nemzeti együttműködés

Mészáros Lőrinc izocukorgyára 1,7 milliárd forint beruházási támogatást kapott a kormánytól

A Kall Ingredients Kft. tavaly szeptemberben 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól. A cég kisebbségi tulajdonosa az állam, többségi tulajdonosa pedig Mészáros Lőrinc, akinek egy másik vállalata, a Viresol Kft. decemberben kapott ugyanilyen támogatást 1,3 milliárd forint értékben.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

A kormány 2015-ben indította el a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programot (NBT), hogy Magyarországon működő cégek fejlesztéseit támogassa. Varga Mihály pénzügyminiszter 2021. március 5-i közlése szerint a program indulása óta „179 hazai vállalat fejlesztéseit segítette 160 milliárd forint értékben, ezzel összesen 380 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, és több mint 3100 munkahely jött létre”.

2020-ban a programra eredetileg 15 milliárdot irányzott elő a kormány, majd ezt a növekvő igények miatt először 40, majd 80 milliárdra emelték. A programot 2021-ben 25 milliárd forintos kerettel indították el, de Varga Mihály jelezte, hogy szükség esetén idén is megnövelik.

Az Európai Bizottság állami támogatásokat nyilvántartó honlapjáról kikerestük a 2020-as támogatottak listáját, és így kiderült, hogy a Mészáros Lőrinc és Szíjj László tulajdonában lévő Viresol Kft. tavaly decemberben 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól.

 

A Viresol 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást is kapott a 2,5 milliárdos COVID-hitel mellé

Mészáros Lőrinc keményítőgyára 2020 novemberében két részletben összesen 2,5 milliárd forint kedvezményes kamatozású kölcsönt kapott a koronavírus okozta gazdasági nehézségek enyhítésére. A hitelt a magyar állam tulajdonában lévő Eximbank folyósítja, aminek közzétételi kötelezettsége van az EU felé – ennek köszönhető, hogy egyáltalán kiderült.

Paár Attila péksége és Sánta János dohánycége

Az EB honlapján szereplő, legutóbb 2021. február 26-án frissített lista 51 soros és összesen 64,7 milliárd forintnyi vissza nem térítendő beruházási támogatást tartalmaz. Összesen 37 cég szerepel rajta, és közülük néhányan többször is részesültek támogatásban.

A lista első helyén 8,1 milliárd támogatással az MPF Automatizálástechnikai Kft. áll, ami az MPF-csoport tagja. A holding egy másik tagja, az MPF Widenta Kft. a lista harmadik helyén szerepel 6,3 milliárdnyi támogatással.

A két MPF-cég között, második helyen a Lipóti Tóth és Társai Zrt. áll 6,7 milliárd forintos vissza nem térítendő beruházási támogatással. A cég két tulajdonosa a Lipóti Pékségek alapítója, Lipóti Tóth Péter és a közpénzes tendereket sorra nyerő West Hungária Bau Kft. (WHB) többségi tulajdonosa, Paár Attila.

Utóbbit a WHB sikerei mellett amiatt is a NER köreibe sorolják, mert ő vette meg Tiborcz István, a miniszterelnök vejének tulajdonrészét az Elios Zrt.-ben, amikor arra kezdett ráégni a közvilágításos botrány. Lipóti és Paár 2019-ben alapították meg közös cégüket, ami egy hatvani pékség építéséhez kapta tavaly a támogatást.

Előkelő helyen szerepel a listán a Continental Dohányipari Zrt. is, ami 3,7 milliárd forint beruházási támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól. A cég tulajdonosa Lázár János exminiszter jó ismerőse, Sánta János az ő számítógépén írták 2013-ban a dohánykereskedelmet átrendező trafiktörvény egyik változatát.

Mészáros Lőrinc izocukorgyára is kapott pénzt

Ezen a listán szerepel a Mészáros Lőrinc (többségi) és Szíjj László (kisebbségi) tulajdonában lévő Viresol is, ami tavaly 2020 decemberében 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást kapott. Emellett 731 milliós beruházási támogatást kapott a Gallicop Zrt., ami nemrég Mészáros Lőrinc közelébe került.

Van azonban más Mészáros-érdekeltség is a listán:

A Kall Ingredients Kft. tavaly szeptemberben 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól.

A kormányzati honlap erről idén januárban mintegy mellékesen számolt be: az Agrárminisztérium egyik államtitkárának gyárlátogatása apropóján megjelent közleményben szerepelt egy fél mondat, miszerint a beruházási támogatást egy 3,4 milliárdos fejlesztéshez nyerték el, amiből 2022-ben egy új üzemegységet szeretnének nyitni.

A Kall Ingredients viszonylag fiatal: a 2014-ben Tisza-TK Projekt Kft. néven alapított cég 2017 tavaszán nevet változtatott, majd feltűnt benne Mészáros Lőrinc. Egy évvel később, 2018 júliusában többségi tulajdonrészt szerzett benne a Mészároshoz köthető Konzum Magántőkealap, és egy hónap múlva a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Opus Global Nyrt. lett az egyedüli tulajdonosa. Újabb egy esztendő múlva, 2019 nyarán pedig kisebbségi tulajdonrészt szerzett benne az MFB Invest Zrt., ami az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank leányvállalata. Ennek a 17%-os állami tulajdonszerzésnek a hátterében az MFB Invest Zrt. 5,6 milliárd forintos tőkeinjekciója állt, vagyis ennyi pénzt tolt bele akkor a Kall Ingredientsbe az állam.

Jól mutatja az izocukorgyár és a kormány közötti szoros kapcsolatot, hogy 2017-ben, amikor Mészáros Lőrincnek még csak résztulajdona volt a cégben (az azóta megszűnt Unitreasury Kft.-n keresztül), személyesen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet a Kall Ingredients új izocukorüzemének avatásán. A kormányfő Facebook-oldalára feltöltött egyik fotón pedig Mészáros Lőrinccel közösen állnak a színpadon és nyomják meg a jelképes indítógombot.

Orbán Viktor (középen) és Mészáros Lőrinc (jobbra) a Kall Ingredients tiszapüspöki izocukorgyárának avatóján 2017. október 30-án (forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Jóllehet a gyáravatón a miniszterelnök és idén januárban Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, valamint a cég ügyvezetője is az egekig magasztalta egy gyárlátogatás alkalmával a KALL Ingredients Kft.-t, a vállalkozás mérlegadatai nem túl fényesek.

Az éves árbevétele ugyan hatalmasat nőtt, mióta Mészáros Lőrincé lett, ezzel párhuzamosan azonban egyre több veszteséget is termelt. 2017-ben a nettó forgalma 25 millió forint volt, 2018-ban már 8,6 milliárd, 2019-ben pedig 24,3 milliárd, adózott eredménye viszont folyamatos mínuszban van. 2017-ben 273,6 millió forint, 2018-ban 1,1 milliárd, 2019-ben pedig már 5,7 milliárd forint veszteséget hozott össze. A 2020-as mérlegadatok még nem nyilvánosak, így nem tudni a tavalyi számokat.

Az viszont biztos, hogy 2020 decemberében az Egészségipari Támogatási Program keretében is kapott támogatást: a Pénzügyminisztérium közleménye szerint a cég Tiszapüspökiben üzemelő gabona-feldolgozó üzemében az elnyert csaknem 340 millió forintnyi támogatás révén a fertőtlenítőszerek alapanyagául szolgáló etil-alkohol termékek gyártókapacitásának bővítése a cél.

Videóriport: Lenyűgöző drónfelvételek a Mészáros-birodalom legértékesebb szerzeményeiről from atlatszo.hu on Vimeo.

Erdélyi Katalin

Adatvizualizáció: Szabó Krisztián. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Orbán Viktor a Kall Ingredients Kft. izocukorgyárának avatásán 2017. október 30-án (fotó: Szigetváry Zsolt/MTI, forrás: kormany.hu)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás