nemzeti együttműködés

Mészáros ásványvíz-cégét és a kazah konzul varrodáját is megtámogatta Varga Mihály

Horváth László tiszteletbeli kazah konzul, kormányközeli vállalkozó cége varrodára, Mészáros Lőrincék ásványvizes cége pedig csomagolás-fejlesztésre kapott összesen 4 milliárd forintot a Pénzügyminisztériumtól. Varga Mihály állítólag maga döntött a nyertesekről. A pénz egy része így Karcagra, Varga szülővárosába kerül(t), és jutott a miniszter barátja cégének is.

A K-Monitor szúrta ki 2022 elején, hogy a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium a karácsonyi időszakban milliárdokat osztott ki egyedi gazdaságfejlesztési támogatásként „haveri cégeknek” ásványvízüzemre és varrodára.

A civil szervezet adatigénylést nyújtott be a tárcához, hogy megismerhesse a részleteket, amiből aztán per lett. A huzavonából végül a K-Monitor került ki győztesen, miután jogerősen is nyertek a bíróságon.

A korrupcióellenes szervezet most nyilvánosságra hozta a megismert adatokat. A kiperelt szerződés alapján az

L.A.C. Holding Zrt. 781 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapott a „varrodai termékek gyártása” elnevezésű projekthez.

A beruházás összértéke 1,6 milliárd forint, tehát a felét közpénzből fizeti a cég. A többit banki hitelből és 171 milliós önerőből állják. A pénzből egy új létesítményt építenek Kisújszálláson, amely „teljes mértékben alkalmas lesz az egészségügyben használatos védőruházatok, általános ruházatok és egyéb textíliák gyártására.” Az L.A.C. Holding vállalta, hogy cserébe 85 új munkahelyet létesít.

A szerződést Varga Mihály pénzügyminiszter és Horváth László, az L.A.C. Holding vezérigazgatója írta alá 2021 decemberében. A K-Monitor azt írja:

„a PM közlése szerint a támogatói döntést Miniszter úr egyedül hozza meg.”

A projekt hivatalosan 2022 végén zárult, de a Google térképének 2022 szeptemberében készült felvételén új épületnek nyoma sincs. Persze nem kizárt, hogy a már meglévő épületen belül húztak fel egy új egységet, amit az utcafrontról nem látható. A telepelyet ugyanis csak bérli a cég. A K-Monitor szerint azonban helyi szereplők nem hallottak a fejlesztésről.

Kisújszállás, Arany János u. 29. – a beruházás helyszíne. Fotó: Google Maps/2022. szeptember

Varga Mihály kedvenc vállalkozója

Az L.A.C. Holding vezérigatója és tulajdonosa, Horváth László egyben tiszteletbeli kazah konzul is. Kormányközeli vállalkozó, aki 2010 óta a Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsadója a FÁK-országokat érintő ügyekben, és 2013 óta tiszteletbeli külgazdasági tanácsosként is segíti a „keleti nyitást”.

Lapunk először 2014-ben foglalkozott Horváthtal, amikor az 50. születésnapjára partit szerveztek a tiszteletére a Várban, a Nemzeti Galériában. A bulihoz tűzijátékot is fellőttek, méghozzá a Dunáról. Akkoriban Horváth a kevésbé ismert magyar nagytőkések közé tartozott, pedig ő is azon szerencsés kevesek egyike, akik az első Orbán-kormány kapuzárási pánikjának lettek haszonélvezői.

Egy évvel később a HVG hosszabb riportban mutatta be Horváthot, a felvezetőben hangsúlyozva, hogy

„a fideszes oligarchaként számon tartott milliárdos szerteágazó cégbirodalmat épített, jó barátságot ápol Varga Mihállyal és Fazekas Sándorral, de feltalálta magát a szocialisták idején is”.

Azóta kiderült, hogy furcsa a PhD-je, és a pénztárgépbizniszben is utazik.

De az L.A.C. Zrt. neve is ismerős lehet sokaknak. A cég ugyanis 2016-ban megbízást kapott a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztériumtól: 190 millió forintért tervezhették meg a 2017. évi Asztanai Szak-világkiállításon való magyar megjelenést.

Horváth László és Varga Mihály (forrás: lac.hu)

2019-ben (abban az évben, amikor Horváth is megkapta Vargától a Magyar Gazdaságért Díjat) szintén a HVG írta meg, hogy az éves árbevételénél nagyobb kormányzati támogatást kapott a férfi egyik cége.

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. akkor „feldolgozóipari komplexum” megvalósítására 2,4 milliárd forintos támogatást kapott a központi költségvetésből. A lap emlékeztetett: a zrt. „2016-ban tett szert országos ismertségre, amikor kiderült, hogy jelentős részben plagizálták azt a kazah juhtenyésztéssel foglalkozó tanulmányt, amit a Földművelésügyi Minisztérium rendelt tőlük”. Arról pedig mi számoltunk be 2021-ben, hogy a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. 1,7 milliárd forint uniós/állami támogatást nyert fejlesztésre.

Az Index egyik korábbi cikke szerint

a karcagi származású Varga Mihály, a szintén karcagi Fazekas Sándor és Horváth László barátságát a közös szenvedély, Kazahsztán alapozta meg.

És „bár – egyes minisztertársaival ellentétben – Varga Mihályt elkerülik a zavaros összefonódások a magánszférával és a politika-közeli oligarchákkal, de Horváth László ügyei azért rombolják olykor a reputációját”.

A balatoni nyaralóhoz is köze volt

Persze mindez nem akadályozta meg a pénzügyminisztert abban, hogy áron alul béreljen ki egy balatoni luxusnyaralót még a pandémia idején. A medencés, nagy kertes, 204 négyzetméteres ingatlan akkor a Gyenes Resort Kft.-t tulajdonában állt, amit Budapesten jegyeztek be 2019. október 15-én, a Könyves Kálmán körút 16.-ba. Ez egyben az L.A.C. Zrt. székhelye is volt, hiszen a kft. tulajdonosa az L.A.C. Zrt. volt egészen 2020-ig.

Nagyjából egy időben azzal, hogy Varga kibérelte a házat, a cégnek új tulajdonosa lett. Mindez azonban már nem érdekes, hiszen azóta a pénzügyminiszter meg is vásárolta a luxusnyaralót.

Hivatalos: balatoni luxusházzal gyarapodott Varga Mihály pénzügyminiszter és felesége | atlatszo.hu

Lekerült a 204 négyzetméteres, medencés, gyenesdiási luxusingatlan tulajdoni lapjáról a „tulajdonjog fenntartással történt eladás” megjegyzés, így Varga Mihály és felesége a ház teljes jogú tulajdonosává vált. A balatoni villáról év elején derítettük ki, hogy hol található és mennyibe kerülhetett, majd arról is beszámoltunk, hogyan bérli azt évek óta mindössze havi 150 ezer forintért a pénzügyminiszter és családja. Mindezt úgy, hogy az ingatlanos szakértők szerint havi 500-800 ezer lett volna a reális bérleti díj.

Mészárosék Karcagon fejleszthetnek

A K-Monitor által kikért és megkapott másik szerződés Mészáros Lőrincék Vivienvíz Kft.-jéhez kötődik. A felcsúti üzletember a 2021. december 23-án aláírt szerződés szerint 3,3 milliárd forint költségvetési támogatást kapott „csomagolóanyag üzletága versenyképességének növeléséhez”.

A céget a MÁV és a Volán is megtámogatta már egy-egy megrendeléssel, sőt a palackozóüzem még külön autópályalehajtót is kapott. 2021 júliusától pedig Karcagon is működik fióktelepe. Itt egy PET hulladék hasznosító üzem készül a támogatásból.

Karcagról pedig mindenki tudja, hogy Varga Mihály szülővárosa. 

Fejlődik is a település rendesen. Tavaly írtuk meg, hogy felújítják a városi sporttelepet, miután a kormány „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé” nyilvánította a beruházást. Majd a 6,2 milliárdos fejlesztést egy bálok és konferenciák tartására is alkalmas, többszintes létesítmény tervezése követte, nettó 7,4 milliárd forintért. De Karcagon rozsdásodott a milánói világkiállításra készült Sámándob csontváza is 26 millió forintért.

Multifunkciós csarnokot is kap Karcag 7,4 milliárdért, lesz hol bálozni | atlatszo.hu

Csak egy hónapja írtuk meg, hogy 6,2 milliárd forintért újítják fel a sporttelepet Karcagon, de máris a következő beruházásnak örülhet a város. Ezúttal egy bálok és konferenciák tartására is alkalmas, többszintes létesítmény kivitelezőjét jelentették be. Az újabb „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű” fejlesztés nettó 7,4 milliárd forint közpénzbe kerül, kivitelezője pedig a kormányközeli Magyar Építő Zrt. lesz.

Katus Eszter

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Business Services Hungary 2022 című, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) konferenciáján a budapesti Kempinski Hotel Corvinus szállodában 2022. október 24-én. (fotó: MTI/Soós Lajos)

Megosztás