Propagandagépezet

Alig két hónapos volt a Megafon Központ, máris került bele valahonnan 56 millió forint

Már tavaly 56 millió forinthoz jutott az akkor frissen bejegyzett, kormánypárti internethuszárokat képző Megafon Központ. A pénz forrása ismeretlen. A Megafont vezető Kovács István másik munkahelye, az Alapjogokért Központ az elmúlt években közel egymilliárd forintot kapott egy alapítványon keresztül. A pénzek feladója ez esetben jellemzően a Miniszterelnöki Kabinetiroda volt.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Az induláshoz, a weboldal fejlesztéséhez némi kezdő tőkére szükségünk volt. Ezt úgy oldottuk meg, hogy én megkerestem néhány konzervatív üzletembert, és megkértem őket arra, hogy támogassák az indulásunkat — nyilatkozta tavaly június végén a Mandinernek adott interjújában Kovács István, a Megafon Központ vezetője, aki leszögezte, hogy „közpénz nincs a Megafonban, és nem is lesz soha.

A meg nem nevezett üzletemberek igencsak bőkezűen fizethettek a weboldalért: a központot működtető Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. tavalyi beszámolójából (mely pár nappal az interjú megjelenését követően lett nyilvános) az látszik, hogy 56 millió forintnyi forrás került a kormánypárti internethuszárokat képző cégbe.

Tréfásnak szánt politikai mém Kovács Istvánnal. Forrás: Kovács Facebook-oldala

A Megafon akkor alig volt két hónapos. Az alapító okirat szerint Kovács az alaptőkének megfelelő hárommillió forintot sem tette le, annak befizetését idén májusra ígérte. A rövid időszakra vonatkozó beszámolót azért adták le évközben, mert a cég adónemet váltott.

A beszámolóból kitűnik, hogy a cég 2020. június 30-án 51,5 millió forintot tartott készpénzben, a fennmaradó összeget pedig tárgyi eszközökben. Forrásoldalon 6,5 millió forintnyi kötelezettség és közel 50 millió forintnyi passzív időbeli elhatárolás fedezte az eszközöket. A készpénztartalék javát kitevő 50 milliós tételről nehéz eldönteni, hogy konkrétan micsoda lehet: a mérlegsoron a már befolyt, de későbbre vonatkozó bevételeket szokás nyilvántartani.

A szűk két hónapja létező cégnek szinte csak személyi jellegű költségei voltak, az egyetlen alkalmazottra 1,83 millió forint kiadás jutott. A költségeket egyéb bevételek címén szerepeltetett 1 millió 909 ezer forint fedezte.

Részlet a Megafon 2020-as évközi beszámolójából.

A legérdekesebb kérdés, hogy honnan érkezhetett az 50 milliós tétel, illetve az 1,9 milliós egyéb bevétel. Érdekes ellentmondás a beszámolóban, hogy annak kiegészítő melléklete szerint a Megafonnak nincsen kapcsolt vállalkozása, ugyanakkor az említett 1,9 milliós bevételt mégis kapcsolt vállalkozással szemben számolták el.

Kapcsolt kicsoda?

A cégadatbázisból nem derül ki, hogy mi lehetett ez a kapcsolt vállalkozás. Könnyen lehet ugyanakkor, hogy a Megafon Központot alapító Kovács István másik munkahelye, az Alapjogokért Központ háza táján volna érdemes keresgélni — az alapító jogász itt a stratégiai igazgató pozícióját tölti be. Ha tényleg ez a helyzet, akkor kérdéses, hogy mennyiben áll meg Kovács kijelentése, miszerint közpénz nincs a Megafonban.

Az általunk megismert iratok  szerint a kormánypárti propagandának beszélő fejeket és mindenügyi szakértést szállító, a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. által működtetett Alapjogokért Központ az elmúlt néhány évben közel egymilliárd forintot kapott, jellemzően a Miniszterelnöki Kabinetirodától, a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül.

Volt, hogy a támogatásért cserébe az Alapjogokért Központot működtető cég elvileg semmilyen ellenszolgáltatás nyújtására nem volt köteles, egy kétes színvonalon megvalósított projekt pedig arra utalt, hogy a „projekt” elnevezés csak az egyre jobban kereső, beszélő fejek etetésére szolgáló támogatás lepapírozását szolgálta: 2015 és 2019 között az egy munkavállalóra jutó átlagos bérköltség havi 790 ezer forintról 2 millió 70 ezer forintra emelkedett.

Egy alapítványon keresztül önti a pénzt a kabinetiroda az Alapjogokért Központba

Az Átlátszó által látott szerződések szerint a kormánypárti propagandának beszélő fejeket és mindenügyi szakértést szállító, a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. által működtetett Alapjogokért Központ az elmúlt néhány évben közel egymilliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával.

Idén januárban az Alapjogokért Központ az alábbi poszttal népszerűsíti a Megafont a Facebookon:

A Megafon Központot tavaly alapította Kovács azzal a céllal, hogy kormánypárti internethuszárokat képezzen. Az általuk kínált képzés ingyenes. Támogatott partnereik között szerepel Rákay Philip médiaember, korábban a Fidesz-nagygyűlések konferenasziéja, a kormányzati kommunikációs csapat külsős munkatársa, az M1 intendánsa, valamint Bohár Dániel, a Pesti TV műsorvezetője és egy Filep Dávid nevű valaki, aki 2016-ban írt egy kalandregényt.

Pénteken kérdésekkel kerestük az ügyben a Megafont és az Alapjogokért Központot is, válaszukat még várjuk.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Politikai mém Kovács István Facebook-oldaláról

Megosztás