hulladékkezelés

Bepereli az államot Sándor, mert nem gyűjtheti tovább a használt sütőolajat a MOHU koncesszió miatt

Juhász Sándor saját gyűjtőpontokat épített és az elmúlt két évben közel 5 millió forintot költött arra, hogy vállalkozzon. Mire beindult volna az üzlet, az állam koncesszióba adta a hulladékgazdálkodást, Sándor pedig túl kicsi ahhoz, hogy szerződjenek vele. Munka nélkül maradt, ezért kártérítést kér az államtól az anyagi vesztesége miatt. Videóriport a Kalocsa közeli Fajszról.

„A MOL meggyőződése, hogy a megfelelően működtetett körforgásos gazdaság megteremtése nemcsak kötelesség, hanem gazdasági lehetőség is Magyarország számára. A cégcsoport stratégiai célja, hogy hulladékgazdálkodási tevékenységeit egységesítse, és hatékonyan hozzájáruljon Magyarország, illetve a régió körforgásos gazdaságának erősítéséhez. A MOHU erre a célra jött létre, és nyerte meg az állami koncessziót a hulladékgazdálkodás hazai egységesítésére és fejlesztésére” – írja honlapján az olajtársaság immár hulladékgazdálkodó cége.

2023. július elseje alapjaiban megváltoztatta a szeméthez való viszonyt, a Szabad Európa cikkében azt mutatta be az indulás után, hogy „az új rendszerben csak lényegében bérmunkásként, a MOHU alvállalkozójaként dolgozhatnak a koncessziót érintő hulladékok esetében”, emiatt tiltakoztak is. Őszre az is kiderült a g7.hu írásából, hogy a döcögősen induló rendszerben az újrahasznosítás visszaesett.

A szemetet ettől még elviszik, a lakosság aligha vesz észre bármit a változásból. Legfeljebb azok, akik épp az állami koncesszió miatt szorultak ki a piacról. Az egyik ilyen egyszemélyes kisvállalkozó Juhász Sándor, aki használt sütőolajat gyűjtött. De most bajban van, a vállalkozáshoz felvett hiteleit fizetni kell, bevétele pedig nincsen.

Beperelte az államot, a videónkból az is kiderül,

  • hogyan kezdett az olajgyűjtésbe,
  • hogyan változott meg az élete az állam döntését követően,
  • mire számít a bíróságon,
  • hogyan változott az elmúlt években a begyűjtött sütőolaj mennyisége,
  • miért fontos az olaj gyűjtése,
  • mi lett a szintén munkanélkülivé tett halászok kártalanításával.

Videóriport a Kalocsa közeli Fajszról.

 

Nem ez az első eset, hogy a kormány döntése hátrányosan érint komplett szakmákat. A halállomány védelmére hivatkozva tiltotta meg a jogalkotó 2016-ban a kereskedelmi célú halászatot, miközben az adatok azt mutatják, hogy 2013 óta a horgászok jóval több halat fogtak ki az élővizekből, mint a hivatásos halászok. Lázár János 2016 után többször ígérte, hogy a kormány rendezi a munka nélkül maradt halászok sorsát, ebből nem lett semmi, az érintettek azóta sem kaptak kártérítést.

Videó: Segesvári Csaba, Bodoky Bence. Címlapkép: Átlátszó montázs

Megosztás