médiaszereplés

A masszívan veszteséges MVM szponzori tevékenységét kritizáltuk a Házon Kívülben

Az RTL hírháttér műsorának legutóbbi adásában több családot mutatott be, akik nehéz helyzetbe kerültek a megemelt gázárak és az MVM elérhetetlensége miatt. Az állami energiacég ugyanis csak kiküldte nekik a magas számlákat, de a leveleikre nem válaszol, telefonon elérhetetlen, a ügyfélszolgálati irodákba pedig szinte lehetetlen bejutni személyesen intézkedni. A riportban megszólaltatták Bodoky Tamást, az Átlátszó főszerkesztőjét is, aki elmondta, hogy az MVM közérdekű adatait alig lehet megtalálni, viszont a vállalat rengeteg veszteséget termel, amit az adófizetők állnak.

A Házon Kívül adásában olyanok is megszólaltak, akik nem magas számlá(ka)t kaptak az MVM-től, hanem hónapok óta semmilyet. Joggal tartanak tehát attól, hogy egyben fogják megkapni az elmaradtakat, és nem fogják tudni kifizetni a többhavi, megemelt összeget.

„A Házon kívül csak Debrecenben több olyan vállalkozásról is tud, ami lassan fél éve vár arra, hogy fizethessen a szolgáltatónak.” – olvasható az RTL oldalán a december 7-i adás ismertetőjében.

A riport Erika történetével indul, aki egyedül neveli 16 éves, halmozottan sérült fiát egy házban havi 200 ezer forint bevételből. Az ő első új, megemelt gázszámlája bő 120 ezer forint lett, pedig nyílászárók újak, és a ház legmelegebb pontja a gyerekszoba, ahol 20,5 fok van. Erika még az előző havi, 67 ezres számlát sem tudta kifizetni, és hiába sejti, hogy valamit rosszul állított be a fogyasztásánál az MVM, nem tud intézkedni. Több levelet írt az állami cégnek, ám az nem válaszolt, a telefont nem veszik fel, és nem tudott online időpontot foglalni a hozzá legközelebbi ügyfélszolgálati irodába.

Az MVM ügyfélszolgálatai egyébként iszonyatosan túlterheltek: utcán kanyargó sorok, délelőtt 10-kor lezárt sorszámosztás és órákig tartó várakozás a jellemző. „Volt, aki 9:40-re érkezett és délután kettőkor került sorra, neki még pont szerencséje volt.” – hangzik el a riportban.

Vannak olyanok, akik hónapok óta nem kaptak számlát és emiatt félnek, de olyan is akad, ahol „már a jövő évi, még el sem fogyasztott áramról is megkapták a számlát”. Ez a riportban Tárnok, egy Pest megyei, alig 10 ezer lakosú település, aminek november elején kellett befizetnie a 2023. januári számlát.

A Házon Kívül megkérdezte a kormányt, hogy miért nem indítottak lakossági tájékoztató kampányt a rezsiárak és rezsiszámítás módjának változásáról. Erre azt a választ kapták, hogy a brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáció is szorosan összefügg a témával.

 

A műsorban Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője mutatta meg, mennyire nehéz megtalálni a közpénzből működő MVM honlapján, hogy mire is költenek. Az viszont biztos, hogy a Fradira sokat, hiszen négy éve az MVM a főszponzora a focicsapatnak, aminek az elnöke a Fidesz pegyik fontos embere, Kubatov Gábor.

„Tavaly is veszteséges volt az MVM, idén is nagyon veszteséges, és ezt végső soron az adófizetőknek kell visszapótolni. Ehhez képest idén még 1,3 milliárd forintot juttatott a Fradinak az MVM Dome név szponzorációja címén.” – mondta Bodoky, aki felidézte az is, amikor a CÖF-öt, vagyis a kormányközeli Civil Összefogás Fórumot támogatta 508 millió forinttal az MVM még a 2018-as választások előtt.

Megosztás