rezsicsökkentés-csökkentés

Októberben majdnem feleannyi gázt fogyasztottunk Magyarországon, mint az előző évben

A magyar energiahivatal legfrissebb elemzése szerint az októberi hazai földgázfogyasztás 41 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest, és az alacsonyabb gázfogyasztás egy része az átlagosnál melegebb időjárással magyarázható. A csúcsnapi felhasználásunk 2014 óta idén volt a legkisebb. Az enyhe őszi hőmérséklet lehetővé tette azt is, hogy az Európai Unióban október végén a tárolók magas töltöttségi szinten maradjanak, valamint a földgáz piaci ára csökkent.

December 7-én jelent meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgáz-piaci elemzése, mely szerint a hazai földgázfelhasználás (5,8 terawattóra) az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent. Ennek közel fele a szokásosnál melegebb időjárás miatti megtakarításból adódott.

2022 októbere az eddigi feljegyzések közül a legmelegebb október lett Európában: csaknem 2 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot.

Közel 2 Celsius-fokkal volt melegebb az idei október az elmúlt évekhez képest | atlatszo.hu

A világ egyéb részei közül rekord meleg volt Kanadában, illetve Grönlandon és Szibériában is az átlagosnál jóval melegebb időjárási körülmények uralkodtak. A kanadai Brit Kolumbiában a hőmérséklet körülbelül 3°C-kal volt melegebb az átlagosnál. A Közel-Keleten, Iránban és Afrika déli felén szintén az átlaghőmérsékletet meghaladó időjárás volt jellemző.

A hőmérséklet-korrigált fogyasztás így 23 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Kiszámoltuk a 2017 és 2021 közötti átlagot, ami szintén csökkenést mutat: az ötéves átlaghoz képest harmadával mérséklődött a hazai gázfogyasztás. A csúcsnapi felhasználás októberben 241 gigawattórát tett ki, amely 2014 óta a legkisebb érték.

Az ipari felhasználást reprezentáló egyéb kategória fogyasztása 18 százalékkal csökkent év/év alapon, vagyis a magas földgázárhoz való keresleti alkalmazkodás a lakossági fogyasztás mellett ebben a szektorban érhető tetten – áll a MEKH elemzésében.

A földgázellátásban a nettó import volumene megközelítette a 13 terawattórát. Ez jelentős (187 százalékos) növekedés tavaly októberhez képest, amikor Ukrajna irányából már nem érkezett orosz forrás, az új hosszútávú szerződéses szállítások pedig csak januártól indultak meg a szerb határon. A magasabb import és a keresletcsökkenés 8,2 terawattóra földgáz betárolását tette lehetővé. Így a tárolók 58 terawattóra készlettel zárták a hónapot, az elemzés szerint a töltöttségi szint 85,6 százalékon állt.

A stratégiai készlet szintje újra elérte a 2018-ra jellemző értéket. A szerencsés időjárási viszonyoknak köszönhetően az uniós földgáztárolók töltöttsége a hónap végén megközelítette a 2019-re és 2020-ra jellemző kiugróan magas értéket. 140 százalékkal több földgázt tároltak be, mint az előző 5 év átlagos októberi mennyisége.

Mivel a régióban fogyasztásarányosan sokkal több tároló áll rendelkezésre, mint az EU-27 átlaga, az összes tárolói kapacitásokhoz viszonyított töltöttségi szint nem érte el az uniós átlagot. Ugyanakkor a magyar, az osztrák és szlovák töltöttségi szint jelentősen meghaladta a Unió által elvárt 35 százalékos fogyasztásarányos tárolói szintet. Októberben Ukrajnában volt alacsonyabb a havi záró készletszint, mint a megelőző év azonos időszakában. Magyarországon 8, Ausztriában 13, Romániában 4, Szlovákiában 4, Ukrajnában 7, Horvátországban 0,3 terawattóra betárolása történt meg.

Az enyhe ősz és a tárolók feltöltöttsége miatti kereslet-visszaesés hatására a piaci árak szintén csökkenést mutattak.

Október hónapban a 2022. november havi termékárak a TTF (holland gáztőzsde) esetében 195,23 euró/megawattóráról 123,35 euró/megawattórára, a JKM (japán-koreai referenciaérték) esetében 139,06 euró/megawattóráról 94,44 euró/megawattórára csökkentek.

Tavalyi szint körül a földgáz tőzsdei ára, 2023 elejére további csökkenés várható | atlatszo.hu

A földgáz tőzsdei ára mostanra már megközelíti a tavalyi szintet, és a Goldman Sachs amerikai pénzügyi vállalat elemzései szerint jövőre november elejéhez képest akár további 30 százalékkal is csökkenhetnek az európai árak. Ennek ellenére a 2018 és 2020 közötti átlagártól nagyon messze vagyunk, a gázellátással kapcsolatban pedig középtávon továbbra is nagy nyomás nehezedik az európai vezetőkre.

Szémann Tamás – Pete Luca 

Megosztás