napelem

Kérdéseink után eltüntette az MVM az éves szaldó sérthetetlenségéről szóló 2021-es bejegyzését

Sem az állami energiavállalat, sem az Energiaügyi Minisztérium nem válaszol arra a kérdésünkre, miért állították 2021-ben, hogy a 2024-től esedékes elszámolási változás a kész rendszereket nem érinti. Közben a kormány úgy tesz, mintha meghátrálna és egyeztetne saját magával.

„Szaldóelszámolás – kedvező elszámolási forma napelemrendszer-tulajdonosok számára”így kezdődött az MVM oldalán a 2021. augusztus 3-i írás. Ebben az állami cég arról írt, hogy „Aki napelemrendszer telepítésén gondolkodik, annak a villanyszámla esetleges teljes lenullázása mellett a tervezett beruházás megtérülési ideje is lényeges szempont. Minél jelentősebb a megtakarítás, minél alacsonyabbak az áramellátással kapcsolatos rendszeres költségek, annál rövidebb idő alatt térül meg egy háztartási méretű napelemrendszer-beruházás.

Fontos tudni, hogy a rendszeres költségekre – és így a megtérülés várható időtartamára is – jelentős befolyással bír a szolgáltatóval kötött elszámolási szerződésünk fajtája. Cikkünkből megtudhatja,

miért éri meg a napelemes energiatermelést választók számára a jelenleg érvényben lévő éves szaldóelszámolás.”

A szöveg úgy folytatódott, hogy „Kezdjük az alapoknál! Miért fizetünk, amikor áramot vásárolunk?”

Az MVM 2021. augusztus 3-i cikke

Két éve még csak az új csatlakozásokról írtak

A bejegyzés szerint „Alapesetben számlánk kiegyenlítésekor energiadíjat és rendszerhasználati díjat is fizetünk. Ez utóbbit a villamos hálózat használatáért terheli ránk a hálózat tulajdonosa, részben ezzel fedezve a hálózat létesítésének, bővítésének, karbantartásának költségeit.

Ha napelemrendszerünk van, vagy új otthoni méretű rendszert létesítünk 2023 vége előtt, akkor azonban

a szaldóelszámolásnak köszönhetően kedvezőbb feltételek vonatkoznak ránk.”

A két évvel ezelőtti bejegyzésben azzal érveltek a napelemre – még ma is – érvényes szaldó elszámolás mellett, hogy „Háztartási napelemrendszerek esetén az évi egyszeri szaldóelszámolásban az adott évben megtermelt és a háztartás által elfogyasztott villamos energia különbségét kell csak rendezni az áramszolgáltatóval:

éves termelés – éves fogyasztás = éves elszámolási mennyiség”.

A 2024-es változásról is írtak, mégpedig ezt: „Az életbe lépő szabályozás szerint 2024. január 1-jétől nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni. Bár a bevezetésre kerülő bruttó elszámolás részletei még kidolgozás alatt állnak, azt már tudni lehet, hogy jelentősen változni fog az elszámolás mikéntje.”

Most Brüsszelt okolják

Idén augusztus végén a napelemes elszámolás körüli felháborodást Lantos Csaba Energiaügyi Miniszter Tik-Tok videója indította el, ami belengette az eddig éves elszámolási rendszer havira váltását. Számos szervezet, többek között a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség is reagált Lantos bejelentésére – stílusosan szintén videóban.

 

Majd az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményt adott ki, ami az Európai Uniót okolta: „Brüsszel várja el a napelemes bruttó elszámolás bevezetését. A brüsszeli rendelkezések a jövő évtől kötelezik a tagállamokat a bruttó elszámolás bevezetésére. A brüsszeli irányelvnek megfelelő hazai szabályozási tervek finomhangolása folyamatban van, a témában további egyeztetések várhatók. A kormány az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is támogatja a családokat abban, hogy saját fogyasztásukat részben környezetbarát napelemes rendszerek telepítésével fedezzék. A híresztelésekkel szemben a már megvalósult és az újabb beruházások az elkerülhetetlen változások jövő évi életbe lépése után is megtérülnek a háztartások számára.”

Kérdéseink után eltüntették a 2021-es cikket

Az Átlátszó a brüsszelezős közlemény után megkérdezte az EM-et és az MVM-et is, hogy:

  • Az éves elszámolás havira váltását milyen uniós rendelet írja elő?
  • Ha 2021-ben úgy látták, a bruttó elszámolás csak az új belépőkre vonatkozik, akkor a szaldó elszámolás változásáról mikor döntöttek?
  • Milyen tanulmány előzte ezt meg?
  • Mi az a jogszabály, amire az EM hivatkozik, és amiről önök 2021-ben nem tettek említést?

Mivel az MVM azt is írta a 2021-es bejegyzésben, hogy „Fontos tudni, hogy a rendszeres költségekre – és így a megtérülés várható időtartamára is – jelentős befolyással bír a szolgáltatóval kötött elszámolási szerződésünk fajtája” , azt is megkérdeztük:

  • Azok, akik az elmúlt években szerződtek, azoknak a szerződését önök egyoldalúan fogják módosítani? Ha igen, miért?

Az URL-ben látható, de már nem elérhető a 2021-es cikk

Válasz egyik helyről sem jött, de az MVM eltüntette oldaláról a 2021-es cikket, amit mi megőriztünk. Közben a kormány részéről színjáték indult: a Fidesz arra kéri az energetikai minisztert, hogy ne töröljék el a lakossági napelemeknél az éves szaldóelszámolást, amit az EM megfontol.

A valódi kérdésekre viszont nem adnak választ.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Pixabay.com

Megosztás