energiaválság

A lakossági piaci gázár feléért kapják bizonyos állami intézmények a gázt októbertől

A 2022-es nettó 930 forint/köbméterről 271 forintra esett a földgáz ára az állami Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) közbeszerzésén a 2023/2024-es fűtési időszakra. Az állami beszerző 2019-ben nettó 81, 2020-ban nettó 67 forintért kapta a gázt. A rezsicsökkentett lakossági nettó ár 80 forint volt, a piacinak nevezett díj nettó 604 forint.

„Elhúzódik a háború, ez pedig újabb emelkedést fog hozni a gázárakban – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón még márciusban. Akkor azt is kijelentette, a kormány szerint „az infláció csökkenése reménykeltő, és továbbra is dolgoznak azon, hogy az év végére egy számjegyű legyen az áremelkedés.” Áprilisban újra a gázról beszélt, azt mondta, „nincs nagy mozgástere a kormánynak a rezsicsökkentett áraknál”.

Hogy Gulyás Gergely nem jó jós, az most már biztos. Márciusban 47,8 euró volt egy MWh földgáz a holland gáztőzsdén, ez augusztusra 19,5 százalékkal 40 euróra csökkent. És nem csak a tőzsdei árak cáfolják a kormányszóvivő vízióit. Bár abban igaza van, hogy a háború elhúzódik, a gázár ezt nem úgy követi, ahogy azt a magyar kormány képzelte.

Lakossági piacinak nevezett ár vs. tényleges piaci ár

Olyannyira nem, hogy az állami közbeszerzéseket koordináló Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) július 24—én aláírt, a 2023/2024-es fűtési szezonra szóló szerződése jelentős árcsökkenést mutat. A KEF évek óta növekvő mennyiségben szerzi be a földgázt állami intézményeknek, jelenleg az MVM a szállítója. A 2019-2023 közötti időszakban egyetlen alkalom volt, amikor jóval olcsóbban kapták a földgázt, mint a lakosság: 2020-ban a KEF rendszerhasználati díjjal együtt nettó 67,69 forintot fizetett a földgáz köbméteréért, míg a lakosság nettó 80-at.

A 2023. október elsejétől induló fűtési szezonban a KEF-es intézmények nettó 271,78 forintért kapják a földgázt – az új szerződés külön mellékletre hivatkozik a rendszer használati díjánál, ez viszont nincs a közbeszerzési adatbázisban –, ami jelentős csökkenés 2022-höz képest. Akkor 930,51 forintra ugrott a gázár. Azon a nyáron, amikor a kormány a lakossági energiaárakon is változtatott. Hogy a rezsicsökkentés mennyire volt valós, a 2020-as évet nézve minimum kérdéses. Hogy 2022-ben pedig brutálisan sokba került az energia, arról pedig tavasszal írtunk, amikor a cég beszámolójából kiderült, hogy az MVM 476 milliárd forint rezsivédelmi támogatást kapott tavaly a kormánytól.

 

A KEF nem számít egyébként nagy fogyasztónak, a fűtési szezonra 34,5 millió köbméter gázt kötöttek le, ami a lakosság augusztusi teljes havi fogyasztásának felel meg.

A közbeszerzési adatbázis szerint az önkormányzatok augusztusban kezdtek neki a földgázbeszerzésnek. Mezőtúr önkormányzata már eredményt is hirdetett, rendszerhasználati díjjal együtt nettó 381 forintot fizetnek majd 1 köbméter gázért. Ez 37 százalékkal kevesebb a lakossági piacinak nevezett állami árnál.

A fenti példák jól mutatják a gáz árának tényleges csökkenését. A hatósági ár az egyetemes szolgáltatásban állandó, nettó 80 forint.

Nem az MVM adta a legjobb árat 2025-re

A KEF még áprilisban eredményt hirdetett a 2024-től érvényes új keretszerződésre, ami 2025-re is lehetővé teszi a központosított gázbeszerzést. A szerződésben a CYEB Kft., az ALTEO Zrt., az MVM NEXT Zrt., az E2 Zrt. és az E-ON Kft. szerepel. A tényleges gázárat versenyújranyitással határozzák meg egy képlet alapján, ami a gázárat tőzsdei árhoz köti. De ennek része a spread is – vagyis a kereskedői haszon –, ez viszont fix. A legjobb spread-t a CYEB adta 111 euró/MWh-t, míg az állami MVM 114,8 euró/MWh-s árat adott. Ez az árrés közel tízszerese a 2021-es keretszerződésnek, amit a bizonytalanabb piaci helyzet magyaráz.

Segesvári Csaba

Adatvizualizáció: Pete Luca, Fotó:  Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án. MTI/Rosta Tibor

Megosztás