Adatigényléses perek

A Pénzügyminisztériumnak meg kell mondania, hogy miért adott 1,3 milliárd forintot a Viresolnak

Mészáros Lőrinc keményítőgyára 2020 decemberében 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól. Idén áprilisban közadatigénylésben kértük ki a támogatási szerződést a tárcától, ami 45+45 napra hosszabbította a válaszadási határidőt, utána viszont nem küldött semmit, ezért a bírósághoz fordultunk. Az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszéken december elején meg is nyertük a pert: a Pénzügyminisztériumnak a bírósági döntés értelmében 15 napon belül ki kell adnia az Átlátszó által kért dokumentumot.

2021. április 20-án számoltunk be arról, hogy 2020 decemberében a Pénzügyminisztérium 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást nyújtott a Viresol Kft.-nek, Mészáros Lőrinc keményítőgyárának. Ezt az információt egyébként az Európai Bizottság honlapján találtuk meg, és érdekes módon semmi nyoma sem a minisztérium, sem a Viresol weboldalán.

Akkori cikkünk megjelenésének napján, április 20-án közadatigénylésben kértük ki a Pénzügyminisztériumtól a Viresol Kft.-nek nyújtott 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásról kötött szerződést. Varga Mihály tárcája – élve a kormány által tavaly kitalált lehetőséggel – május elején a koronavírus-járványra hivatkozva kitolta a válaszadás határidejét 45 nappal, június elején pedig újabb 45 nappal.

Türelmesen vártunk, majd július végén írtunk a tárcának, hogy számításaink szerint már letelt az általuk megszabott 90 napos válaszadási határidő, szíveskedjenek elküldeni a dokumentumot. Ezután nem történt semmi, ezért augusztus közepén keresetet nyújtottunk be a bíróságon a Pénzügyminisztérium ellen a Viresol támogatási szerződéséért.

A közérdekű adatigénylésre az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Elsőfokon megnyertük a pert

Meglepő módon bő két héttel azután, hogy bepereltük, jelentkezett Varga Mihály tárcája: szeptember 2-án azt közölte a Pénzügyminisztérium, hogy a Viresol Kft. támogatási szerződésének kiadásáért 22 ezer forint költségtérítést kér, ami „a munkaerő-ráfordítással járó költségeket tartalmazza”. Mivel a keresetet akkor már rég beadtuk, természetesen nem fizettünk, hanem vártuk a bírósági eljárás végét.

Titkolja a pénzügyminisztérium a Viresolnak adott 1,3 milliárd forint támogatás részleteit | atlatszo.hu

2019-ben, a megnyitó évében a Viresol nettó árbevétele 4,8 milliárd forint volt, amiből 327,7 millió lett az adózott eredménye, vagyis ennyi nyereséget termelt. 2020-ban, amikor az 1,3 milliárd forint pénzügyminisztériumi támogatást kapta, az árbevétele az előző évinek bő háromszorosa, nettó 16,8 milliárd lett, viszont nyereség helyett 214,8 millió forint veszteséget hozott össze.

Jól tettük, hogy vártunk: az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2021. december 7-én hozott ítéletében

kötelezte a Pénzügyminisztériumot, hogy 15 napon belül küldje meg a Viresolnak adott 1,3 milliárd forinttal kapcsolatos támogatási szerződést minden mellékletével együtt.

Nem volt nagy jogi csata, ugyanis a Pénzügyminisztérium sem vitatta, hogy az Átlátszó munkatársa által kért dokumentum közérdekű adat. A tárca ellenkérelmében arra hivatkozott, hogy 22 000 forint költségtérítést állapított meg, melynek megfizetéséhez köti az adat kiadását. A minisztérium azt is közölte, hogy „a törvény nem fűz szankciót a költségtérítésre való felhívás késedelmes közléséhez”.

A bíróság azonban szépen helyretette a kérdést:

„A bíróságnak lényegében abban a jogkérdésben kellett döntenie, hogy mikor kell tájékoztatni az adatigénylőt az Infotv. 29. § (4) bekezdésében megállapított költségtérítési igényről. Az Infotv. 29. § (4) bekezdése szerint erről az igény beérkezését követő 15 napon belül kell tájékoztatni az adatigénylőt. Igaz ugyan, hogy a törvény nem fűz külön szankciót a közlés elmulasztásához, de ennek nem az az oka, hogy az adatkezelő bármikor felhívhatná költségtérítésre az adatigénylőt, hanem az, hogy a közérdekű adat kiadásának bármely akadálya (így pl. a költségtérítés elmaradása) hiányában köteles kiadni a kért adatokat” – áll az ítéletben.

Vagyis a Pénzügyminisztérium jogszerűtlenül kért szeptember 2-án költségtérítést, ezt az igényüket már sokkal korábban, május elején közölniük kellett volna. Erre való tekintettel a bíróság kötelezte Varga Mihály tárcáját, hogy 15 napon küldje meg az Átlátszónak a Viresol támogatási szerződését, és fizessen 150 ezer forint perköltséget.

Természetesen lehetséges, hogy a Pénzügyminisztérium fellebbezni fog az ítélet ellen, ez hamarosan kiderül.

Mészáros Lőrinc és Szíjj László cége

A visontai keményítőgyárat működtető céget 2015-ben alapította Visonta Projekt Kft. néven a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft., valamint az akkor még kevésbé ismert Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt Kft., majd fokozatosan átalakult. 2018 elején a cég neve Viresol Kft.-re változott, az év végén pedig a Mészáros és Mészáros Kft. helyébe lépett az Opus Global Nyrt. és a Talentis Group Zrt. a Duna Aszfalt mellé.

Mivel a Mészáros érdekeltségébe tartozó Opus a Viresol többségi tulajdonosa és a Talentis is Mészárosé, az ő cégeként szokás a Viresolra hivatkozni – mi is ezt szoktuk tenni –, de érdemes észben tartani, hogy a Szijjártó Péter külügyminisztert luxusjachtoztató Szíjj Lászlónak is van benne tulajdoni hányada.

A cég NER-közeliségét jól mutatja, hogy 2017-ben Varga Mihály miniszter tette le a visontai keményítőgyár alapkövét, Orbán Viktor miniszterelnök pedig 2019. február 11-én beszédet mondott a Viresol új búzafeldolgozó üzemének átadásán, és Mészárossal közös fotóalbumot tett közzé a Facebookon. A beruházást egyébként bő 6 milliárd forinttal támogatta az állam.

2019-ben, a megnyitó évében a Viresol nettó árbevétele 4,8 milliárd forint volt, amiből 327,7 millió lett az adózott eredménye, vagyis ennyi nyereséget termelt. 2020-ban, amikor az 1,3 milliárd forint pénzügyminisztériumi támogatást kapta, az árbevétele az előző évinek bő háromszorosa, nettó 16,8 milliárd lett, viszont nyereség helyett 214,8 millió forint veszteséget hozott össze.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a cég búzafeldolgozó üzemének alapkőletételén Visontán 2017. április 24-én (forrás: MTI/Komka Péter)

Megosztás