rezsicsökkentés-csökkentés

Az MVM-nek 190 milliárdos negatív jövedelme lett, pedig 1000 milliárdos rezsitámogatást kapott

2023-ban töredékére esett a gáz ára Európában, ez meglátszik az állami tulajdonú MVM eredményein is. Ugyan a cég 1000 milliárd forintnyi rezsitámogatást kapott a kormánytól, erre nem volt szüksége, mert a lakossági fogyasztás csökken. Az állam tavaly osztalékként vissza is vett a rezsitámogatásból 417 milliárdot. 

„Itt a bizonyíték: a baloldal eltörölné a rezsicsökkentést” – írta 2022. július 14-én az Origo. Majd egy héttel később mit tett a negyedik kétharmados győzelmét ünneplő Fidesz-KDNP kormány? Csökkentette a rezsicsökkentést, vagyis hozzányúlt az évek óta mesterségesen szabályozott energiaárakhoz.

Sokaknak ez jelentős kiadásnövekedést jelentett, amiről itt írtunk. De azt is elmagyaráztuk egy videón, hogy miért volt hazugság az „olcsónak” beállított hatósági energiaár 2022-ig. A földgázárak a világpiacon viszont 2023-ban jelentősen csökkentek. Bemutattuk, hogy a céges vevőknek immár közel féláron jön a gáz a lakossági piaci árhoz képest, a kormány mégsem változtatott az energiaárakon.

2600 milliárd forinttal csökkent a gázbevétel

A napokban megjelent az MVM Zrt. 2023-as beszámolója, amiből sok minden kiderül. Többek között az, hogy „2023-ban 1 159 471 M Ft állami, illetve Európai Uniótól kapott támogatás-folyósítás történt” – írják a beszámolóban. Ebből „1 002 026 M Ft került folyósításra támogatásként a magyar rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésére”, vagyis több mint 1000 milliárd forint. 62 milliárd forint pedig a cseh ársapka miatt.

A földgáz-árbevétel kevesebb mint a felére esett vissza, ennek oka a gázár nemzetközi árcsökkenése. Mint írják, „A földgáz értékesítésből származó árbevétel (-2 637 295 M Ft) csökkenését elsősorban az okozza, hogy a földgáz árak 2023 folyamán alacsonyabban alakultak az előző évihez képest. Az európai földgáz piacon mértékadó TTF gáztőzsde jegyzés árainak 2022-es rendkívül volatilis és emelkedő trendje 2023-ban megfordult.

A TTF jegyzési ára az év eleji 80 EUR/MWh-ról év közben lecsökkent 30-60 EUR/MWh közötti árra,

és az előző évhez hasonló jelentős mozgások az év során nem történtek. Ennek következtében az MVM Csoport főbb tevékenységi köréhez tartozó földgáz kiesés nagykereskedelmi piacon az árbevételek is jelentős mértékben csökkentek.

Az árak mérséklődése mellett az értékesítési volumen előző évhez viszonyított csökkenése is az alacsonyabb árbevétel irányába hatott. A nagykereskedelmi szegmens és az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített földgázmennyiség csökkenését kismértékben ellensúlyozta a végfelhasználóknak értékesített mennyiség növekedése”.

 

A földgázért is kevesebbet fizetett az állami vállalat. Ahogy írják, „A továbbértékesített energia beszerzési értéke jelentősen csökkent (-2 547 729 M Ft) az előző évhez képest. A földgáz beszerzés értéke 2 275 715 M Ft-tal csökkent, mely a földgáz árak visszaesésével, valamint a volumenben jelentkező – előző évhez viszonyított – csökkenéssel magyarázható. A villamosenergia beszerzés költsége 272 014 M Ft-tal csökkent a villamosenergia-értékesítés árbevételnél leírt okok miatt.”

A lakosság is kevesebbet fogyasztott, vagyis hatott a kormány áremelése.

„A kiskereskedelmi tevékenységből származó EBITDA 89,3 Mrd Ft-tal csökkent, döntően a földgáz egyetemes szolgáltatásban a kedvezményes mennyiség feletti fogyasztás csökkenése miatti átmeneti veszteségből adódóan.” – olvasható a beszámolóban.

A lakosság még kevesebbet költ gázra

Földgáznál, ahogy a beszámolóban szerepel, „az értékesítés nettó árbevétele 2 568,7 Mrd Ft-tal maradt el az előző évi értéktől elsősorban a földgázpiacon tapasztalható ármérséklődés hatására, a kiskereskedelmi villamosenergia-értékesítés (lakossági értékesítés nélkül) 309,0 Mrd Ft-tal növekedett, a nagykereskedelmi villamosenergia-értékesítés 461,6 Mrd Ft-tal csökkent. Az egyetemes szolgáltatói értékesítés 7,8 Mrd Ft-tal alacsonyabb. Az elosztói bevételek 51,2 Mrd Ft-tal, a termelői értékesítés 7,2 Mrd Ft-tal növekedett.”

Emellett „A földgáznagykereskedelmi tevékenység EBITDA-ja 43,3 Mrd Ft-tal haladta meg a bázisidőszaki értéket. Az egységárak jelentős csökkenése hatására a földgáz-kereskedelemből származó árbevétel 4 219,2 Mrd Ft-tal alacsonyabb a versenypiaci forgalom 8,6 TWh-s növekedése és az egyetemes szolgáltatói szegmens 4,2 TWh csökkenése mellett. A rendszerhasználati és egyéb szolgáltatási bevételek 47,4 Mrd Ft-tal magasabbak.

Az egyéb bevételek összege elsősorban az egyetemes szolgáltatói szegmens ellátásán keletkező veszteség ellensúlyozására kapott támogatás összege miatt 516,4 Mrd Ft-tal magasabb.”

Az állam egyik kezével adott, a másikkal elvett. Az 1000 milliárdos támogatásból ugyanis 417 milliárdot visszavett osztalékként. Vagyis a teljes rezsitámogatás 5-600 milliárd forintra rúghatott, ami idén tovább csökkenhet.

Az MVM „teljes átfogó jövedelme” 2023-ban mínusz 189 milliárd forint lett.

Ugyanakkor a vezetői elemzés azt írja, hogy a társaság adózott eredménye 369 milliárd forint lett, ami majdnem 300 milliárddal haladja meg 2022. évi értéket. A külső nettó adósság 2023. év végi 1468 milliárd forintos állománya 361,2 milliárd forinttal, míg a teljes nettó adósság 575,9 milliárdod állománya 268,1 milliárd forinttal magasabb az előző év végi értéknél. Ez ellensúlyozza az eredményjavulás pozitív hatását, és döntően a tulajdonosnak 2023 novemberében kifizetett 309,0 milliárd forint osztalékelőleg miatt van a beszámoló szerint. De ahogy azt korábban megírtuk, az MVM a tavalyi év első félévben is fizetett osztalékot, méghozzá 108 milliárd forintot.

Az állami energiacég beszámolójából az is kiderül, hogy a Paksi Atomerőműhöz 2023-ban minden szerződött üzemanyag-szállítmány megérkezett. Ugyanakkor az orosz-ukrán háború miatt alternatívát keresnek a fűtőanyagra, de „egy új üzemanyag sikeres engedélyezése és alkalmazásának megkezdése optimális esetben is csak 2027. évre valószínűsíthető”.

Szöveg: Segesvári Csaba – Adatvizualizáció: Szabó Krisztián

Címlapkép: Az MVM székháza (fotó: Átlátszó/Szakál Szebáld)

Megosztás