Karcag

A Sámándob újjáépítésének ára közel 50 százalékkal drágább a tavalyi ajánlatoknál

Most 3,8 milliárd forintért varázsolják újjá a Sámándobot Karcagon, holott tavaly a 2,6 milliárd forintos ajánlatokra sem volt elég pénze a városnak. Az önkormányzat emiatt a kormánytól kért segítséget, az időhúzás árát pedig az adófizetők állják. 

Társadalmi célú hirdetés

Végre megkapta Karcag városa a régóta várt állami plusztámogatást a kormánytól, így nettó 3,8 milliárd forint közpénzből újból megépülhet a Sámándob – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Azért újból, mert a pavilont eredetileg a 2015-ös milánói világkiállításra húzták fel, annak költsége 2,3 milliárd volt. Az újjáépítési tender eredményéről a napi.hu számolt be először.

Tavaly sikertelen volt az erre kiírt közbeszerzés, ugyanis akkor két cég is 2,6 milliárd forintért vállalta volna a munkát, de a város nem tudta a vállalkozók által kért árat megfizetni.

A város többször, hiába kérte a kormányt, hogy emelje fel a keretet. A huzavonának meglett az ára: 2020 nyarán még 2,6 milliárdért építették volna újra a Sámándobot, idén viszont már közel 50 százalékkal, 1,2 milliárd forinttal többe fáj ugyanez a munka az adófizetőknek.

 

A nyílt eljárásra négy pályázat érkezett be, a nyertes ajánlatot a budapesti Zeron Zrt. és a székesfehérvári Peszter Kft. konzorciuma nyújtotta be. A tavalyi 2,6 milliárdos ajánlatot tevő cégek most nem pályáztak.

A Zeron Zrt. sok nagyberuházás kivitelezője. 2014-ben közel 1 milliárd forintért ez a cég nyerte el a Diósgyőri vár –Belsővár rekonstrukcióját, a Lovagi tornák tere és Vásártér építésére pedig 800 millió forintot kapott. Az Opten cégadatbázisa szerint a zrt.-nek 2020-ban 2,1 milliárdos nettó árbevétele volt, ami 55 millió forintos adózott eredménnyel társult.

A Peszter Kft. tulajdonosa Fodor János. A cég tavaly 794 millió forintos nettó árbevételt és 70 millió forintos adózott eredményt könyvelhetett el. Ez a kft. fejezhette be 1,8 milliárd forintért a siófoki sportcsarnokot, idén nyerte el a Balaton-parti városban az edzőközpontra kiírt pályázatot 1,7 milliárd forintért, továbbá ők építhetik Kisbéren a tanuszodát 1,4 milliárd forintért.

Egy év múlva érhet véget a pavilon kálváriája

Már a pavilon hazaszállítása sem volt egyszerű: az építmény első elemei csak két év parkoltatás után, 2017-ben érkeztek meg Karcagra, hogy a fürdővel szembeni Erzsébet-liget rendezvény- és konferenciaközpontja legyen. A szállítás nettó 670 millió forintba került. Az önkormányzat nettó 298 millió forintot (bruttó 378 millió forintot) fizetett a területrendezésére és közművesítésre.

A közbeszerzési értesítő szerint a lebontott teherhordó acélelemeket az újjáépítés során fel kell használni, ezek a Szivárvány utca 4. szám alatti területen vannak tárolva. A pavilon az eredeti kubushoz képest pinceszinttel és előcsarnokkal bővül. Létesül egy kültéri fedetlen színpad, a meglévő tavat látványelemnek alkalmas záportározóként alakítják át. Továbbá a nyertes feladata kiépíteni a közműellátást, a parkolókat és az utakat, a távhőellátást pedig a közeli strandfürdőből építik ki. A földszint plusz háromszintes épülethez pinceszint is épül, a 2000 négyzetméteres létesítmény befogadóképessége 300 fő lesz. A munkát egy év alatt kell elvégezniük.

Az értesítő szerint az épület funkciója kulturális, közművelődési, hagyományőrzési célú művelődési központ lesz.

Az épület fel nem használható elemeit szelektív hulladéklerakóba szállítják.

Eltelt hat év, csak a Sámándob csontváza maradt meg

Az épület létjogosultságáról sokat elmond, hogy a tervezője az egészet legszívesebben a kukába dobná. A sámándob a sajtóhírek szerint finoman szólva sincs jó állapotban, ami az elmúlt hat év kálváriájának köszönhető.

Drágábban építenék újra a Sámándobot Karcagon, mint amennyibe eredetileg került | atlatszo.hu

A dokumentum szerint a pavilon eredetileg ideiglenes létesítménynek épült, és az egykori rendeltetése is alapvetően eltér a tervezett épületétől, ezért most már csak a teherhordó szerkezetet lehet felhasználni. Az épület méretei sem megfelelőek, ezért pinceszinttel és előcsarnokkal tervezik kibővíteni. A földszinten kap helyet a rendezvényterem, az emeleten pedig két kiállítóterem és egy, a karcagi fürdőre néző terasz lesz majd.

A Sámándob nagy része fából készült, ami a pavilon tervezője, Sárkány Sándor szerint szétrohadt, ezért Milánóból csak a pavilon fém tartószerkezetét vitték Karcagra, s ezeket a szabadban, egymásra dobálva tárolta az önkormányzat. A pavilon tervezőjének egy korábbi feljelentése szerint ez a közvagyon hűtlen kezelése, mert jelenlegi állapotában az acélszerkezet nem visszaépíthető, és a helyrehozatala több száz millió forintba fog kerülni az adófizetőknek.

Látványterv

Turisták százai fognak a Sámándobhoz zarándokolni

Miért pont a karcagiak lettek gazdagabbak a pavilonnal? Először Szombathely jelentkezett a pavilonért, ahol már letették az épület alapkövét, később Balatonfüred is beszállt a versenybe. Karcag azonban valószínűleg erősebb politikai kapcsolatokkal rendelkezik,

az Orbán-kormány két tárcavezetője is a városban született: Varga Mihály pénzügyminiszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A Sámándobnak pedig nem kisebb feladata lesz, mint hogy a vonzerejével turistákat varázsoljon a Nagykunság fővárosába.

A természet nem áldott meg bennünket különböző természeti kincsekkel, nincs hegyünk, folyónk, de még egy patakunk se. (…) Reményeink szerint ezzel a nemzetközi ismertségű látványossággal nagyon sok embert ide lehetne vonzani a környékbeli turisztikai centrumokból. (…) Már komoly számításokat is végeztünk, hogy egy pár száz kilométeres körön belül hány olyan ember él, aki valószínűleg nem jutott el Milánóba megnézni a pavilont, de kíváncsi lenne rá, és ez bizony egy komoly számot adott ki

nyilatkozta a szoljon.hu-nak Dobos László, Karcag korábbi fideszes polgármestere 2019-ben.

A Sámándob helye Karcag szélén. Fotó: Google Earth

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Sámándob karcagi látványterve 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás