégh Zsoltra (szintén a gyermekvédelemben aktív sportszervező) és a gyermekotthonoksportja.hu-ra. Az oldalon található több cikknél szintén Kónya és Vendégh szerepelt szerzőként, és az oldalon megtalálhatók voltak Kónya által készített fényképek. Ez alapján elképzelhető, hogy egy időben Kónyának is hozzáférése lehetett az oldalhoz.

Az oldal kapcsolatként emellett a Gyermekotthonok Sportbizottsága és Sportköre nevű intézményt és a [email protected] e-mail-címet tünteti fel. A honlapon fellelhető információk alapján ez a sportszervezet az 1994 és 2010 között létezett a HÍD SE (Nevelőotthonok Diáksport Egyesülete) utódja. Egy 2014-es sajtóanyag szerint a HÍD SE 2010-ben támogatások hiányában megszűnt, de „az itt létrejövő gyermekvédelmi munkacsoport először a budapesti, XI. Menyecske utcai Gyermekotthonban (1990-es évek), majd 2000-től a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskolában folytatta tovább a szervező munkát.”

A sajtóanyagot Kónya Endre készítette, aki egyben megköszönte „Vásárhelyi János bicskei gyermekotthoni igazgató áldozatos munkáját” is.

Mint írta, többek között neki köszönhetően a bicskei otthon a gyermekotthoni sport országos központjává vált. A megadott e-mail-címen ma már hiába érdeklődünk: levelünket azzal a hibaüzenettel dobta vissza a szolgáltató, hogy a fiók nem aktív.

A gyermekotthonoksportja.hu-n elérhető archív oldalak arról tanúskodnak, hogy Kónya Endre központi, országos szintű szerepet játszott a gyermekvédelmi sportban, azaz a gyermekotthonokban élő kiskorúak sportolásában. 2016-ban például ő volt a magyar csapat egyik vezetője az U-12-es Danone futball-világbajnokságon, ahol Magyarországot állami gondoskodásban élők válogatottja képviselte.

Még egy államtitkár

Az oldalon sok anyag volt fent a nemzetközi (valójában V4-es) gyermekvédelmi sporttalálkozókról is, erről szólt például a már idézett 2014-es sajtóanyag is. Az írás szerint a programot – amit a jelek szerint főként a bicskei intézményi vezetők projektje volt – a Magyar Olimpiai Bizottság és a Köztársasági Elnöki Hivatal (akkor még nem Novák Katalin, hanem Áder János hivatala) is támogatta.

A Magyar Olimpiai Bizottság egy 2013-as cikke igazolja, hogy az akkori találkozón Kónya Endre vezette a magyar delegációt, és hogy a csapatnak a MOB anyagi támogatást nyújtott.

Több hazai médium is beszámolt arról, hogy Kónya Endre a felcsúti Puskás Akadémia (PFLA), Orbán Viktor saját futballklubjának eseményeire is vitt gyerekeket. Az oldalon erre utaló anyagokat is találunk, például egy bejegyzés a PFLA-hoz tartozó Reáltanoda releváns hírét szemlézi.

Szerepelt az oldalon egy Felcsúton készült csoportkép is, ahol Simicskó István államtitkár szerepel a bicskei intézményvezetőkkel. Maga a fotó az archívumból nem elérhető, csak a képaláírás olvasható:

„Felcsút – 2012 karácsonya… Bizakodó tekintetek – s egy „csapatkép”… A fenti képen a bicskei gyermekotthon és a felcsúti sportakémia „növendékei”, a gyermekotthon vezetői láthatók a létesítmény és az akadémiai projekt vezetőivel, ill. Dr. Simicskó István Sportért Felelős Államtitkár Úrral egy múlt év végi, karácsonyi program kapcsán.”

Eltűnt az igazgatóhelyettes és a fideszes politikus fotója

Február 14-én a Gulyáságyú Média vette észre, hogy eltűnt egy fotó egy 2014-es cikkből, ami a képaláírás szerint a fideszes képviselőt, Tessely Zoltánt ábrázolta Vásárhelyi János társaságában. A lap rámutatott arra is, hogy Tesselyt a bicskei polgármester-választáson a gyermekotthon-igazgató egyesülete, az Összefogás Bicskéért Egyesület támogatta.

A fotó azonban nyomtatásban is megjelent, és elérhető például az Arcanum archívumában.

Tessely Zoltán (középen, fent) és Vásárhelyi János a feol.hu-ról eltűnt fotón. Forrás: Magyar Hang

Tessely Zoltán (középen, fent) és Vásárhelyi János a feol.hu-ról eltűnt fotón. Forrás: Magyar Hang

Vásárhelyi János neve Tessely saját oldalán, a tesselyzoltan.fidesz.hu-n is felbukkan, egy 2016-os bejegyzésben mondott neki köszönetet, amiért „a város legpatinásabb épületegyüttesében, itt a Batthyány-kastélyban és annak dísztermeiben biztosított méltó helyszínt” egy kiállításmegnyitóra, ahol Tessely mondott beszédet.

Friss cikkeket is cenzúráztak

Az archív anyagokon kívül a kegyelmi botrány során friss cikkeket is eltüntettek. Novák Katalin lemondása előtt nem sokkal jelent meg a Facebookon egy bejegyzés, amit Kónya Endrének tulajdonítottak (Kónya felesége a Blikknek megerősítette, hogy valóban a volt igazgatóhelyettes írta a posztot). „A bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese voltam” című Facebook-oldalon megjelent szövegben az elítélt igazgatóhelyettes magyarázta tetteit, igyekezve kisebbíteni felelősségét a gyermekbántalmazási ügyben és a nemi erőszak eltussolásában.

A cikket a kormánypárti médiatermékeket összefogó Mediaworks több lapja – többek között a Világgazdaság és a SzegedMa – is szemlézte, utóbbi „Rendkívüli – megszólalt a kegyelmet kapó K. Endre és részletesen elmondta, mi történt – fordulat jöhet a botrányban” címmel közölte le változtatás nélkül a szöveget.

Hamarosan azonban a cikkek eltűntek az oldalakról. Eközben kormányközeli kutatócégek folyamatosan mérték a közvéleményt, és a sajtóban megjelent beszámolók alapján arra jutottak, hogy a botrányt nem lehet kimagyarázni – ahogy a kormányzati narratíva átváltott arra, hogy Nováknak vállalnia kell a felelősséget, a Kónya Endrének igazat adó cikkeket is csendben eltüntették a Mediaworks-lapok.

Zubor Zalán

Címlapkép: Átlátszó montázs. A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat a Wayback Machine és az Arcanum adatbázisa szolgáltatta.

Megosztás