korrupcióinfó

Valaki megint a rászorulók pénzével ügyeskedett – Hadházy feljelentést tesz és az OLAF-hoz fordul

Egy, a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló vállalkozó a családtagjaival egy sor kamu egyesületet hozott létre azért, hogy egyesületenként 1025 millió forintot vegyen fel a Digitális Jólét Programból” – állította Hadházy Ákos sajtótájékoztató-sorozata e heti rendezvényén. A képviselő szerint a szervezők egyebek mellett házi készítésű szendvicsekre, kalandpark építésére és számítógépek vásárlására költöttek el pályázaton nyert milliókat, amiket többek között 45 év feletti munkanélküliek segítésére kellett volna fordítaniuk.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

A korábban Deutsch Tamás által miniszterelnöki biztosként koordinált, ma már az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt működő Digitális Jólét Program 15 milliárd forintnyi uniós támogatásból oszt pályázati pénzeket.

A Hadházy által ma ismertetett ügyben a több pályázatot elnyert csoport a támogatásokért azt vállalta, hogy egyesületenként 515 heves megyei faluban néhány előadást tart az internet használatáról. Hadházy szerint túlárazott és megkérdőjelezhető hasznosságú rendezvényekre került sor e projektek keretében.

A képviselő szerint az ügy kiindulópontja egy 90 milliós, kedvezményes EU-hitelből létrejött kalandpark volt. Az ezt üzemeltető cég tulajdonosa Lepres Dávid, akiről Hadházy a helyiektől származó információ alapján azt közölte, hogy az egri Fidesz frakcióvezetőjének, Oroján Sándornak a bizalmasa.

Hadházy szerint az általa kifogásolt pályázatok központi alakjához, Lepres Dávidhoz köthető (a vezetőkön vagy címkapcsolatokon keresztül) szervezetek által összesen 100 millió forint értékben elnyert támogatások az alábbiak voltak:

A Korrupcióinfó weboldalán közzétett információk szerint Lepres Dávid és családja a Digitális Jólét Programon felül további uniós támogatásokhoz is jutott:

  • Lepres Dávid 10 millió forint vidékfejlesztési stratégia megvalósítása
  • Lepres Kálmánné 10 millió vidékfejlesztési stratégia megvalósítása
  • Kerecsendi Textílipari és Építőipari Szociális Szövetkezet (A Kalandparkkal egy helyen van a telephely, Lepres projektmenedzser), 33 millió EU támogatás bálásruha importra”.

Az egyesületek Facebook-oldalai szinte üresek, követőik száma 10 alatti, nyoma sincs még a vállalt, néhány tucat falusi rendezvénynek sem. Hadházy szerint ugyanaz a kép illusztrálja több szervezet projektjének zárórendezvényét is. Lepres Dávid Facebookon keresztül felvette a kapcsolatot az országgyűlési képviselővel, és arról tájékoztatta őt, hogy az Y Vállalkozói Egyesület 30 millióból összesen 30 kistelepülésen tartott 50, az internetet népszerűsítő rendezvényt, ahol catering-gel is kínálták a résztvevőket és pályázati pénzből 20 db eszközt (laptop, telefon) vásároltak maguknak.

A képviselő szerint ez azt bizonyítja, hogy a 45 év feletti munkanélküliek számára apró, szegény falvakban megtartott események rendezvényenként 600 ezer forintba kerültek az EU adófizetőknek. Az összegek hatalmasak, a megvalósult rendezvények alapján a projektek önmagukban is bűncselekmény gyanúját keltik, a hálózat ténye méginkább arra utal, hogy nem a társadalmi célok kielégítése, hanem egyéni pénzügyi érdek állt a háttérben”.

A képviselő korábban is foglalkozott a Digitális Jólét Program pályázataival, a ma ismertetett ügyben feljelentést tesz és az EU csalási elleni hivatalához (OLAF) fordul.

Horn Gabriella

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás