akku-hulladék

Gulyás Gergely szerint szervezett tüntetők szítják a sóskúti akku-feldolgozó elleni tiltakozást

A Miniszterelnökséget vezető miniszter politikai indíttatású, felbérelt rendbontók által gerjesztett „balhénak” próbálja beállítani azt a lakossági tiltakozást, ami a Sóskútra tervezett akku-feldolgozó ellen kibontakozott. A módszer nem új keletű: korábban a debreceni CATL-gyár ellen fellépő lakosokat is hasonló módon bélyegezte meg a kormány, hogy lejárassa és hiteltelenítse a tiltakozást. Videóriportunkban sóskúti és környékbeli lakosokat szólaltattunk meg.

Hetek óta téma a kormányfüggetlen médiumokban a Sóskútra tervezett akku-feldolgozó elleni lakossági tiltakozás ügye. Gulyás Gergely miniszter a február 1-i Kormányinfón ugyanakkor úgy nyilatkozott a január 30-án kudarcba fulladt közmeghallgatásról, hogy azt „jól szervezett” tüntetők verték szét, akik talán nem is Sóskútról érkeztek. Az érintett lakosok azonban azt sérelmezik, hogy a fejük fölött döntöttek a beruházásról.

Mint az köztudott, az Andrada Group Kft. először a borsod megyei Alsózsolcán kívánt akkumulátor-újrahasznosító üzemet létesíteni. A szlovén hátterű cég alsózsolcai lakossági tájékoztatóján azonban a jelenlévők többsége hangosan tiltakozott a veszélyesnek és környezetterhelőnek ítélt beruházás ellen, írta meg korábban a Telex. Majd a beruházó cég új helyszínen, a Pest megyei Sóskúton vette meg a volt Orion épületét, hogy ott „zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására” hozzon létre üzemet, adta hírül január közepén a sóskúti önkormányzat a Facebookon.  

Soskut Googlemaps

Sóskút elhelyezkedése (forrás: Google Maps)

A beruházás ügyében január 24-én az LMP alternatív közmeghallgatást hirdetett, ahol a jelenlévő sóskúti, tárnoki és érdi lakosok hevesen tiltakoztak az akku-feldolgozó létesítése ellen, számolt be az eseményről többek közt a hvg.hu. A szomszédos Érd és Tárnok polgármestere, valamint a közmeghallgatást szervező LMP pedig azt is bejelentette, hogy a beruházás ügyében helyi népszavazást kezdeményeznek.

Ezek után felfokozott hangulatban került sor arra a König Ferenc sóskúti polgármester által meghirdetett január 30-ai lakossági fórumra, melyen az Andrada Kft. adott volna tájékoztatást a beruházásról.

Sóskút lakossági fórum tüntető 2024.01.30.

Tüntető a 2023. január 30-i, sóskúti akku-feldolgozó ügyében tartott fórumon. (Fotó: Átlátszó/Balogh Dénes)

Több száz helyi és környékbeli lakos azonban hiába jelent meg az eseményen, a dühös bekiabálások és a káosz miatt a cég képviselői és a polgármester távozott a helyszínről, írta meg több médium, köztük a Telex. A lap beszámolt arról is, hogy az eseményen több ellenzéki párt képviselője mellett a Mi Hazánk meghívására a párthoz köthető szélsőjobboldali Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai is részt vettek.  

A polgármester rendőrautós távozását követően az LMP kezdeményezésére a lakosok békés, fáklyás felvonulást tartottak Sóskúton, tiltakozva a megkérdezésük nélkül eldöntött beruházásról.  

Fáklyássóskút1

Résztvevők a sóskúti, 2023. január 30-i fáklyás tiltakozáson. (Fotó: Balog Dénes/Átlátszó)

A sóskúti önkormányzat közleménye szerint a tájékoztató megtartását „az ország minden tájáról megjelenő különböző politikai pártok” akadályozták meg. A kormány álláspontját képviselve Gulyás Gergely miniszter pedig a február 1-i Kormányinfón úgy nyilatkozott, hogy a közmeghallgatást sikerült egy „jól szervezett, és talán nem is Sóskútról induló fellépéssel szétverni”. Érdekesség viszont, hogy ez a kormány honlapján olvasható szöveges összefoglalóban nem szerepel, csak videón látható (1:13:35-től).

Stábunk a január 30-i eseményen több helyit is megszólaltatott, akik elmondták: semmilyen lakossággal történő egyeztetés nem előzte meg azt a döntést, hogy az Alsózsolcáról már „kipenderített” veszélyes üzem Sóskútra kerüljön. Az akkugyárak és -feldolgozók körüli botrányok miatt ugyanakkor tartanak a környezetszennyezéstől és nem fogadják el a fejük fölött, hatalmi szóval meghozott döntést. 

A lakossági ellenállást azonban a Fidesz kizárólag politikai célú botránykeltésnek akarja láttatni, ennek első lépése lehet Gulyás Gergely miniszter nyilatkozata. Nem először nyúlnak ehhez az eszközhöz: a kormány és a kormányközeli média korábban a debreceni CATL-gyár elleni lakossági fellépést is azzal „magyarázta”, hogy a tiltakozást »áldebreceniek«, »sorosista szervezetek« szítják és szervezik. Mindebből úgy tűnik, a kormányzat érvek híján a helyi lakosok megbélyegzésével, lejáratásával próbálja hitelteleníteni az akku-beruházások ellen fellépőket. 

 

Szöveg: Bodnár Zsuzsa – Fotók és videó: Balogh Dénes   

Címlapkép:  Fáklyás felvonulással tiltakoztak 2024. január 30-án helyi és környékbeli lakosok a Súskútra tervezett akkumulátor-feldolgozó üzem ellen. (Fotó: Átlátszó/Balogh Dénes)  

Megosztás